Kézilabda: Szita Zoltán a lengyel ezüstérmes Plockba igazolt

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2019.06.10. 10:00
null
Szita Zoltán az idei vb-n 10. helyen végzett válogatottban is pályára lépett (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A Nemzeti Sport információja szerint a balatonfüredi Szita Zoltán két évig a lengyel bajnoki ezüstérmes, várhatóan ismét Bajnokok Ligája-induló Wisla Plockban folytatja.

 

 

SZITA ZOLTÁN
Született: 1998. február 10., Veszprém
Magassága/testsúlya: 196 cm/96 kg
Posztja: balátlövő
Klubjai: MKB Veszprém (2010–2017), Balatonfüredi KSE (2017–2019), Plock (2019–)
Nevelőedzője: Limpergerné Cigler Anikó, Velky Éva
Edzői: ifj. Kiss Szilárd, Éles József, Tombor Csaba, Xavier Sabate, Csoknyai István
Első válogatottsága: 2017. június 15., Valmiera (Lettország, Eb-selejtező 35–23)
Válogatottsága/góljai: 7/7
Legjobb eredményei: vb-10. (2019), junior vb-5. (2017)

Hónapok óta folyó tárgyalások végére került pont, mert a pünkösdi ünnepek alatt Szita Zoltán, a Balatonfüred 21 éves balátlövője kétéves megállapodást kötött a lengyel Wisla Plockkal. A veszprémi játékos a füredieknél kölcsönben szerepelt, és a plocki első idényét is kölcsönben tölti, majd 2020 nyarától lesz Xavier Sabaté edző gárdájának szerződött átlövője.

„Kerestek más országokból is, ám a plockival legfeljebb a szlovén Celje ajánlata vetélkedhetett – mondta a Nemzeti Sportnak a válogatott balátlövő. – Végül arra jutottunk a menedzseremmel, Szörnyi Attilával, hogy Európa egyik legerősebb klubjában próbálom ki magam, ráadásul néhány ismerős társaságában. Továbbra is a Plock edzője marad a volt veszprémi tréner, Xavier Sabaté, valamint a szintén korábbi beállós, Renato Sulic. Mindkettőjükkel dolgoztam együtt Veszprémben, és azóta is jó a kapcsolatunk. Ráadásul Sabaté már egy évvel ezelőtt keresett és hívott, havonta legalább egyszer telefonált. Aztán a múlt ősszel és a télen egyre gyakrabban keresett, de ekkor már a Celje is érdeklődött, meg további külföldi csapatok is.”

Elsőként hívta be a keretbe
„Kiválóan ismerem Szitát, hiszen Veszprémben és a válogatottban is a játékosom volt, sőt nálam, az általam vezetett csapatban játszotta első válogatott meccsét két éve a lettek elleni Európa-bajnoki selejtezőben. Emlékeim szerint gólt is lőtt... A már akkor a fiatalítás útját járó keretben Szita mellett olyan tehetségek kaptak szerepet, mint Győri Mátyás, Szeitl Erik vagy a jelenleg Logronóban játszó Fekete Bálint. Szerintem kiváló játékos válhat Szitából, és a fejlődésre bőven lesz lehetősége a Plockban, amelybe további hét újonccal együtt érkezik. Nem titkolom, a fiatalítás, az új csapat építése nálunk is hosszú távú terveket takar” – mondta Xavier Sabaté, a Plock edzője.

Szita hozzáfűzte, hogy nagyon sokat köszönhet a Veszprémnek és a Balatonfürednek, ugyanakkor szívesen kipróbálja magát másik országban, másik élcsapatban. A legjobb ajánlattal előálló Plock azért is szimpatikus, és azért is remél sokat az ott rá váró két évtől, mert már ismeri a munkamániás katalán Xavier Sabaté módszereit és következetességét, tudja, milyen sokat követel.

A játékos a múlt hét közepétől a válogatott keretben Európa-bajnoki selejtezőre készül. Csoknyai István (a Füred trénere) és Vladan Matics, vagyis a két társ szövetségi kapitány a szlovákok elleni szerdai, valamint az olaszokkal vívandó vasárnapi találkozóra készíti fel a csoportjában a továbbjutás küszöbén álló együttest, amely – az egynapos pihenő után – pünkösdhétfőn Érden folytatja a gyakorlást.

Az Eb-selejtező nyolc csoportjának mindegyikéből az első és a második helyezett, valamint a négy legjobb csoportharmadik vehet részt 2020. január 9. és 26. között a norvég-osztrák-svéd közös rendezésű kontinensviadalon. A három házigazda ország csapata és a címvédő Spanyolország már tagja a 24 tagú mezőnynek. Az Eb-csoportokat június 28-án Bécsben sorsolják.

Szita Zoltán új csapata mezében (Fotó: SPR Wisla Plock)
Szita Zoltán új csapata mezében (Fotó: SPR Wisla Plock)

 

A MIEINK TOVÁBBI PROGRAMJA
Június 12., 18.00, Eperjes:
Szlovákia–Magyarország
Június 16., 18.00, Kecskemét: Magyarország–Olaszország

A csoport állása: 1. Magyarország 7 pont (+22), 2. Oroszország 5 (+9), 3. Olaszország 4 (–16), 4. Szlovákia 0 (–15)

A csoportok első két helyezettje, valamint a nyolc selejtezőcsoport négy legjobb csoportharmadikja vehet részt a 2020 januárjában sorra kerülő, norvég–osztrák–svéd közös rendezésű kontinensviadalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik