Női kézi BL: a csoportgyőzelem az alap, a négyes döntő a cél

Vágólapra másolva!
2021.09.11. 11:09
null
Az előző idény négyes döntőjében Kari Brattset (labdával) és a Győr felőrlődött a bresti présben, így az ötszörös aranyérmes ETO-nak meg kellett elégednie a bronzzal (Fotó: Török Attila)
A legutóbb bronzérmes Győrnek és az FTC-nek sem okozhat gondot a továbbjutás a csoportkörből, és rendületlenül bízunk benne, hogy végre mind a két magyar résztvevő pályára léphet a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében.

 

TUDNIVALÓK

A lebonyolítás nem változott, a 16 főtáblás klub két nyolcas csoportban küzd meg egymással, 14 fordulós, oda-visszavágós körmérkőzéses rendszerben játszik. A két csoport utolsó két helyezettje kiesik, a nyolcasok első két-két helyezettje egyenes ágon bejut az oda-visszavágós negyeddöntőbe – a 3–6. helyezettek pedig szintén oda-visszavágós keresztjátékban küzdenek meg a legjobb nyolc közé jutásért 3–6. és 4–5. párokban. A negyeddöntő továbbjutói léphetnek pályára a júniusban Budapesten sorra kerülő négyes döntőben.

Csoportkör:szeptember 11.–február 20.
Rájátszás:március 26–27. és április 2–3.
Negyeddöntő:április 30.–május 1. és május 7–8.
Négyes döntő (Papp László Budapest Sportaréna):június 4–5.
Tv:Sport Tv

A milliószor elátkozott világjárvány miatt rendkívül hektikus és kiszámíthatatlan volt a női kézilabda Bajnokok Ligája legutóbbi idénye, valami mégis azt súgja nekünk, hogy a szombaton kezdődő új kiírás sem lesz fáklyásmenet. A második éve két nyolcas csoportban küzdő 16 csapatos mezőny meglehetősen kiegyensúlyozottnak tűnik, az erőviszonyok kiegyenlítettnek látszanak, a papírforma azonban azt ígéri, hogy a legutóbb a montenegrói Buducsnoszt elleni fájdalmas nyolcaddöntős párharcban búcsúzó Ferencvárosnak és a májusi négyes döntőben a francia Bresttel szemben a hétméterespárbajban elbukó, végül bronzérmes Győrnek sem okozhat gondot a továbbjutás, azaz az első hat közé kerülés a csoportjában. A kiszámíthatatlan jelzőt ugyanakkor már nyugodtan előre odabiggyeszthetjük a mostani versengésre is.

Az A-csoportban minden bizonnyal az FTC mellett a Brest, a román CSM Bucuresti, a dán Esbjerg és az orosz Rosztov-Don vív ádáz csatát a minél előkelőbb helyekért. A legutóbb ezüstérmes, edzőváltáson átesett (Pablo Morel váltotta Laurent Bezeau-t) Brestnél érzékeny veszteség a szlovén gólgyáros (az előző BL-idény legeredményesebbje), Ana Gros és a svéd klasszis, Isabelle Gulldén távozása, az összeszokottság viszont nagy fegyverük lehet a franciáknak. A bukarestieknél mondhatni már megszokott módon nagy volt a jövés-menés (érkezett a norvég Malin Aune és Emilie Arntzen, valamint a holland Tess Wester és Yvette Broch is), a francia Siraba Dembélé és a holland Matine Smeets súlyos sérülése azonban már a rajt előtt fejtörést okozhat. A Buducsnosztnál a legendás Bojana Popovics a legfiatalabb átlagéletkorú (21.8 év) kerettel vág neki a csoportkörnek, és a tudattal, hogy tíz kulcsembere távozott a nyáron. Az Esbjerg nagy fogása a norvég szupertehetség, az idei final four legjobbjának választott Henny Reistad megszerzése.

NS-SZAKÉRTŐ

SKALICZKI László mesteredző: „A Győr csoportja talán kicsit nehezebbnek tűnik, amúgy meglehetősen kiegyensúlyozott a mezőny. Az A-csoportban a rutinos játékosokat veszítő Buducsnoszt átalakult, kiszámíthatatlanabb csapat lesz. A Bukarest mindig nagy talány, a románok taktikája továbbra is Cristina Neagu játékára van kihegyezve, az ő aktuális teljesítménye és formája nagyban befolyásolja csapata szereplését. A Dortmund rakkolós, futásra alapuló német kézilabdát játszik. A Rosztovnál Anna Vjahireva pótlása nagy kérdés, ő hiányozni fog az oroszoknak. Jó koncentrációval és erőbeosztással a Fradinak is esélye lesz az első két helyre a tülekedésben, a biztos továbbjutás viszont nem okozhat gondot. A győri nyolcasban a CSZKA-nak Darja Dmitrijeva hiányozni fog.

A címvédő Kristiansandnál Tomori Zsuzsi érkezésével van érdekeltségünk. A norvég rutinos, érett kézilabdázókból álló csapat, kérdés, hogy a sűrű versenynaptárban hogyan hathatnak a kisebb-nagyobb sérülések. A nagyon jól erősítő Ljubljana mindenféleképpen aspirálhat az egyből negyeddöntőt érő első két helyre. Nagy kérdőjel nálam a török újonc Kastamonu, amely szintén jól igazolt posztokra és az előző idényben a Debrecen ellen megmutatta, hogy igazán szervezett kézilabdára képes. Összességében mindkét magyar csapatnak esélye van arra, hogy a csoportja első két helyén végezzen, a Győrre ez kiváltképp igaz. Döntő lesz, hogyan tudnak alkalmazkodni a különböző országokból érkező ellenfelek és nívó mellett a különböző stílusú játékvezetőkhöz, és reméljük, a vírus sem borítja fel a versenynaptárt.”

A győri nyolcasban a címvédő Vipers már-már a bukarestieket megszégyenítő nagybevásárlást tartott, hiszen Katrine Lunde, Heidi Löke, Marta Tomac és Nora Mörk mellé érkezett Tomori Zsuzsanna, a spanyol Nerea Pena, Isabelle Gulldén, a cseh Markéta Jerábková és a tehetséges horvát beálló, Ana Debelic is. Az elképesztő mennyiségű tudás és rutin ezúttal is a négyes döntőig repítheti a skandinávokat, de nagy kérdés, mikorra tud összekovácsolódni a korábbiakhoz képest jóval nemzetközibbé váló együttes. A sorozatban 26. idényét taposó Ljubljana sem finomkodott, rögtön éremesélyes csapatot gyűjtött össze, miután többek között leigazolta a brazil Bárbara Arenhartot, a szerb négyest, Andrea Lekicset, Dragana Cvijicset, Szanja Radoszavljevicset és Katarina Krpezs-Slezákot és mellettük a francia Allison Pineau-t is – fel van adva a lecke, hogy hatékony és egy irányba húzó csapatot gyúrjanak a Krimnél a sztáralakulatból. Az újonc Kastamonu egy „kis Podgorica” felépítésével vág bele a BL-kalandba, a törököknél folytatja a roppant tapasztalt Jovanka Radicsevics, Majda Mehmedovics, Marina Rajcsics és Milena Raicsevics.

A stabil védekezésre építő két orosz kirakatcsapatnál a két válogatott klasszis, Anna Vjahireva (Rosztov-Don) és Darja Dmitrijeva (CSZKA Moszkva) is átmeneti pihenőt kért és kapott, ami hatalmas érvágás csapataiknak, hiszen góljai mellett Vjahireva előnyszerzései, gólpasszai és a beállóval való kapcsolata meghatározták a rosztovi játékot, míg a gólerős Dmitrijeva játékintelligenciája és szervezőkészsége aranyat ért a Moszkvánál. Az eddig is rendkívül masszív és összeszokott Rosztov a Győrtől elcsábított két védekező-specialistával, a francia Béatrice Edwige-zsel és a brazil Edurarda Amorimmal bivalyerős lett, míg a CSZKA-t immár Gros elementáris bombagóljai lendíthetik előre.

A játékosmozgások és a keretek erőssége ismeretében négynél jóval több klub pályázik eséllyel arra, hogy jövő júniusban harcban legyen az érmekért. Jósolni most még képtelenség, miként az is változatlan, hogy rendületlenül és töretlenül bízunk abban, hogy a mostani lesz az a kiírás, amikor végre mind a két magyar csapatot láthatjuk a budapesti négyes döntőben.

ELEK GÁBOR: MÉG NAGYON MESSZE VAN, HOGY A FINAL FOURRÓL BESZÉLJÜNK

– Az előző idény a világjárvány miatt volt rendkívül hektikus, most pedig az olimpia tette speciálissá a felkészülést. Hogyan várja a rajtot?
– Van bennem kíváncsiság, mert látom és tudom, hogy még nincs kész a csapat – válaszolta Elek Gábor, a Ferencváros vezetőedzője. – Főleg védekezésben rúgjuk fel nagyon sokszor az alapelveket, még nem rögzültek az elemek, ez egyértelműen látszik. A visszarendeződésben és a védelemben tehát még vannak problémáink. Elöl egészen tisztességesek vagyunk, de hátul egyelőre nagyon elmarad a teljesítményünk attól, ahol már tartanunk kellene.

– Menet közben, csoportmeccsről csoportmeccsre kell ezen csiszolniuk?
– Egyértelműen. Az első fordulóban Dortmundban nagyon fontos, hogy nyerjünk, ami nem lesz könnyű, utána itthon a Podravka ellen kicsit könnyebb dolgunk lesz. A Rosztov viszont bombaformában van, nagyon erősnek tűnik. Menet közben kell megoldanunk az esetleges problémákat, de szerintem az összes BL-csapat hasonló gondokkal küszködik.

– Az erőviszonyokat hogyan látja a nyolcasukban?
– Korai még erről beszélni. Egyelőre nem tudjuk, milyen szinten áll az Esbjreg például vagy a Brest. A CSM-et láttuk az egymás elleni augusztusi felkészülési meccsen, de a románoknál meghatározó, hogy éppen ki bevethető és ki nem. A Dortmunddal nyilván képben vagyunk, de nem lehet és most még nem is érdemes az erőviszonyokat boncolgatni.

– A cél a továbbjutás?
– Hogyne. Mindig azt mondom, hogy válasszuk szét a célt és az elvárást. Az elvárás és a realitás a nyolc közé jutás, de a célunk még ennél is több és nagyobb. Bravúrt szeretnénk elérni, mint minden évben és bejutni a négyes döntőbe. Meglátjuk, hogy az új idényben sikerül-e. De az is még nagyon messze van, hogy a final four-ról beszéljünk.

AMBROS MARTÍN: TÖBB CSAPATNAK VAN REÁLIS ESÉLYE A GYŐZELEMRE, KÖZTÜK NEKÜNK IS

– A teher kisebb, vagy nagyobb lett azzal, hogy az előző évadban nem sikerült megnyerni a Bajnokok Ligáját és a Győr nem címvédőként vág neki a sorozatnak?
– A teher ugyanakkora – válaszolta Ambros Martín, a Győri ETO edzője. – Nagy nyomás helyezkedett ránk, amiért nem sikerült nyertünk legutóbb, hiszen azt megelőzően ETO az elmúlt három final fourt megnyerte. Ettől függetlenül újra favoritnak kiáltanak ki minket ebben a szezonban is. Azonban véleményem szerint nem csak rajtunk van nyomás, hanem a többi csapaton is, hiszen idén remek csapatok indulnak a sorozatban.

– A tavasszal kevesebb játékos állhatott a rendelkezésére, ezúttal viszont minden poszton több variációs lehetősége van. Mennyire lesz ez fontos az évad során, és a csapaton belüli versenyhelyzet javíthat-e a teljesítményen?
– Valóban az előző évadban kevesebb játékos állt rendelkezésre, most azért többen vagyunk és több variációs lehetőségünk is van az egyes posztokra. Jelenleg azonban időből van nagyon kevés, ez az a tényező, ami a legnagyobb problémát jelenti. Sajnos az eddigi idő nem volt elég ahhoz, hogy teljesen összeszokjunk az előttünk álló megméretésre, van még munka. Azonban pozitívum, hogy dinamikusak vagyunk, bőven van potenciál bennünk.

– Kik lehetnek az ETO legnagyobb riválisai?
– Nehéz megmondani ki a legnehezebb, legerősebb ellenfél. Nem attól függ, hogy miként hívják a csapatot és mit nyertek eddig, hiszen ahogy a bajnokok mondják, nem mindig a legjobb csapat nyer. Több csapatnak van reális esélye a végső győzelemre, köztük nekünk is, de ez még nagyon messze van.

– Rögtön a címvédő Vipersszel kezd az ETO szombaton, az esetleges siker nagy lökést adhat a folytatáshoz?
– Nagyon sok jó játékos alkotja a norvég együttes keretét. Nagy öröm lenne, ha tudnánk a tavalyi bajnok ellen nyerni, viszont reálisan nézve azt is látni kell, hogy nekünk még idő kell, nem vagyunk még csúcsformánkban. Korai ez a szezonkezdés a játékosoknak és a csapatnak a felkészülés rövidsége fényében, de ettől függetlenül a győzelem nagy lökést adhat a lányoknak a folytatásra.

 

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik