Kézilabda: útban felfelé – ilyen volt 2020 a férfiaknál

Vágólapra másolva!
2021.01.04. 11:17
null
A Svédország elleni középdöntős meccsen háromszor betaláló labdabűvölő, Bánhidi Bence vitathatatlanul sikeres évet zárt egyénileg, hiszen az Eb álomcsapatába is bekerült (Fotó: Kovács Anikó)
A hazai bajnokság átvészelte a járványhelyzetet, a válogatott jövője biztató, a nehézségek ellenére a magyar férfi kézilabda nem zárt rossz évet. Ilyen volt 2020 a férfi kézilabdában – évértékelő.

 

Bár a koronavírus-járvány felborította a 2020-as évet a férfi kézilabdában is, érdemes a pozitív hozadékokat hangsúlyozni, főleg, mert minden nehézség ellenére van miért bizakodni.

Az év elején a válogatott a kilencedik helyen végzett az első 24 csapatos Európa-bajnokságon Svédországban, a Gulyás István szövetségi kapitányból, valamint Chema Rodríguezből és Nagy Lászlóból álló szakmai stáb – részben kényszerből – húzott egy merészet, és lehetőséget adott a fiataloknak, amire kevés példa volt az elmúlt évtizedekben.

„Szép Európa-bajnokság volt, a csapat jó eredményt ért el, főleg ahhoz képest, mennyire fiatal, ez biztató a jövőre nézve   – értékelt a Nemzeti Sportnak az egykori világválogatott Éles József. –  Sőt, vannak olyan játékosok, akik most be sem fértek, így végre bő keretből dolgozhatunk, nem úgy, mint a korábbi években, amikor csak fogtuk a fejünket, ha kiesett egy-egy meghatározó játékos. Ha a férfi szakág jól sáfárkodik, hamarosan éremért harcol egy világversenyen.”

Éles József
Éles József

Éles úgy látja, a férfi szakág mintha a nőit is megelőzte volna, amire szintén nem volt példa az elmúlt időszakban, elvégre a nők húzták itthon a sportágat és értek el kimagasló eredményeket. Bár az utánpótlás-eredményeket továbbra is a lányok hozzák, a felnőttmezőnyben már a férfiak állják meg jobban a helyüket: „A nemzeti együttes láthatóan sikeréhes, s kifejezetten örülök annak, hogy a kapitány a fiatalok felé nyitott, mert eddig nem szerettünk hozzájuk nyúlni téthelyzetben, nem mertük őket kipróbálni világversenyeken.   Mivel most talán nem akkora a tét, végre merünk próbálkozni. Megleptük Európát, amely kicsit talán le is becsült bennünket, a játékunk pedig időnként kifejezetten szép volt. Az elkövetkező években lesz miért bizakodni.”

Míg nemzeti együttesünk a nehézségek ellenére is pozitív évet zárt, ez nem ilyen egyértelmű a hazai klubkézilabda, főleg két zászlóshajónk, a Telekom Veszprém és a Mol-Pick Szeged esetében.

Utóbbi kétarcú éven van túl, hiszen a 2019–2020-as idényben szépen összeállt, és minden eddiginél nagyobb reményekkel fordulhatott volna a Bajnokok Ligája kieséses szakaszára, beállója, Bánhidi Bence pedig a kontinensviadalon hivatalosan is a világ egyik legjobbja lett a posztján, a koronavírus azonban mindent átírt.

Nemcsak a BL-négyes döntő szállt el a zöldasztalnál hozott döntés miatt, a csapatot sem kímélték a megbetegedések, sosem tudott teljes, ütőképes kerettel kiállni. Amikor pedig úgy nézett ki, már-már sikerül felállni, megint kulcsemberek estek ki és kerültek karanténba. Ennek a balszerencsés évnek pedig az lehet a következménye, hogy az új BL-szezonban már a csoportból való továbbjutásért is vért kell izzadnia a Szegednek, újra fel kell építenie mindent úgy, hogy januárban válogatott játékosai az egyiptomi világbajnokságon lesznek...

A Telekom Veszprém helyzete egyértelműbb, mert annak ellenére, hogy a 2019–2020-as BL-évad szilveszter előtti négyes döntőjén csalódást keltő eredményt ért el, amúgy kiegyensúlyozott évet tudhat maga mögött. Bár játék nélkül dőlt el a final fourba kerülés, a Veszprém helyét senki sem vitatta.

„Vannak még esélyes csapatok, így a Kielce, a Flensburg, a Szeged vagy a Vardar is bekerülhetett volna a négyes döntőbe – utóbbit sosem szabad lebecsülni, mert minden évad elején azt mondták, ez a Vardar már nem az a Vardar, mégis kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját az elmúlt esztendőkben... –    tette hozzá Éles József. –   Az elkövetkező években is a négy kölni résztvevő lesz domináns a nemzetközi színtéren, azaz a Veszprém, a Kiel, a Barca és a PSG.”

Éles szerint a hazai bajnokság helyzete kritikus, ezen a téren ugyanis hátrányban vagyunk a legnagyobb európai klubokkal szemben, mivel az NB I korántsem készít fel a Bajnokok Ligája végjátékára, szemben a német, a spanyol vagy a francia bajnoksággal. Szerinte a Kiel sikerében óriási szerepe van a játékosok jó fizikai állapotának, hiszen a Bundesliga „darálójában” küzdenek hétről hétre, közben itthon a Telekom Veszprém fél gőzzel legyőz bárkit, legutóbb már a nagy rivális Szeged elleni bajnoki is bántóan sima, tizenkét gólos győzelmet hozott.

„A hazai liga elmúlt évét nehéz értékelni, mert a vírus miatt teljesen szétesett, sok minden nem így alakult volna, ha minden klub komplett csapattal tud játszani, ráadásul nézők előtt. Ha minden a megszokott kerékvágásban megy, a Szeged biztosan nem kapott volna ki például a Csurgótól...   – fogalmazott Éles.   – Ilyen ősz után a tavaszi szezon kicsit lutri lesz.”

A hazai bajnokság középmezőnye ugyanakkor kiegyenlítődött, az „örök bronzérmes” Tatabánya a pénzügyi nehézségei miatt a túlélésért küzd, a Fradi talán kimászott a mély gödörből, és felbukkantak meglepetéscsapatok is, például a fiatal magyar játékosokkal felálló újonc Veszprémi KKFT.

Önmagában az is jelentős fegyvertény, hogy a kézilabda nem tűnt el hónapokra, a szövetség életben tudta tartani a hazai bajnokságot, menet közben megtanult reagálni a váratlan helyzetekre. És ha a külföldi topbajnokságokhoz képest le is vagyunk maradva, egy kedvező folyamat már elindult: a fiatal magyar játékosok szerepe egyre nagyobb a hazai klubokban, ezért Éles József szerint jó esély van rá, hogy néhány éven belül erős, versenyképes bajnokságunk lesz.

Zubai Szabolcs tavasszal visszavonult (Fotó: Török Attila)
Zubai Szabolcs tavasszal visszavonult (Fotó: Török Attila)
2020 KRONOLÓGIÁJA
Január 25.: Az európai szövetség (EHF) posztumusz díjjal ismerte el a Nemzeti Sport 2019-ben elhunyt szakírója, Simon József munkáját.
Január 26.: Spanyolország megvédte címét, miután 22–20-ra legyőzte Horvátországot az Európa-bajnokság döntőjében. A magyar válogatott a 9. helyen zárt, ezzel nem juthat ki az olimpiára. Bánhidi Bence bekerült a torna álomcsapatába.
Március 13.: A koronavírus-járvány miatt elhalasztották a Telekom Veszprém–Vojvodina SEHA-liga-negyeddöntő visszavágóját, a magyar szövetség pedig március 14-től minden sorozatot felfüggesztett.
Március 25.: A Bajnokok Ligája négyes döntőjét május 30–31-ről augusztus 22–23-ra halasztották, az EHF-kupa-finálé május 23–24. helyett augusztus 29–30-ra került. Áprilsban a BL final fourját még későbbre, december 28–29-re tolták.
Április 9.: Az MKSZ elnöksége a világjárvány miatt végeredmény nélkül befejezettnek nyilvánította a bajnoki és kupasorozatokat. A nemzetközi kupákban azon csapatok indulhattak, amelyek erre a 2018–2019-es kiírás alapján jogosultak voltak.
Április 24.: Az EHF törölte a Bajnokok Ligája nyolcad- és negyeddöntőit, a sorozat december 28–29-re halasztott négyes döntőjét viszont helybenhagyta, amelybe a Telekom Veszprém a B-csoport második helyezettjeként bejutott. Az EHF-kupa hátralevő mérkőzéseit is törölték, ahogy a 2021-es világbajnokság selejtezőit is, a vb-résztvevőket pedig a 2020-as Európa-bajnokság végeredménye alapján határozták meg, a magyar válogatott így kijutott.
Május 19.: Befejezte pályafutását a 211-szeres válogatott Zubai Szabolcs.
Július 13.: A Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet, az Origo és az MKSZ közös játékán minden idők legjobbja a válogatott szereplési és gólrekordere, a 323 meccsen 1797 gólt szerző jobbkezes átlövő Kovács Péter lett, megelőzve Nagy Lászlót és Varga Istvánt.
Szeptember 6.: A regionális SEHA-liga döntőjében a Telekom Veszprém 35–27-re legyőzte a címvédő északmacedón Vardart, így fennállása során harmadszor hódította el a trófeát.
Szeptember 15.: A Szeged első BL-csoportmeccsét a francia PSG ellen a magyar csapat koronavírus-fertőzései miatt elhalasztották, majd további három BL-meccsét kellett elnapolni sorozatos megbetegedések miatt.
November 4.: Az Eurokupa nyitó fordulójában a sok újonccal felálló magyar válogatott 32–29-es győzelmet aratott az Eb-címvédő Spanyolország felett. A mieink három nappal később négygólos vereséget szenvedtek az Eb-ezüstérmes horvátok vendégeként.
December 14.: Veszélybe került a Tatabánya jövője, miután a klub finanszírozási gondokkal küzd, ezért a bérek kifizetése is csúszik. A vezetőség drasztikus lépéseket helyezett kilátásba, a játékosok akár ingyen távozhatnak.
December 17.: A Szeged zárt kapuk mögött 36–24-re kikapott hazai pályán a Telekom Veszprémtől a magyar bajnokság csúcsrangadóján.
December 29.: A 2019–2020-as Bajnokok Ligája-idény négyes döntőjében a Telekom Veszprém a negyedik helyen végzett. Nagy meglepetésre az elődöntőben a bakonyiakat hosszabbításban 36–35-re felülmúló német THW Kiel 33–28-ra legyőzte a spanyol Barcát a fináléban, és fennállása során negyedszer nyerte meg a sorozatot.
A Veszprém–Szeged rivalizálás folytatódik (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)
A Veszprém–Szeged rivalizálás folytatódik (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba)
2021 PROGRAMJA
A nemzetközi szövetség döntése értelmében készülhet a január 13-án kezdődő egyiptomi világbajnokságra a férfiválogatott, s az elmúlt év teljesítménye alapján Németország, Uruguay és a Zöld-foki-szigetek társaságában továbbjutásra esélyeseként számolnak vele az A-csoportban. A részben majd hazai rendezésű 2022-es Európa-bajnokság előtt akár egy kiugró eredmény is összejöhet a mieinknek az idei afrikai tornán.
A 2021-re halasztott tokiói nyári olimpiával viszont azért nem foglalkozhatunk, mert Gulyás István együttese nem jutott el a selejtezőig, így biztosan nem lesz ott a játékokon...
Ami az NB I-et illeti: a magyar élvonal programját hiába sűrítették, a pandémia miatt borult a terv, sorra halasztották el a bajnokikat, emiatt tavasszal erőltetett menet vár a csapatokra, ahogy Bajnokok Ligája-idényét is „lóhalálában” kell majd letudnia a Szegednek és a Veszprémnek.
 Január 13–31.   
Világbajnokság, Egyiptom
Február 4.–március 4.   Bajnokok Ligája, csoportkör
Március 23–30.    Európa-liga, nyolcaddöntők
Március 31.–április 8.   Bajnokok Ligája, nyolcaddöntők
Április 13–20.   
Európa-liga, negyeddöntők
Április 10–11.  Magyar Kupa, négyes döntő
 Május 12–20.
    Bajnokok Ligája, negyeddöntők
 Május 22–23.   Európa-liga, négyes döntő
 Május 27.–június 3.  K&H Liga, döntő
Június 12–13.   Bajnokok Ligája, négyes döntő, Köln
 Június 22.–július 3.  Junior-világbajnokság, Magyarország
Június 30.   K&H Liga, lehetséges utolsó játéknap
 Július 13–18. Strandkézilabda Európa-bajnokság, Várna
Július 23.–augusztus 8.    Olimpia, Tokió
Az Izlandot legyőző magyar válogatott (Fotó: Kovács Anikó)
Az Izlandot legyőző magyar válogatott (Fotó: Kovács Anikó)
AZ ÉV HÍRE AZ NSO-N – 242 695 KATTINTÁS
Szenzáció! Izlandot is legyőztük a januári Európa-bajnokságon, csoportelsőként jutott a középdöntőbe a magyar válogatott.
A magyar válogatott 24–18-ra legyőzte Izlandot az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, ezzel veretlenül megnyerte az E-csoportot. A mieink Oroszországon kívül kiejtették az olimpiai és világbajnoki címvédő Dániát, és két pontot vittek magukkal a középdöntőbe. A folytatásban a favoritnak számító Norvégiától simán kikaptunk, ám a későbbi negyedik Szlovéniát sikerült felülmúlni, így nemcsak az elődöntő, hanem az olimpiai selejtező is karnyújtásnyira került. Egyik sem jött azonban össze, ugyanis a svédek után a portugálok is elintéztek minket, így a kilencedik helyen zártuk az Eb-t. Soha rosszabb kezdést!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik