Három vb rendezési jogára is pályázunk (Fotó: NS-archív)

A nemzetközi szövetség (IHF) honlapjának híradása szerint a magyar szövetség (MKSZ) mindhárom eseményre önállóan adott be szándéknyilatkozatot. A helyszínkijelölésre februárban kerül sor, a részletes pályázati határidőt a nemzetközi szövetség később teszi közzé.

Az MKSZ a 2022-es férfi Európa-bajnokságot Szlovákiával közösen rendezi, a 2024-es kontinenstorna lebonyolítására pedig Ausztriával és Svájccal közösen pályázott. Női világbajnokságot 1982-ben és 1995-ben rendeztek Magyarországon, utóbbit Ausztriával közösen, férfi vb-re viszont még sohasem került sor.

„Egyelőre csak az érdeklődésünket jeleztük az IHF-nek, ami nem jelenti azt, hogy valamennyi tornára beadjuk a pályázatot, hiszen nem ismerjük még a részletes pályázati kiírást, sem annak határidejét – emelte ki Horváth Gabriella, az MKSZ főtitkára. – Miután Ausztriával és Svájccal közösen pályázunk a 2024-es női Európa-bajnokság rendezési jogára, amelyről novemberben dönt az európai szövetség, mindez befolyásolhatja a 2025-ös vb-kandidációt is, hiszen a férfi torna csupán egy hónappal követi a női kontinensviadalt, és nyilván ennyi időn belül nem lehet két ekkora versenyt megrendezni.” 

A 2025-ös és a 2027-es világbajnokságokra a következő országok jelezték rendezési szándékukat:

FÉRFI VB, 2025
Horvátország, Norvégia és Dánia közösen
Magyarország
Svájc

NŐI VB, 2025
Németország és Hollandia közösen

FÉRFI VB, 2027
Horvátország, Norvégia és Dánia közösen
Magyarország
Németország

NŐI VB, 2027
Magyarország
Dél-Korea

A 2019-es női világbajnokságra Japánban, a 2021-es a férfi világbajnokságra Egyiptomban, a nőire Spanyolországban kerül sor, a 2023-as férfi torna helyszíne Lengyelország és Svédország közösen, a nőié Dánia, Norvégia és Svédország.