Kézilabda: vesztegetési gyanú – házkutatást tartottak az MKSZ-nél

Vágólapra másolva!
2017.06.07. 21:36
A Budapesti Nyomozó Ügyészség munkatársai 2017. június 7-én, szerdán házkutatást tartottak a Magyar Kézilabda-szövetség egyik irodájában, és ott dokumentumokat, okiratokat foglaltak le. Az intézkedés oka, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján vesztegetés és vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúja merült fel – olvasható a szövetség közleményében.

A kézilabdában régóta közszájon forgó szóbeszéd szerint egyes, jellemzően a kieséstől fenyegetett klubok kérésére a játékvezetők alkalmanként befolyásolhatták a mérkőzések végkimenetelét. Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke ezt jelezte a rendvédelmi szervek felé, és kérte a közbenjárásukat az ügy tisztázása érdekében.

A nyomozás eredményének függvényében az ügynek személyi és egyéb konzekvenciái is lehetnek, mindaddig azonban, amíg ennek ellenkezője bizonyítást nem nyer, az MKSZ vélelmezi az eljárás alá vont személyek ártatlanságát. Ennek értelmében további információkat csak az ügy minden részletének ismeretében tudunk közölni.

Kocsis Máté MKSZ-elnök a 2015., 2016. és 2017. évi MKSZ-küldöttgyűléseken a témával kapcsolatban elhangzott gondolatai:

2015. november 27-i küldöttgyűlés: „Az NB I-es felnőtt bírói díjak és versenyeztetési költségek ettől a pillanattól átvételre kerülnek, tehát az NB I-es csapatokat ez nem terheli, sőt két hónapra visszamenőleg vissza is fizetjük a klubok számára ezeket a költségeket. Ez egy 90 millió forintos tétel, amivel igyekszünk a klubok életét könnyíteni."

2016. május 20-i küldöttgyűlés: „... az NB I-es kluboktól közel 80 millió forint értékben a versenyeztetési és bíróküldési költségeket átvállaljuk. Mondtam ennek kapcsán néha olyanokat, amit nem akartam sértésnek szánni, de én jobban szeretem, ha nem a csapatok rendezik az öltözőben a bírókkal a bíróküldési költségeket."

2017. május 19-i küldöttgyűlés: „Nem kerülhet az ország egyik legnagyobb sportága abba a gyanúba sem, abba a pillanatnyi rossz érzésbe sem, hogy itt nem a pályán dőlnek el a meccsek. (...) Ha ehhez szükséges az MKSZ anyagi szerepvállalása, akkor (a versenyeztetési díjak átvállalását) meg fogjuk tenni a jövő évben is."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik