Löke: Nem szabad hallgatni Böhnre!

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2012.12.14. 12:29
null
Karl Erik Böhn kihívása: úgy kidolgozni a védekezést Heidi Lökével szemben, hogy ne kerüljön veszélybe a napi vacsora <br />(fotó: MTI – archív)
A magyar női kézilabda-válogatott tétmérkőzésen legutóbb hét éve, a 2005-ös szentpétervári világbajnokságon tudta legyőzni Norvégiát, amellyel szombaton a szerbiai Európa-bajnokság elődöntőjében találkozik.

 

 

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány az MTI-nek elárulta, hogy megálmodta: hazája válogatottja – a keretben élettársával, a világ legjobb beállójának tartott Heidi Lökével – és jelenlegi csapata összefut majd a szerb fővárosban.

ELMARAD AZ ESTI SMS
A Böhn–Löke párharc természetesen nemcsak nálunk, hanem a norvégoknál is téma. A norvég beálló szintén nem repesett az örömtől, hogy élettársával hozza össze az élet az elődöntőben, és szerinte nem szabad hinni Böhnnek, amikor azt mondja, hogy a norvégok az egyértelmű esélyesek.

„Ő természeténél fogva pesszimista. Ilyenkor nem szabad hallgatni rá. Azt hiszem, nagyon készülnek az összecsapásra, és feltérképeznek minket – mondta Heidi Löke, aki az egyik norvég honlapnak azt is elárulta, a meccsig nem érintkezik Böhnnel, így a szokásos „Jó éjszakát!" sms is elmarad. – Nulla kontaktus lesz közöttünk, egyébként sem volt sok az Eb-n, de ez nem egy szokásos torna."

Löke egyébként érezte, hogy a mieink jók lesznek az Eb-n. „Meggyőződésem, hitt benne, hogy jó esélyük van ellenünk játszani. Biztos voltam benne a torna előtt, hogy a magyar csapat sokáig fog jutni – mondta a beálló, aki ugyanakkor nem személyes párharcként fogja fel a szombati összecsapást. – Nem gondolok különösebben erre. Hatvan percen át küzdeni kell. Meg kell tenni mindent, hogy bejussunk a döntőbe."

A Győri ETO játékosa azért reméli, Böhn nem engedi, hogy olyan keményen védekezzenek ellene, mint amit a korábbi mérkőzések után szóvá tett az ellenfelek kapcsán a kapitány. „Hallottam, hogy azt is mondta, nem szép, hogy a játékvezetők így kezelik a velem szembeni szabálytalanságokat. Ám most kiderül, hogy ő miként kezel engem! Remélem, hagynak majd mozogni” – nevetett Löke.

„Ez csak Karl Erik taktikája. Én már csak ismerem őt – tette hozzá Löke szavaihoz Thórir Hergeirsson norvég szövetségi kapitány, aki jó véleménnyel van a mieinkről. – Jól játszottak ezen az Eb-n. Sokat nyújtottak, amire hosszú, hosszú ideje nem volt példa."

Böhn ellenben a norvég sajtónak nyilatkozva is elmondta, egyáltalán nem örül neki, hogy Löke ellen kell felkészítenie a magyar válogatottat. „Nem hiszem, hogy vicces lesz. Szerintem ő a világ legjobb játékosa, mindenkinek nagyon nehéz megállítani. Mindkét kezével képes lőni és remekül lát a pályán. Különleges meccs lesz, de ez is csak hatvan percig tart, aztán vége" – nyilatkozta a mieink kapitánya.

„Tudom, hogy Norvégia és Heidi miatt pikáns a meccs, de nem az én személyem a fontos! A saját válogatottamra koncentrálok, hogy a lányok mutassák meg, bárkit képesek legyőzni! Az Eb-n több mérkőzésen is remek teljesítményt nyújtottunk, és ehhez magas színvonalú védekezés, valamint kapusteljesítmény kellett. Tudom, nem mi számítunk esélyesnek, csak tökéletes játékkal lehet keresnivalónk az elődöntőben” – mondta Böhn. Hozzátette: készül egy kis meglepetéssel honfitársai ellen, de hogy pontosan mivel, azt nem árulta el.

Az oroszoktól elszenvedett csütörtöki vereséggel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg: mivel tét nélkül zajlott az összecsapás, tudtak piheni az alapjátékosok, és most ez volt a legfontosabb. Böhn hozzátette, sérülés és betegség nem zavarja a felkészülést, és szerinte csapata remek formában várja az ütközetet.

A magyaroknak az utóbbi időszakban – nem túlzás a jelző – katasztrofálisan megy az aktuális olimpiai és világbajnok, sorozatban négy Eb-n aranyérmes norvégok ellen. A legutóbbi találkozó a két évvel ezelőtti Eb-n Lillehammerben 34–13-as vereséget hozott. Előtte 2009-ben a kínai vb-n 25–19, a dániai világkupán 33–13, a 2008-as Eb-n pedig 34–20 volt a skandináv együttes javára. Ezen a négy meccsen a magyarok összesen 65 gólt lőttek és 126-ot kaptak.

Az utóbbi nyolc párharcot az északiak nyerték meg. Mostanáig az utolsó magyar győzelem 2007. február 28-án született, akkor Szombathelyen 32–27 lett a végeredmény. A mieink nem Magyarországon – jelesül Norvégiában – legutóbb 2006. április 4-én, Kristiansandban, éppen Böhn szülővárosában kerekedtek a rivális fölé (25–24-re). Az eddigi utolsó, tétmérkőzésen aratott sikerünket 2005. december 10-én ünnepelhettük a szentpétervári vb-n, amelyen 20–18-ra sikerült legyőzni a norvégokat, holott a félidőben még 9–6-ra ők vezettek.

Az Eb-k 1994 óta íródó történetében a magyarok ötödik alkalommal jutottak az elődöntőbe. Az első kontinensviadalon, Németországban negyedik lett az együttes úgy, hogy a bronzmérkőzésen 24–19-re kapott ki Norvégiától. Négy évvel később Hollandiában is összefutott a két csapat, akkor az elődöntőben a skandináv alakulat 28–14-re nyert a később a harmadik helyet megszerző Mocsai-csapat ellen. Mocsai Lajossal – közvetlenül az ezüstérmet hozó sydneyi olimpiát és ott a norvégok 28–23-as elődöntőbeli legyőzését követően – Romániában aranyérmes lett a magyar válogatott. Azon az Eb-n nem találkozott a két együttes. A 2004-es, magyarországi rendezésű kontinenstornán Kiss Szilárd csapata az elődöntőben 44–29-re kapott ki a norvégoktól, majd megszerezte a bronzérmet az oroszokkal szemben.

A szerbiai Eb-n nemcsak a magyar–norvég, hanem a szerb–montenegrói elődöntő is pikáns lesz. Szerbia és Montenegró – az addigi közös jugoszláv múltat felváltva – 2003 februárja és 2006 májusa között egyenrangú államközösséget alkotott. A két ország női válogatottja Eb-n még soha nem szerepelt ilyen jól. A vendégek az idei londoni olimpián ezüstérmesek voltak, ám most várhatóan közel 20 ezer szurkoló szorít majd a Belgrád Arénában ellenük, a hazaiaknak.

A kontinensviadalon a négy elődöntős már nem érdekelt a jövő évi, ugyancsak szerbiai rendezésű világbajnokság selejtezőinek vasárnapi sorsolásán, hiszen mindannyian kijutottak a vb-re.

A TOVÁBBI PROGRAM (BELGRAD ARENA)
SZOMBAT
AZ 5. HELYÉRT
Dánia–Oroszország12.00
ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Norvégia14.30
Montenegró–Szerbia17.00
VASÁRNAP
A 3. helyért14.30
Döntő17.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik