Mocsai Lajos szerint kezd összeérni a csapata

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2013.01.12. 13:23
null
A magyar válogatott Egyiptom ellen kezdi a madridi csoportkört (Fotó: Kovács Anikó/MTI)
A magyar férfi kézilabda-válogatottal a spanyolországi világbajnokság első mérkőzésére készülő Mocsai Lajos többször is hangsúlyozta az elmúlt napokban, hogy élete legrövidebb felkészülését vezényli szövetségi kapitányként. A vb Egyiptom elleni nyitánya előtt a felkészülésről és a csapat állapotáról kérdeztük a szakvezetőt.

„Az olimpiára hat-nyolc hetet készültünk, most pedig van olyan játékosom, aki december huszonharmadikán és huszonhatodikán is bajnokit játszott a német Bundesligában. Ez persze nem lehet kifogás, mert amikor a csütörtöki edzés után beszélgettem a horvát kollégákkal, ők ugyanezt a problémát említették – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Mocsai Lajos szövetségi kapitány. – Több játékosom nem pihent többet egy hétnél az olimpiai felkészülés kezdete, vagyis június óta. Ez még az élsportolók számára is egészségtelen és sérülésveszélyes terhelés. A világbajnokság előtt készítettem egy átfogó fiziológiai vizsgálatot a játékosokról, olyan összetett, hogy csak a leírása több mint tíz oldal. A módszer mostanság kezd elterjedni a világon, a mi eredményeinket is Németországban értékelték. Igazolták a várakozásaimat, a játékosok nyolcvan százaléka túlterhelt.”

Mocsai szerint nem szerencsés, hogy a versenynaptár miatt az olimpia után úgy kezdődik el a világbajnokság, hogy a két esemény között egyetlen tétmeccset sem lehet játszani. Javaslata szerint ilyenkor a 23–27 év közötti játékosoknak kellene világversenyt rendezni, hiszen a kézilabda élvonalában ez a korosztály jelenti az utánpótlást.

„Van is ilyen törekvés a nemzetközi kézilabdában – nyilatkozta Mocsai. – Csakhogy mi most gondban lennénk, hiszen a csapatunkban alig néhány játékos, például Lékai Máté, Nagy Kornél vagy Ancsin Gábor tartozik ebbe a korosztályba. Az egyiptomiaknál éppen fordított a helyzet, csak egy-két harminc év feletti játékosuk van. Nekünk most át kell hidalnunk a generációs űrt, így a mostani, addigra jórészt harmincasokból álló együttessel készülünk a kettőezer-tizenhatos riói olimpiára.”

A szakmai stáb mindent megtesz, hogy a különböző küzdelmekben és más-más rendszerben edződő játékosok kiegyensúlyozott terhelést kapjanak a válogatott keretben, a napirendjüket és az életmódjukat is ennek megfelelően alakítják. Erdélyi Gábor csapatorvos és munkatársai mindent bevetnek a túlterhelésből adódó tünetek megelőzéséért és kezeléséért a vitaminok alkalmazásától az egyénre szabott testedzési programok kidolgozásáig.

ELLENFÉLNÉZŐBEN
A D-csoportban a spanyolok és a horvátok lesznek Magyarország legveszélyesebb vetélytársai, de szombati első ellenfelünket, Egyiptomot (Afrika-bajnoki 3.), majd Algériát (Afrika-bajnoki 2.) is érdemes komolyan venni. Sportdiplomáciai szempontból fontos: a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) elnöke, Hasszan Musztafa egyiptomi, aki nyilván nem bánná, ha hazája együttese nyolcad-, esetleg negyeddöntőt játszhatna… Az afrikaiak valamennyien hazájuk bajnokságában szerepelnek, s európai felkészülési portyájukon Szerbia ellen érték el a legnagyobb meglepetést: Belgrádban nyertek, méghozzá 15 góllal – más kérdés, hogy az ortodox szentestén milyen laza, ünnepi körülmények között. Az egymás elleni mérleget lásd alább.

Az étkezésre például nincs különösebb gondja a szakembereknek, mert a világbajnoki D-csoport válogatottjainak otthont adó szálloda kifejezetten „élsportolói menüt” szolgál fel, sok gyümölccsel, salátával, halétellel.

„Bár nem vagyunk olyan helyzetben, mint egy klubcsapat, ezért ebbe nem szólunk bele különösebben, a kapitányi kinevezésemkor még kétszer ennyi játékos dohányzott. Ma alig egy-kettő” – mondta Mocsai, aki érezhetően még ezen az eredményen is javítana.

A rövid felkészülés ellenére a kapitány nem panaszkodik az elvégzett munkára, a csapat támadásban erősödött, míg a nyitott védekezés – Mocsai szavaival – „jó közepes szintű”, Egyiptom, majd Ausztrália ellen pedig éles helyzetben fejlődhet, hogy a horvátok és a spanyolok elleni összecsapásra már a védelem is teljes értékű legyen. Hiányozni fog persze a korábbi csapatkapitány Ilyés Ferenc, aki bokaműtétje után lábadozik (a játékosok Ilyés hiányzása miatt Harsányi Gergelyt választották kapitánynak a vb előtt).

„Jellemző, hogy Ilyés még így is megkérdezte, eljöjjön-e csapattal Spanyolországba, hátha be tud szállni a torna végére. Végül a kezelőorvosa véleményét követve nem utazott velünk – mondta a szakvezető. – De hát ez természetes, a világbajnokságot senki sem akarja kihagyni. A horvát Blazenko Lackovic, akit novemberben műtöttek az ujjtörése után, itt van a válogatottal, és bármi áron játszani akar.”

Rövid sétát tett a válogatott a délelőtt folyamán 
(Fotó: Kovács Anikó)
Rövid sétát tett a válogatott a délelőtt folyamán (Fotó: Kovács Anikó)

A csapat erősségeként a kapitány a játékosok remek összhangját említette, ami az első vb-meccs előtti két madridi edzésen is érezhető volt.

„A válogatott kezd összeérni. Az elmúlt időszakban különböző okból néhány játékos kivált a keretből, a pótlásuk zökkenőmentes volt. Mindenki, aki most itt van velünk, tagja volt a korábbi bő keretnek, így nem új játékos, csak előrelépett a rangsorban. Ami igaz, kicsit alacsonyabbak lettünk a szerbiai Európa-bajnoksághoz vagy a londoni olimpiához képest – értékelte az együttes változásait Mocsai. – Az olimpiai negyedik hely után sokat várnak tőlünk a szurkolók, és ez érthető, de a tavalyi évet erőn felül teljesítettük. Igyekszünk két lábbal a földön maradni, és pusztán szakmai alapon kialakítani a saját elvárásainkat. A csoportból tovább kell jutnunk, de utána új világbajnoki rendszer, egyenes kiesés következik, vagyis semmit sem lehet megjósolni. Az olimpián azzal értünk el sikert, hogy a kulcsmeccseinket megnyertük, és minden találkozón csak annyira zsigereltük ki magunkat, hogy teljesítsük a céljainkat. Most is erre törekszünk.”

A szombat délelőtti technikai értekezleten a magyar válogatott leadta 16 fős keretét, a kiutazó játékosok közül a várakozásoknak megfelelően Liszkai Szilveszter kapus maradt ki.

A csapattagok az Egyiptom elleni első mérkőzés délelőttjén rövid sétát tettek a madridi szálloda közelében, majd videó-elemzésen vesznek részt. A délutáni csendes pihenőt követően az együttes 17 órakor indul a 19-kor kezdődő meccs helyszínére.

AZ ERŐ VELED VAN! HARSÁNYI GERGELY NAPLÓJA

Január 12.

„Csütörtökön érkeztünk, de péntek volt az első teljes napunk Madridban. Videóztunk, edzettünk, a délutáni csendes pihenő után a konditeremben átmozgattuk az izmainkat, majd csapatértekezlet következett. Mocsai Lajos az elmúlt napokban gyakorolt taktika mellett most mindenkinek egyéni utasításokat adott a szombat esti, Egyiptom elleni meccsre. Én természetesen a jobb oldalon kapok szerepet, jobbszélsőként általában Krivokapics Milorad lesz a váltótársam, aki univerzális játékos, ezen a poszton is félelmetes ellenfél lesz az egyiptomiaknak…”

A naplót itt olvashatja!

OPTIMÁLIS VERSENYEZTETÉS – BÁLINT MÁTYÁS BLOGJA

„...Mocsai Lajos a vb előtti sajtótájékoztatón a szakmai elemzés meg esélylatolgatás mellett épp csak elejtett egy megjegyzést az optimális versenyeztetésről - ami magyarul azt jelenti, ugye, hogy a bő év alatt negyedszer kifacsart brigádból annyit és akkor taposunk ki, amennyi és amikor a lehető legeredményesebb szerepléshez kell.”
A bejegyzés teljes szövegét ide kattintva olvashatják el!

FÉRFI KÉZILABDA-VB, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A SZOMBATI PROGRAM
A-CSOPORT (GRANOLLERS)
Németország–Brazília 16.00
Montenegró–Argentína 18.15
Franciaország–Tunézia 20.45 (Tv: Sport1)
B-CSOPORT (SEVILLA)
Macedónia–Chile 15.45
Izland–Oroszország 18.00
Dánia–Katar 20.15
C-CSOPORT (ZARAGOZA)
Szerbia–Dél-Korea 15.45 (Tv: Sport1)
Szlovénia – Szaúd-Arábia 18.00
Lengyelország–Fehéroroszország 20.15
D-CSOPORT (MADRID)
Horvátország–Ausztrália 16.45
Magyarország–Egyiptom 19.00 (Tv: Sport1)
MAGYAR–EGYIPTOMI VÁLOGATOTT MECCSEK
1984 3. 28. Kairó 30–20 (17–8)
3. 29. Kairó 31–16 (18–10)
3. 30. Kairó 28–18 (17–7)
1991 6. 19. Cegléd 29–22 (14–12)
1992 1. 23. Perchtolsdorf 26–18 (15–8)
6. 12. Cegléd 23–20 (8–10)
1993 3. 19. Stockholm 29–25 (22–22, 12–13 – h.u.) vb
1994 1. 8. Cuenca 29–25 (11–11)
1995 4. 18. Bukarest 22–22 (11–13)
1996 3. 9. Párizs 30–25 (12–12)
2004 3. 26. Athén 30–25 (16–15) előolimpia
7. 25. Strasbourg 28–27 (14–16)
8. 14. Athén 33–28 (16–15) olimpia
Összesen: 13 mérkőzés, 12 győzelem, 1 döntetlen, 368–291-es gólkülönbség

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik