Női kézi: Az egészségem sokkal fontosabb – Groot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.11. 13:53
null
Groot még nem hosszabbított a Győrrel (<strong>Fotó</strong>: Tumbász Hédi)
Mint tegnap beszámoltunk róla, a Győri Audi ETO világklasszis irányítója, Nycke Groot nem lép többet pályára a holland női kézilabda-válogatottban. A 30 éves játékos az ad.nl-nek hosszabban is beszélt döntése hátteréről.

A rendelkezésünkre álló szűkös erőforrások ellenére nagyon keményen és sokat dolgoztunk azért, hogy eredményeket érjünk el a válogatottal. Az elmúlt néhány év azonban mentálisan és fizikailag is sokat kivett belőlem, és ezt már nem lehet figyelmen kívül hagyni” – mondta Groot az ad.nl-nek.

Az indokok kísértetiesen hasonlítanak arra, amiért válogatottbeli és győri csapattársa, Yvette Broch korábban úgy döntött, felfüggeszti a pályafutását. Groot esetében azonban ilyenről nincs szó, sőt, a mostani elhatározásának az volt az egyik oka, hogy klubszinten még folytatni tudja a játékot.

A decemberi Európa-bajnokságon több edző is felemelte a szavát a sűrű naptár kapcsán, amely miatt a topjátékosoknak alig marad idejük a pihenésre. „Szeretek játszani és edzeni, de ha belegondolok, két kezemen meg tudom számolni, hány edzésen éreztem igazán jól magamat az elmúlt másfél évben.”

Groot ráadásul többször is fejfájással küzdött az elmúlt két év válogatott tornáin, és a legutóbbi Eb-n is kijutott neki a „jóból”: „Egészen addig jól éreztem magamat, amíg nem vertem be a fejemet egy másik játékos térdébe. Tudtam, hogy szükségem lesz három-négy napra a felépüléshez, de egy ilyen tornán erre egyszerűen nincsen idő.”

Mindent szeretek százszázalékosan csinálni, ezért nagyon bosszantott, hogy erre egymás után két évben sem volt lehetőségem. Nagyon rövid az az időszak az évben, amikor igazán pihenni tudok, márpedig szükségem van erre, hogy jó formában legyek. A jó eredményekért fizetett ár egyre nagyobb…”

Groot a Győri ETO-val megnyerte a Bajnokok Ligája legutóbbi két kiírását, azonban a másik nagy vágya, egy olimpiai érem már nem fog neki összejönni: Ezért is játszottam ilyen sokáig a válogatottban. De van egy pont, amikor felteszed magadnak a kérdést: miért teszed ezt magaddal, tényleg ilyen sokat jelent ez? És az egészségem sokkal fontosabb. A kézilabda még mindig gyönyörű játék. Úgy szeretném befejezni a karrieremet, hogy jó szívvel tudjak visszagondolni rá, és ne azon járjon az eszem, mennyi áldozattal járt.”

A holland irányító nem arról ismert, hogy sokat panaszkodna, az évek során már megtanult együtt élni a fájdalommal: „Néha azt hiszed, biztos elmúlik a bemelegítéssel, de aztán újra előjön. Akkor arra gondolsz, hogyan fogod túlélni az edzést? Aztán megszokod, és egy idő után nem foglalkozol vele.”

Mint ismert, Helle Thomsen szintén nem folytatja a munkát a holland válogatottnál, Groot azonban hangsúlyozta, a döntésének nincs köze a szövetségi kapitány távozásához: „Hellétől függetlenül határoztam, persze ettől még nem keltett bennem jó érzéseket.”

Grootnak az idény végén lejár a szerződése a Győri ETO-val, és eddig még nem adtak hírt a hosszabbításáról. Ezzel kapcsolatban közölt egy érdekes információt a napokban a L'Équipe: a francia sportnapilap úgy tudja, a Győr és a CSM Bucuresti is érdeklődik a Siófok irányítója, Estelle Nze Minko iránt, aki a végső győztes francia válogatott legjobbja volt a decemberi Eb-n. A lap szerint Grootnak a napokban kell választ adnia, marad-e az ETO-ban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik