Levetkőzni a teli gatyát: Egyiptomban átléphetik árnyékukat a kézisek

Vágólapra másolva!
2021.01.13. 11:21
null
Bánhidi Bencére kulcsszerep vár Egyiptomban (Fotó: AFP)
A házigazda Egyiptom és Chile összecsapásával ma megkezdődik a 27. férfi kézilabda-világbajnokság. Az első vb, amelyet 32 nemzet válogatottjának részvételével rendeznek és az első, amelyet zárt kapuk mögött játszanak. A szerencsés sorsolásnak köszönhetően úgy alakult, hogy a magyar válogatottnak a csoportkörből kötelező továbblépnie, az első két meccs után pedig kiderül, hogy a fiatalok mennyit fejlődtek az egy évvel ezelőtti Európa-bajnoksághoz képest és mire megy a csapat a közép- és élmezőnnyel szemben további két kulcsemberrel kiegészítve.

LEVETKŐZNI A TELI GATYÁT

„Sajnos, amikor némi nyomás van rajtunk, akkor már picit tele van a gatya, ezt le kell vetkőznünk.”

A tavalyi Európa-bajnokságon All-Star-válogatott Bánhidi Bence foglalta össze sommásan, miben kell fejlődnie a válogatottnak, miután kiderült, hogy a nemzeti csapat – amely ugyan közel volt minden idők legjobb kontinensbajnoki szerepléséhez – a 9. helyen végzett a viadalon.

Egy évvel ezelőtt Chema Rodríguez üde taktikai húzásaival, Gulyás István pszichés felkészítésével és a csapatkohéziót erősítő, „mindenes” Nagy László menedzselésével a magyar válogatott messze felülmúlta a várakozást (volt emlékezetes orosz-, szlovén- és izlandi verés, meg döntetlen is a világbajnokkal). És ez még úgy is igaz, hogy az Eb végére kipukkadt a válogatott, és amikor elérhető közelségbe került a legjobb négy és az olimpiai selejtező – hogy is mondta Bánhidi? – picit „tele lett a gatya”. Számos világesemény és szövetségi kapitányi próbálkozás után mégis azt lehetett érezni: a csapategység mellett újra jövőkép rajzolódott ki a válogatott körül. S eltelt végre úgy egy év, hogy szóba sem került, hogy újabb szakmai stáb kerül a csapat élére.

HOGYAN ÉRHETŐ EL A NEGYEDDÖNTŐ?

A létszámemeléssel némiképp változik a világbajnokság lebonyolítása az eddigiekhez képest. A középdöntős rendszer ugyanakkor megmarad: mindegyik csoportból három csapat jut tovább a második szakaszba, ahol két-két csoport képez egy ágat, és az így kapott hatcsapatos középdöntőből kettő jut a negyeddöntőbe.

Ha feltételezzük, hogy az A-csoportból induló Magyarország hibátlan mérleggel megnyeri a csoportját, akkor két győzelmet vinne tovább, és a B-csoport továbbjutó három tagjából (a Brazília, Lengyelország, Spanyolország, Tunézia négyesből kerül ki a három) legfeljebb egy előzheti meg. Az már ebből is látszik, hogy a Németország elleni találkozó kulcsfontosságú lehet a csoportkörben, mert ha azon kikap a válogatott, akkor szinte biztos, hogy a másik ágról egy csapatot sem engedhet maga elé, márpedig játékerősség alapján a spanyolok a favoritok, és a legutóbbi vb-n Brazília is előttünk végzett. Ha viszont az első két találkozó után Németország ellen is nyer a válogatott, akkor a középdöntő három meccsén egy vereség is beleférhet a negyeddöntőhöz.

Abban mindenképp különbözik az egyiptomi vb a tavalyi Eb-hez képest, hogy most lesz idő bemelegedni: ugyan a női Eb horvát–magyar meccsének csalódása óvatosságra int, ám a férfiak esetében a világbajnoki újonc Zöld-foki szigetek és az Uruguay elleni találkozóra mégsem lehet másként tekinteni, mint „felhozó” meccsként. Ezt csak erősíti, hogy az afrikai és a dél-amerikai válogatott is jelentős kihívásokkal küzdött a vb előtt (előbbi a koronavírussal, utóbbi a normálisnak mondható edzéslehetőségekkel). Az első két meccsen a négy pont begyűjtése mellett meg kell szokni a tornahangulatot és lehet gyakorolni élesben a taktikát, amire a szlovákok elleni elmaradt felkészülési meccs híján nem volt lehetőség. Az első igazi fokmérő a Németország elleni találkozó lesz, a németek több kulcsemberük nélkül érkeznek Egyiptomba, ennek ellenére az elmúlt napok Eb-selejtezőin kétszer is nagyon simán legyőzték a – szintén tartalékos – osztrákokat. Mindenesetre a mieink célja a csoportelsőség.

Válogatottunk az elmúlt egy év során ráadásul nem csak a tapasztalattal és az összeszokottsággal lett gazdagabb (már amennyit a két Eurokupa-meccs adott): a tavalyi Európa-bajnoksághoz képest „nyert” egy Lékai Mátét és egy Bodó Richárdot (sérülés miatt hiányoztak egy évvel ezelőtt), illetve ezen felül is úgy tűnik, hogy bővültek a szakmai stáb variációs lehetőségei. A szövetség negyeddöntős célkitűzése agilis, de a tét különösebben ezúttal sem nyomhatja agyon a csapatot, és bár mostohák a körülmények, a világbajnokságon világos jelét lehet adni, hogy az egy éve megkezdett építkezés tovább folytatható. Azt is figyelembe kell venni, hogy a legtöbb nagycsapattal ellentétben a mieink számára a mostani vb az év fő eseménye, és gyakorlatilag az utolsó nagyobb állomás a „programcélként” kitűzött jövő évi, félig hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt. Ha úgy vesszük, hogy egy esztendő múlva kell nagyot durrantani, akkor idén mindenképp jó lenne odáig eljutni, hogy ha a „kötelező” csoportkör után jön a tét, akkor végre – Bánhidi Bence szavaival élve – ne legyen tele a gatya.

Ancsin Gábor sem volt ott a tavalyi Eb-n (Fotó: Török Attila)
Ancsin Gábor sem volt ott a tavalyi Eb-n (Fotó: Török Attila)

RUTINNAL ERŐSÖDVE: VISSZATÉR ANCSIN, BODÓ ÉS LÉKAI

A vb indulása előtt érdemes megnéznünk azt is, hogy kikre számít (és kikre nem) a szakmai stáb, bár annyiból feltétlenül árnyalódik még a névsor, hogy Egyiptomba húsz játékos utazik (Bodó Richárd gyermeke születése miatt két nappal később), ám közülük a meccskeretbe csak 16-an kerülhetnek be. A tavalyi Eb-résztvevők közül hatan maradtak ki, ám a kényszerűségből itthon maradó Ligetvári Patrikot (koronavírusos megbetegedése után még nem játékra kész) leszámítva mind olyan játékos, aki az Eb-n is csak epizódszereplő volt vagy nem is játszott. Ehhez képest a bekerülők nyolcan vannak, és a vb magyar szempontból talán két legfontosabb szakmai kérdése, hogy a visszatérő Lékai, Bodó és Ancsin mennyit ad hozzá rutinjával a csapatjátékhoz, míg a tornaújoncok közül ki az, aki játékával képes helyet kiharcolni a csapatban. Lássunk posztonként!

ÍGY VÁLTOZOTT A KERET EGY ÉV ALATT

KIKERÜLTEK: Andó Adrián (kapus – egy éve tartalék volt), Bartók Donát (jobbátlövő), Fekete Bálint (jobbszélső), Ligetvári Patrik (balátlövő), Tóth Ádám (jobbszélső), Ubornyák Dávid (irányító)

BEKERÜLTEK*: Ancsin Gábor (jobbátlövő), Bodó Richárd (balátlövő), Borbély Ádám (kapus), Hanusz Egon (irányító), Lékai Máté (irányító), Rodriguez Pedro (jobbszélső), Sunajko Stefan (balszélső), Topic Petar (beálló)

*A vb-re 20 játékos utazik, ám egy találkozóra csak 16-an nevezhetők. A torna során bármennyit lehet cserélni.

• KAPUSOK. Ezen a ponton sok kérdés nincs. Ahhoz, hogy a vb jól sikerüljön, elengedhetetlen lesz a csapatkapitány Mikler Roland jó teljesítménye. Mögötte Székely Márton vár bevetésre, aki tehermentesítheti a szegedi kapuvédőt, míg Borbély Ádám alighanem tartalékként is sok tapasztalatot gyűjthet a vb-n.

• IRÁNYÍTÓK. Négyen is jutnak a posztra, ami azt sejteti, hogy valaki(k) tartaléksorba kényszerül(nek). Lékai Máté az elmúlt években sokszor megmutatta, hogy képes a vezér szerepre és jól is viseli a terhet. Örömteli lenne, ha a két évvel ezelőtti vb-vel ellentétben nem szinte csak az ő góljain múlna a gárda eredményessége, mert az azt jelenthetné, hogy az egész csapat felnő a feladathoz. Remélhetőleg a három fiatalabb poszttárs, Győri Mátyás, Hanusz Egon és Nagy Bence egyaránt sokat tanulhat tőle: a bizalom mindenesetre alighanem mindannyiuk irányában megvan, hiszen ezúttal a tatabányai Juhász Ádám elé kerültek a sorban.

• ÁTLÖVŐK. A rutin és a fiatalság egyaránt képviselteti magát a lövő posztokon, a válogatottat vezető team nagy feladata lesz megtalálni azokat a belső összetételeket, akik a jó lövőforma mellett az összjátékban is hatékonyan a csapat segítségére tudnak lenni. Formája és játékpercei alapján Máthé Dominik neve kívánkozik az élre, aki úgy tűnik, remek döntést hozott az Elverumba szerződéssel, csapata legeredményebb játékosa a Bajnokok Ligájában, mellette akár egy-egy nehéz meccsszakaszban két társának, Ancsin Gábornak és Balogh Zsoltnak is fontos szerep juthat rutinjuk révén. A másik oldalon Bodó Richárd és Szita Zoltán osztozhat a játékperceken, sőt akár még Nagy Bence is beszállhat, és bízunk benne, hogy mindig lesz olyan közülük, aki szállítja a gólokat.

• SZÉLSŐK. A bal szélen Bóka Bendegúz, a jobbon Hornyák Péter képviseli az állandóságot. Ezúttal mindkettejüknek jutott posztrivális a keretben (a tavalyi Eb-n Bóka egyedül volt a poszton): Sunajko Stefan számára alighanem nagy szó lenne, ha bemutatkozhatna a vb-n a nemzeti mezben, a másik oldalon viszont érdekes kérdés lesz, hogy miként oszlanak meg Hornyák, illetve a balatonfüredi, korábban a spanyol válogatottban is megforduló, nemzetközi tapasztalattal felvértezett Rodríguez Pedro játékpercei.

• BEÁLLÓK. Bánhidi Bence a legutóbbi Eb-n világklasszis teljesítményt nyújtott, játékának meghatározó szerepe lesz a vb-n, és annak is, hogy a kiélezett meccsek egyes középszakaszaiban miként lehet tehermentesíteni. Ligetvári Patrik kiesése miatt a hármas védekezésben kiemelt szerep jut a beállóknak, ezért a hatos falban Sipos Adriánnak, ifj. Rosta Miklósnak és a honosított Topic Petarnak is hangsúlyos szerep juthat, és még az is elképzelhető, hogy akár mind a négyen benne lesznek a 16-os meccskeretben.

A vb hivatalos dala (a Facebookra átkattintva lehet elérni)

A MAGYAR CSAPAT NÉVJEGYEI
(Vincze Szabolcs szakíró rövid jellemzéseivel)

KAPUSOK

BORBÉLY Ádám
Született:1995. június 22., Debrecen
Magasság/testsúly:197 cm/114 kg
Klubjai:Tiszavasvári SE (2008–2009), Csanádi KSI SE (2009–2010), Elektromos SE (2010–2011), MKB Veszprém (2011–2014), Balatonfüredi KSE (2014–2015), Grundfos Tatabánya KC (2015–2016, 2019–2020), Telekom Veszprém (2016–2017), Orlen Wisla Plock (lengyel, 2017–2019), Veszprémi KKFT (2020–)
Válogatottság/gól:15/–
NB I-es mérkőzés/gól:121/–
Legjobb eredmények:junior Eb-9. (2014), ifjúsági vb-10. (2013), 3x magyar bajnok (2013, 2014, 2017), Magyar Kupa-győztes (2013, 2014)
A frissen feljutott Veszprémi KKFT-ben megtalálta régi formáját. Ez a világbajnokság a visszatérése a válogatottba. Ha lehetőséget kap, bizonyítania kell, bármikor számíthatnak rá.

MIKLER Roland
Született:1984. szeptember 20., Dunaújváros
Magasság/testsúly:190 cm/92 kg
Klubjai:Dunaferr SE (1995–2010), Pick Szeged (2010–2014), MKB MVM Veszprém, Telekom Veszprém (2014–2019), Mol-Pick Szeged (2019–)
Válogatottság/gól:208/–
NB I-es mérkőzés/gól:410/–
Legjobb eredmények:olimpiai 4. (2012), 2x vb-7. (2011, 2017), vb-8. (2013), vb-10. (2019), 2x Eb-8. (2012, 2014), Eb-9. (2020), világkupa-7. (2004), junior-vb-3. (2005), junior Eb-4. (2004), ifjúsági Eb-8. (2003), 2x Bajnokok Ligája-2. (2015, 2016), BL-3. (2017), EHF-kupa-győztes (2014), 2x SEHA Liga-győztes (2015, 2016), 4x magyar bajnok (2015, 2016, 2017, 2019), 4x Magyar Kupa-győztes (2015, 2016, 2017, 2018), az év legjobbja (2014)
A fiatal válogatott vezére és oszlopa volt a tavalyi Európa-bajnokságon. Egyiptomban is kulcsfontosságú játékos lesz, óriási szükség van a bravúrjaira, teherbírására, tapasztatára és a higgadtságára.

SZÉKELY Márton
Született:1990. január 2., Budapest
Magasság/testsúly:195 cm/92 kg
Klubjai:Malév SC, PLER KC (2001–2013), Balatonfüredi KSE (2013–2015), Csurgói KK (2015–2016), Grundfos Tatabánya KC (2016–2019), Telekom Veszprém (2019–)
Válogatottság/gól:51/–
NB I-es mérkőzés/gól:295/2
Legjobb eredmények:vb-10. (2019), Eb-9. (2020), Magyar Kupa-2. (2011)
Klubjában kevesebb szerepet kap, de remek csapattal dolgozik, és a képességei sem koptak. Miklerrel remekül működött a kettősük egy évvel ezelőtt, várhatóan most is így lesz.

JOBBSZÉLSŐK

HORNYÁK Péter
Született:1995. október 4., Debrecen
Magasság/testsúly:175 cm/68 kg
Klubjai:Győri ETO (2008–2010), Dunaferr SE (2010–2011), Balatonfüredi KSE (2011–2013, 2017–2019), Essen (német, 2013–2015), Csurgói KK (2015–2017), Grundfos Tatabánya KC (2019–)
Válogatottság/gól:45/69
NB I-es mérkőzés/gól: 169/413
Legjobb eredmények:vb-10. (2019), Eb-9. (2020), junior Eb-9. (2014)
A válogatott első számú jobbszélsője, kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, bírja a nyomást, és határozottan készen áll arra, hogy több feladatot vállaljon, ha a szélsőjáték nagyobb szerepet kap a csapat taktikájában.

RODRÍGUEZ ÁLVAREZ Pedro
Született:1990. augusztus 22., Vigo (Spanyolország)
Magasság/testsúly:193 cm/85 kg
Klubjai:Octavio Pilotes Posada (spanyol, 2007–2008), Cuenca (spanyol, 2008–2011), Naturhouse La Rioja (spanyol, 2011–2016), Mol-Pick Szeged (2016–2019), Balatonfüredi KSE (2019–)
Válogatottsága/gól:–/–
NB I-es mérkőzés/gól:85/273
Legjobb eredmények:magyar bajnok (2018), Magyar Kupa-győztes (2019)
Hornyák Péter tavaly nem kapott sok segítséget a jobb szélen, a honosított Rodríguez érkezésével ez várhatóan megváltozik. Rutinos játékosról van szó, aki érdemi erősítés a szélen, amely így hangsúlyosabb és stabilabb lesz.

JOBBÁTLÖVŐK

ANCSIN Gábor
Született:1990. november 27., Békéscsaba
Magasság/testsúly:202 cm/97 kg
Klubjai:Kétsoprony (2002–2004), Békési FKC (2004–2005), Dunaferr SE (2005–2009), Löwen (német, 2009–2010), TSG Friesenheim (német, 2010–2011), Pick Szeged (2011–2016), Telekom Veszprém (2016–2018), FTC (2018–2019), Grundfos Tatabánya KC (2019–)
Válogatottság/gól:113/226
NB I-es mérkőzés/gól:256/860
Legjobb eredmények:vb-7. (2017), vb-8. (2013), vb-10. (2019), 2x Eb-8. (2012, 2014), Bajnokok Ligája-3. (2017), EHF-kupa-1. (2014), magyar bajnok (2017), Magyar Kupa-győztes (2017)
Egy évvel ezelőtt nem tarthatott a csapattal sérülés miatt. Visszatérésével sokat erősödik a poszt, illetve a védekezés, és sokat számíthat, hogy Balogh Zsolttal a klubjukban is remekül megosztják a munkát.

BALOGH Zsolt
Született:1989. március 29., Orosháza
Magasság/testsúly:189 cm/96 kg
Klubjai:Every Day KSE, Orosházi FKSE (2000–2005), PLER KC (2005–2010), SC Magdeburg (német, 2010–2011), Gyöngyösi KK (2011–2012), Mol-Pick Szeged (2012–2019), Grundfos Tatabánya KC (2019–)
Válogatottság/gól:63/201
NB I-es mérkőzés/gól:332/1324
Legjobb eredmények:vb-7. (2017), vb-10. (2019), Eb-9. (2020), junior Eb-10. (2008), EHF-kupa-győztes (2014), magyar bajnok (2018), Magyar Kupa-győztes (2019)
Már a tavalyi Eb-n is bizonyította, hogy aranyat ér a tapasztalata, és remekül be tud kapcsolódni a játékba a kritikus helyzetekben is, ami pszichés terhet vesz le a többiek válláról. Hasonló szerep várhat rá most is.

MÁTHÉ Dominik
Született:1999. április 1., Nyíregyháza
Magasság/testsúly:200 cm/105 kg
Klubjai:Nyíregyháza SN (2010–2013), PLER (2013–2014), Balatonfüredi KSE (2014–2020), Elverum (norvég, 2020–)
Válogatottság/gól:20/41
NB I-es mérkőzés/gól:71/218
Legjobb eredmények:vb-10. (2019), Eb-9. (2020)
Nemcsak a szakálla bizonyítja, hogy érettebb lett, hanem a játéka is. Bátor, mer vállalkozni, nem fél a hibától, és már nemcsak támadásban vethető be, hanem védekezésben is. Minden bizonnyal kezdő ember lesz.

IRÁNYÍTÓK

GYŐRI Mátyás
Született:1997. február 2., Debrecen
Magasság/testsúly:194 cm/89 kg
Klubjai:Békési FKC (2009–2013), Balatonfüredi KSE (2013–2017), Telekom Veszprém (2017–2018), Grundfos Tatabánya KC (2018–)
Válogatottság/gól:13/30
NB I-es mérkőzés/gól:127/398
Legjobb eredmények:Eb-9. (2020), junior vb-5. (2017), junior Eb-10. (2016), ifjúsági vb-10. (2015), ifjúsági Eb-2. (2014), gólkirály (2017)
Sérülékenysége már a múlté, klubjában és a válogatottban rendre bizonyít. Tavaly akkor is megbirkózott a rá bízott feladattal, amikor a posztról rutinos játékosok estek ki.

HANUSZ Egon
Született:1997. szeptember 25., Nagyatád
Magasság/testsúly:177 cm/83 kg
Klubja:Csurgói KK (2010–)
Válogatottság/gól:2/7
NB I-es mérkőzés/gól:110/219
Titkos fegyver lehet, ha már a szakmai stáb úgy döntött, elviszi őt is, holott a poszton nem vagyunk gyengék. A spanyolok ellen jó benyomást keltett, mert ugyan tapasztalat nélkül irányította a válogatottat, nem ijedt meg a lehetőségtől. Megérdemli az esélyt.

LÉKAI Máté
Született:1988. június 16., Budapest
Magasság/testsúly:190 cm/82 kg
Klubjai:Szentendre KC (2002–2004), PLER KC (2004–2010), Pick Szeged (2010–2012), Celje (szlovén, 2012–2014), MKB Veszprém, Telekom Veszprém (2014–)
Válogatottság/gól:134/376
NB I-es mérkőzés/gól:220/751
Legjobb eredmények:olimpiai 4. (2012), 2x vb-7. (2011, 2017), vb-8. (2013), vb-10. (2019), Eb-8. (2014), junior Eb-10. (2008), ifjúsági Eb-10. (2006), 3x Bajnokok Ligája-2. (2015, 2016, 2019), BL-3. (2017), 2x SEHA Liga-győztes (2015, 2016), 2x Szlovén Kupa-győztes (2013, 2014), 4x magyar bajnok (2015, 2016, 2017, 2019), 4x Magyar Kupa-győztes (2015, 2016, 2017, 2018), az év legjobbja (2017)
Visszatérése a válogatottba óriási erősítés, ráadásul a súlyos vállsérülésén már túl van, és egyre jobban játszik. Képes eldönteni meccseket, rutinjával és váratlan megoldásaival a nehézségeken is át tudja segíteni csapatát.

NAGY Bence
Született:1995. július 5., Budapest
Magasság/testsúly:195 cm/100 kg
Klubjai:Elektromos SE (2006–2011), kézilabda-utánpótlás (2011–2012), PLER (2012–2014), Gyöngyösi KK (2014–2016), CYEB Budakalász (2016–2019), Grundfos Tatabánya KC (2019), Ferencvárosi TC-HungaroControl (2019–)
Válogatottság/gól:8/18
NB I-es mérkőzés/gól:201/816
Legjobb eredmények:Eb-9. (2020)
Lendületes játékával és bátorságával bizonyította, hogy stabil helye van a válogatottban, vele kifejezetten erős az irányítóposzt, ráadásul balátlövőként is bátran lehet számítani rá.

BEÁLLÓK

BÁNHIDI Bence
Született:1995. február 9., Győr
Magasság/testsúly:207 cm/127 kg
Klubjai:Győri ETO KC (2009–2011), Balatonfüredi KSE (2011–2016), Mol-Pick Szeged (2016–)
Válogatottság/gól:72/195
NB I-es mérkőzés/gól:201/444
Legjobb eredmények:vb-7. (2017), vb-10. (2019), Eb-9. (2020), ifjúsági vb-10. (2013), magyar bajnok (2018), Magyar Kupa-győztes (2019), Eb All Stars-csapat tagja (2020), az év legjobbja (2019)
A magyar válogatott legnagyobb klasszisa, a világ egyik legjobb beállója. Komplett játékos hatalmas teherbírással, támadásban és védekezésben is kulcsfigura, köré szerveződik a csapat, rá épül a válogatott játéka. Ha jó formában van, tarthatatlan, ha rosszban, akkor is nehezen.

IFJ. ROSTA Miklós
Született:1999. február 14., Győr
Magasság/testsúly:203 cm/110 kg
Klubjai:Mezőkövesdi KC (2010–2012), SZESE Győr (2012–2015), Grundfos Tatabánya KC (2015–2019), Mol-Pick Szeged (2019–)
Válogatottság/gól:14/23
NB I-es mérkőzés/gól:100/107
Legjobb eredmények:Eb-9. (2020)
A fő feladata Bánhidi tehermentesítése, főleg, mivel rá már készülnek az ellenfelek. Egy évvel ezelőtt biztatóan mozgott az Eb-n, amikor lehetőséget kapott, most lépnie kell megint egyet előre.

SIPOS Adrián
Született:1990. március 8., Szombathely
Magasság/testsúly:198 cm/109 kg
Klubjai:Szombathelyi ESE (2005–2008), MKB Veszprém KC (2008–2010), Stiinta Bacau (román, 2010–2013), Székelyudvarhelyi KC (román, 2013–2016), Grundfos Tatabánya KC (2016–)
Válogatottság/gól:28/20
NB I-es mérkőzés/gól:97/79
Legjobb eredmények:vb-10. (2019), Eb-9. (2020), Challenge-kupa-győztes (2015)
Egy évvel ezelőtt bizonyította, hogy remekül össze tudja fogni a védelmet, kifejezetten jó meccsei voltak. A védőfal karmesteri szerepe megint az övé, amelybe meghatározó játékosok tértek vissza.

TOPIC Petar
Született:1991. december 30., Split (Horvátország)
Magasság/testsúly:201 cm/110 kg
Klubjai:Kastela Adriachem (horvát, 2007–2012), Metalurg Szkopje (északmacedón, 2013–2014), ÖIF Arendal (norvég, 2013–2016), RK Porec (horvát, 2013–2014), Váci KSE (2016–2017), Balatonfüredi KSE (2017–)
Válogatottság/gól:–/–
NB I-es mérkőzés/gól:98/357
Legjobb eredmények:2x Magyar Kupa-3. (2018, 2019)
A szakmai stáb azért válogatta be a honosított játékost, mert kellett az erősítés Bánhidi mellé/mögé, érkezésével a védelem is megerősödik, hármas poszton nagyobb a merítési lehetőség.

BALÁTLÖVŐK

BODÓ Richárd
Született:1993. március 13., Mátészalka
Magasság/testsúly:203 cm/110 kg
Klubjai:Mátészalkai MTK (2005–2007), Nyíregyházi KSE-Nyírsuli (2007–2008), Dunaferr SE (2008–2011), Tatabánya KC (2011–2016), Mol-Pick Szeged (2016–)
Válogatottság/gól:66/191
NB I-es mérkőzés/gól:260/917
Legjobb eredmények:vb-7. (2017), vb-10. (2019), junior Eb-9. (2014), magyar bajnok (2018), Magyar Kupa-győztes (2019), az év legjobbja (2018)
Ligetvári Patrik ugyan kiesett, de Bodó visszatérésének köszönhetően csak erősödött a poszt. Ha „belövi” magát, és megtalálja a régi formáját, megállíthatatlanul tud játszani.

SZITA Zoltán
Született:1998. február 10., Veszprém
Magasság/testsúly:196 cm/96 kg
Klubjai:MKB Veszprém (2010–2017), Balatonfüredi KSE (2017–2019), Wisla Plock (lengyel, 2019–)
Válogatottság/gól:21/48
NB I-es mérkőzés/gól:56/186
Legjobb eredmények:vb-10. (2019), Eb-9. (2020), junior vb-5. (2017), 2x magyar bajnok (2016, 2017)
Stabil teljesítményt nyújt, tele van önbizalommal és nem hezitál, ha gólt kell lőni. Tavalyi Európa-bajnoki teljesítménye óta kirobbanthatatlan a csapatból, amelynek stabil pontja lett. Higgadtságára és mentális erejére most is nagy szükség lesz.

BALSZÉLSŐK

BÓKA Bendegúz
Született:1993. október 2., Veszprém
Magasság/testsúly:195 cm/85 kg
Klubjai:Balatonfüredi KSE (2006–2016, 2017–), Mol-Pick Szeged (2016–2017)
Válogatottság/gól:35/83
NB I-es mérkőzés/gól:184/408
Legjobb eredmények:vb-10. (2019), Eb-9. (2020)
A helye biztos a bal szélen, ahol egy évvel ezelőtt még egyedül volt, ehhez képest remekül megoldotta a feladatát. Már akkor is bizonyította, hogy bátran lehet több feladatot bízni a szélekre.

SUNAJKO Stefan
Született:1998. április 10., Zombor (Szerbia)
Magasság/testsúly:194 cm/ 82 kg
Klubjai:Bezdan Grafica (horvát, 2010–2013), RK Cservanka (szerb,2013–2016), Mol-Pick Szeged (2016–2019), IK Sävehof (svéd, 2019–2020), Grundfos Tatabánya KC (2020–)
Válogatottság/gól:–/–
NB I-es mérkőzés/gól:49/83
Legjobb eredmények:magyar bajnok (2018), Magyar Kupa-győztes (2019), ifjúsági Eb-8. (2016)
Bár újonc, személyében a szakmai stáb megtalálta azt az embert, aki erősítést jelenthet Bóka mellé. Ez egyben azt is jelentheti, hogy több feladatot bíznak majd a szélekre, mint a tavalyi Eb-n.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13-tól 31-ig, Egyiptom)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó):Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria):Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
* A koronavírusos fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek(Tv:M4 Sport).
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay(Tv:M4 Sport).
Január 19., 20.30: Magyarország–Németország(Tv:M4 Sport).
A középdöntő mérkőzés-napjai az I. csoportban:
január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros):január 27.
Elődöntők (Kairó):január 29.
Döntő (Kairó):január 31.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik