Kovacsics Anikó: A fiatalok győztes típusú játékosok

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2019.11.26. 10:36
null
Kovacsics Anikó szerint Klujber Katrin (balra) és a többi fiatal győztes típus (Fotó: Török Attila)
Jó érzései vannak a Japánban szombaton rajtoló világbajnokság előtt a magyar női kézilabda-válogatott csapatkapitányának, Kovacsics Anikónak, aki szerint ez az együttes nemcsak meccsről meccsre fejlődik, de képes kiharcolni az olimpiai részvételt is.

– Azt mondta, régen érezte magát ennyire motiváltnak egy világverseny előtt. Kifejtené?
– Nem is a motiváció a legjobb szó rá, hiszen az sosem hiányzik belőlem, inkább arra gondoltam, hogy a tavalyi Európa-bajnokság óta nagyon jó érzéseim vannak a jelenlegi válogatottal kapcsolatban – válaszolta a magyar női kézilabda-válogatott irányítója és csapatkapitánya, a Ferencvárosban játszó Kovacsics Anikó. – Franciaországban nagyon jó volt abban az együttesben játszani, a csapat részének lenni. Úgy látom, a játékunk is előremutató azok után, hogy éveken át nem volt annyira sikeres a csapat, nem jöttek az eredmények. Ezt a tüzet, ezt a lendületet érzem a többieken, és ezért várom nagyon ezt a világbajnokságot.

PÉLDAÉRTÉKŰ AKARATERŐ

– A jövő évi tokiói olimpiára is gondolt, amikor a motivációt említette?
– Valóban ott motoszkál mindenkiben a tokiói kijutás gondolata. Mivel a 2012-es londoni és a 2016-os riói nyári játékok is kimaradtak, Tomori Zsuzsin kívül senki sem volt még olimpián ebből a csapatból, de határozottan úgy érzem, ezt a célt is elérhetjük.

– A fiatal átlagéletkor előnye vagy hátránya lehet a magyar válogatottnak?
– Mindkettő. Tény, a rutin nem mellettünk szól, de a küzdőszellem, az akarás, a harcosság és a hozzáállás, ami jellemzi ezt a csapatot, példaértékű. Ez már tavaly is előrevitt minket az Európa-bajnokságon, az egy-két gólos győzelmekben óriási szerepet játszott, és én ezt várom továbbra is. A csapat fiatalabbik részére térve, a lányok junior-világversenyeken elért eredményeiből látszik, hogy győztes típusú játékosokról van szó, és szerencsére ebben nem változtak a felnőttek között sem.

KITŰNIK AZ EGYÉNISÉG

– Csapatkapitányként hogyan látja, miben változott ez a fiatal együttes az elmúlt egy évben?
– Érettebb lett. Az elmúlt egy év során mindegyikük meghatározó játékossá vált a klubjában, még Vámos Petra is egyre jobb teljesítményt nyújt Debrecenben, pedig ebben az idényben mutatkozott be a felnőtt NB I-ben, és először játszott az EHF-kupában is. Háfra Noémi és Klujber Katrin már a Bajnokok Ligájában brillíroznak a Fradival, de rajtuk kívül is mindenkiről elmondható ebben az együttesben, hogy bár sokan még csak húszévesek, meccsről meccsre erős csapatok ellen is egyre többet mutatnak, fejlődnek és tapasztalatokat gyűjtenek. Biztos vagyok benne, hogy ez ki fog jönni, akár már most, Japánban.

– Mi az erőssége a válogatottnak?
– Az, hogy mindenki bele tudja tenni a maga egyéniségét a mérkőzésbe, és döntő szituációkban is helyt tud állni. Senki sem fog habozni éles helyzetben, ha rá dolgozunk ki egy akciót. Mindenki vállalja a felelősséget, és meg fogja oldani, amit meg kell oldania. Klubcsapatukban is bármikor megteszik ugyanezt, amikor szükség van rá. Mindig azt mondom, a válogatottban tizenhat ilyen emberre van szükség, és szerencsére mind a tizenhatan ilyenek vagyunk. Ez visz minket előre.

– Lélektanilag mekkora könnyebbséget jelent egy papíron gyengébb csapat, Kazahsztán ellen kezdeni a világbajnokságot?
– Persze egyszerűbbnek tűnik, és valószínűleg az is, de ne feledjük, nem ismerjük annyira Kazahsztánt, ezért aztán nem is akarjuk úgy felfogni, hogy biztosan könnyű lesz nyerni ellene. Tapasztalatból mondom, ilyenkor szoktunk belefutni egy nehezebb kezdésbe. Tehát arra számítok, hogy most sem lesz könnyű, mert az első meccseink a világversenyeken valamiért sosem azok, de azért örülök annak, hogy nem mondjuk Montenegró ellen kezdünk. Addigra akklimatizálódunk, Kazahsztán ellen inkább rá kell éreznünk a vébé hangulatára, de ettől még azt mondom, addigra már készen kell állnunk, bárki is jön szembe.

FELSZABADULT JÁTÉK KELL

– Van olyan ellenfél, amelyiktől ön is tart?
– Van három-négy olyan együttes, amelyik kiemelkedik a világbajnokság mezőnyéből, például az orosz vagy a francia válogatott, a sok sérültje ellenére idesorolható esetleg a norvég is, de megijedni azért nem fogunk senkitől. Sőt, éppen ezek ellen a csapatok ellen kell felszabadultan játszanunk, ha odakerülünk, mivel a papírforma szerint ők az esélyesebbek. Ezzel pedig még meglepetést is szerezhetünk.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VB-RE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők:Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők:Kiss Nikolett (Érd), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Szabó Laura (Érd), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző:Siti Beáta
Kapusedző:Bakos István

NŐI KÉZILABDA-VB (2019. november 30. – december 15., Kumamoto, Japán)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Kumamoto):Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport (Jamaga, Kumamoto):Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport (Jacusiro, Kumamoto):Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Románia, Montenegró
D-csoport (Kumamoto):Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
November 30., szombat, 10.00:
Magyarország–Kazahsztán (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 1., vasárnap, 10.00:Spanyolország–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 3., kedd, 7.00:Magyarország–Montenegró (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 4., szerda: 11.00:Magyarország–Szenegál (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6. péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában. Amennyiben kvótával már rendelkező csapat a 27. hely között végez, a selejtezős részvételi lehetőségek a világbajnoki rangsor további válogatottjaira szállnak át.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik