Női kézi: a Fehérvár kénytelen új beálló után nézni

Vágólapra másolva!
2019.07.05. 15:59
null
Deli Rita (jobbra) szerint kénytelenek lesznek betölteni a negyedik légióshelyet (Fotó: Török Attila)
Alaposan átírta az Alba Fehérvár női kézilabdacsapatának felkészülését és a játékrendszerét két fiatal játékosa sérülése, de Deli Ritának megvannak a tervei, hogyan oldja meg a helyzetet.

 

Nehéz idény elé néz az Alba Fehérvár, aminek alapvetően két oka van. A csapatot nyáron elhagyta a világbajnok jobbszélső, a brazil Alexandra do Nascimento, aki az előző idényben 175 góljával harmadik lett az NB I góllövőlistáján. Ennél is nagyobb csapás két fiatal tehetség kiesése: júniusban súlyos térdsérülést szenvedett Afentaler Sára, a keret egyetlen balkezese, néhány napja pedig a beálló Varga Emőke dőlt ki, szintén keresztszalag-szakadás miatt; legkorábban áprilisban számíthat rájuk Deli Rita edző.

„Mindkettejüknek fontos szerepet szántam, ehhez képest egyikőjük sem tud részt venni a csapatépítésben, a velük történtek így nemcsak a felkészülést befolyásolják, hanem átírják a játékrendszert is: folyik a taktikai variációk átkalibrálása – mondta a tréner. – Afentaler nélkül a jobbátlövő-pozíciót jobbkezes játékosokkal oldjuk meg, mert arra, hogy a piacon találunk balkezes átlövőt, minimális az esély, és az anyagi lehetőségeinknek is vannak korlátai... Varga helyére kell egy fiatal beálló, aki tud hármas pozícióban is védekezni, erre a posztra ugyanis jelenleg csak két emberünk van, ennyivel pedig nem lehet lejátszani egy teljes idényt. Pláne olyan bajnokságban, mint a magyar, ahol már nincs is kiscsapat.”

Deli szerint kénytelenek körülnézni külföldön is, hiszen a klubnak még van egy szabad légióshelye – amelyet eredetileg nem akartak betölteni. Az Alba három francia légióssal vág neki az idénynek (ők a kapus Armelle Attingré, a jobbszélső Sabrina Zazai és a balátlövő Claudine Mendy), három rutinos külföldi játékosa ugyanakkor távozott (az orosz Olga Gorsenyina és Jana Zsilinszkajtye, illetve Nascimento), akik a csapat góljainak 43 százalékát szerezték (308-at a 717-ből) az előző bajnokságban. A kulcsjátékosok közül ugyanakkor sokan maradtak (például Mendy, Temes Bernadett, Pelczéder Orsolya és Szarka Adrienn), így az edző szerint stabil első soruk van.

„Nem lett rosszabb a keret, az egyensúly megvan: van, ahol gyengültünk, de van, ahol erősödtünk – fogalmazott Deli. – Nascimentót nem egyszerű pótolni, kis híján gólkirály lett. Szerettük volna megtartani, hiszen korábban volt már arról is szó, hogy abbahagyja a játékot, de hiába kapott tőlünk újra ajánlatot, másét fogadta el, amivel mi nem tudtunk versenyezni. A helyére érkező Zazai fiatal, válogatott szintű játékos, igaz, nincs annyi tapasztalata, de sokat várok tőle és Walfisch Mercédesztől is, aki Békéscsabán az elmúlt években már bizonyította, hogy meccseket képes eldönteni. Reményeim szerint a Nascimento távozásával kieső gólok nagy része Zazai és Walfisch között oszlik majd meg.”

Az Alba Fehérvár július 9-én kezdi el a felkészülést, a felmérések után július 15. és 21. között Siófokon edzőtáborozik, majd elkezdődnek az edzőmeccsek. Először a Dunaújváros és az MTK ellen, majd lesz egy hazai torna, amelyen az itt készülő Japán, az Érd és a Mosonmagyaróvár az ellenfél. Ezt újabb torna követi Ljubljanában, s a felkészülés utolsó hetére is tervben van még egy edzőmeccs, amelyen Deli az utolsó finomításokat végzi el a csapaton. A tréner helyezésben még nem gondolkodik, de ha a következő idényben megőriznék az idei hetedik helyet, elégedett lenne.

ALBA FEHÉRVÁR KC 2019–2020
Érkezett:
Afentaler Sára (Győri Audi ETO KC – kölcsönbe), Armelle Attingre (francia; HB Nantes, francia), Gerháth Kincső, Varga Emőke (mindkettő Győr), Sabrina Zazai (francia; Toulon St-Cyr, francia), Walfisch Mercédesz (Békéscsabai ENKSE)
Távozott: Olga Gorsenyina, Jana Zsilinszkajtye (mindkettő orosz; CSZKA Moszkva, orosz), Alexandra do Nascimento (brazil; Érd HC)
Edző: Deli Rita

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik