Nikola Karabatic, Mikkel Hansen, Cristina Neagu vagy éppen a Győrben játszó Stine Bredal Oftedal is szerepet vállalt abban a kampányfilmben, amellyel világklasszis kézilabdázók próbálják felhívni a figyelmet a sportág egyre tarthatatlanabb helyzetére. A játékosok azt szeretnék elérni, hogy a jövőben kevésbé legyen sűrű a versenynaptár, kiemelt figyelmet fordítva a válogatott világeseményekre.

Az egyik utolsó csepp a pohárban a férfi-világbajnokság volt januárban, amelyen például a bronzérmet szerző francia válogatottnak csupán 17 nap alatt kellett lejátszania 10 mérkőzést.

Ezt követően nem meglepő, hogy épp Franciaországból indult a kezdeményezés, ahol a helyi játékosszövetség elnöke, Bastien Lamon állt az ügy élére.

„A kampány célja egyértelmű. Azt akarjuk, hogy több pihenőnap jusson a nemzetközi mérkőzések között. Miként az is nagyon fontos, hogy növeljük a játékosok súlyát a nemzetközi döntéshozó testületekben” – jelentette ki Bastien Lamon, hozzátéve, hogy következő lépésként szeretnének találkozni az európai (EHF) és a világszövetség (IHF) elnökségével is, hogy a versenynaptárról egyeztessenek.

„A játékosoknak egyre több mérkőzést kell játszaniuk anélkül, hogy számításba vennék az egész idény alatt rájuk váró meccsszámot, és az ezzel járó nyomást. Mindennek számos következménye van a játékosok egészségére, és végső soron rossz hatással van az egész sportágra” – áll a számos ismert játékos részvételével rögzített videóban.

„Hallgassák meg a játékosokat! Anélkül hoznak döntéseket, hogy szükségszerűen figyelembe vennék a játékosok terhelését, és ennek hatását a fizikai és mentális állapotukra. Több pihenőnappal biztosak vagyunk benne, hogy a játékosok fizikailag jobb állapotban lennének, és a pályán ki tudnák hozni magukból a legjobb formájukat. A kézilabda-játékosok egységesek. Védjék meg a játékosokat! Ne játsszanak velük!

 

Az európai kézilabdázók szervezete (EHPU) két levelet is eljuttatott, egyet az EHF-hez, egyet pedig az IHF-hez, amelyben konkrét statisztikákkal is szolgálnak. Ezek szerint a januári férfi vb előtt 38 potenciális kerettag játékos sérült meg, míg a torna alatt további 23. A 61 esetből 31 számít súlyos sérülésnek.