Kézilabda: fél év után újra együtt készül a férfiválogatott

Vágólapra másolva!
2022.10.10. 20:41
null
Hónapok óta nem készült együtt a válogatott (Fotó: Dömötör Csaba)
Újult erővel kezdte meg a felkészülést Budaörsön a Chema Rodríguez vezette magyar férfi kézilabda-válogatott a szerdai, Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre.

Ötödik mérkőzésére készül Chema Rodríguez a magyar válogatott élén – mármint az ötödikre, amióta egyedül vezeti nemzeti csapatunkat. Ezen a négy találkozón csak két ellenféllel csapott össze az együttes, még márciusban Németország ellen kétszer felkészülési mérkőzésen (döntetlen, majd egygólos vereség), áprilisban pedig Izrael ellen játszott oda-vissza vágós világbajnoki selejtezőt, amelyen kettős győzelemmel (kint 33–32, itthon 31–22) jutott ki a jövő évi lengyel–svéd közös rendezésű vb-re.

VÉLEMÉNYEK

Mikler Roland, a Szeged és a válogatott kapusa: – Nekünk, szegedi játékosoknak jót tesz, hogy kiszakadhatunk a sikertelen szériából, bízom benne, hogy új erőt tudunk meríteni, és olyan löketet kapunk a nemzeti együttestől, amivel el tudjuk majd kezdeni otthon a pontgyűjtést a Bajnokok Ligájában. Nyilván emlékszünk arra, milyen rosszul zártuk a januári Eb-t, de szomorú lennék, ha ez még ott lenne a fiúk fejében, mert ezzel az előttünk álló céloknak is lőnének. Egyértelműen a csoportelsőség a cél, és nem kérdés, hogy a csapat képes is arra, hogy megnyerje az összes mérkőzést a selejtezőben. Az elmúlt évekből a legszebb válogatott emlékem egyértelműen az olimpia, amennyiben sikerül kijutnunk a párizsi játékokra, nem titkolt szándékom, hogy szép eredménnyel, méltóképpen búcsúzzak el a nemzeti csapattól.

Lékai Máté, a Ferencváros és a válogatott irányítója: – Nagyon boldog vagyok az Európa-ligában elért siker miatt, és bár tudjuk, hogy ez az idényben plusz terheléssel fog járni, de remek lehetőség Balogh Zsoltinak és nekem is, hogy megmutassuk, még mindig jó formában vagyunk. Ennyi év távlatából is nagyszerű érzés a válogatott mezt felvenni, mindig nagyon jól éreztem magam a nemzeti csapatnál, és amíg ki nem rúgnak vagy a fiatalok át nem veszik a helyem, addig nagyon szívesen jövök. Egyre több tehetséges fiatal kerül be a válogatottba, és annak ellenére, hogy még sokat kell bizonyítaniuk, mindegyikük olyan klubnál játszik, amelyben rengeteget fejlődhetnek. A mai európai kézilabdában minden nüanszokon múlik, éppen ezért mindent meg kell tennünk a győzelemért, hogy az a kicsi a mi javunkra döntsön.

Mint ahogy akkor, ezúttal sincs a keretben a sérüléssel bajlódó Bánhidi Bence, aki így nem lehetett ott a nemzeti csapat budaörsi edzésén sem, ahol a gárda már a szerdai, Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre hangolt. Bár a játékosoknak összecsiszolódniuk annyira már nem kell, lévén a csapat nagy része lassan három éve együtt van és formálódik, de egyrészt fél éve nem gyűltek össze így együtt, másrészt mindenki a klubcsapatából jön, ahol más szerepben és rendszerben játszik.

Chema Rodríguez és stábja, Miguel Ángel Velasco másodedző, Tord Ellingsen erőnléti edző és Porobic Haris kapusedző átmozgató feladatokkal kezdte meg a délutáni edzést, kocogás, majd páros labdás gyakorlatok követték egymást. Ezek után már a szerdai taktikát is megbeszélték, és abban a megkérdezettek kivétel nélkül egyetértettek, nem szabad, hogy gondot jelentsen a továbbjutás a selejtezőcsoportból.

Bár már nem tagja az edzői stábnak, a pálya szélén feltűnt Nagy László, aki a Magyar Kézilabda-szövetség férfi zakágért felelős alelnökeként továbbra is felügyeli a nemzeti csapatnál folyó szakmai munkát – legfeljebb nem áll már be a a védőfalba a gyakorlatoknál, és nem magyaráz a játékosoknak. A budaörsi edzésen úgy tűnt, hogy a játékosok és az edzők már túltették magukat a januári hazai Eb sikertelenségén, és ez így van jól. Mert jöhet kudarc (Eb-szereplés) vagy siker (sima világbajnoki kijutás), az élet megy tovább, mindig újabb összetartások, mérkőzések és világversenyek jönnek – most például szerdán 18.30-tól a litvánok ellen.

A magyar férfiválogatott kerete
Kapusok
: Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Mol Tatabánya), Palasics Kristóf (HSA NEKA)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Balatonfüredi KSE), Rodriguez Álvarez Pedro (Mol Tatabánya), Krakovszki Zsolt (HSA NEKA)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Mol Tatabánya), Leimeter Csaba (PPD Zagreb, horvát)
Irányítók: Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Juhász Ádám (SL Benfica, portugál), Lékai Máté (Ferencváros)
Beállók: Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC), Topic Petar (Mol Tatabánya)
Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Pick Szeged), Győri Mátyás (Mol Tatabánya)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Dinamo Pancsevo, szerb)

Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

Férfi Eb-selejtezők, 6. csoport, 1-2. forduló:
Október 12., szerda, Érd:

18.30: MAGYARORSZÁG–LITVÁNIA

Október 16., vasárnap, Tbiliszi:
16.00: GRÚZIA–MAGYARORSZÁG

A csoport negyedik csapata Svájc. A csoport első két helyezettje, valamint a nyolc csoport négy legjobb csoportharmadikja jut ki a 2024-es németországi Európa-bajnokságra.

Mikler Roland örül, hogy új impulzust kap a válogatottban (Fotó: Dömötör Csaba)
Mikler Roland örül, hogy új impulzust kap a válogatottban (Fotó: Dömötör Csaba)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik