Kézilabda: erre kérik a topjátékosok az EHF-et és az IHF-et

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.04.05. 14:31
Mint beszámoltunk róla, világklasszis kézilabdázók részvételével indult kampány a héten, amelyben számos problémára hívják fel a közvélemény és elsősorban a sportág irányítóinak figyelmét. A történelminek is nevezhető kezdeményezés hátteréről az Európai Kézilabdázók Uniójának (EHPU = European Handball Players Union) elnökét, Michael Sahl Hansent kérdeztük.

EHPU-handball on Twitter

Listen to the players and unite in the battle against physical erosion. #DontPlayThePlayers @ihf_info @EHF https://t.co/Rxdy6q2W4M



 

Az Európai Kézilabdázók Uniója a 2008-as norvégiai férfi kézilabda Európa-bajnokság alatt alakult meg, és hét ország (Dánia, Franciaország, Németország, Izland, Norvégia, Spanyolország, Svédország) játékos-szakszervezetét foglalja magában. Mára odáig jutott, hogy mintegy 1350 férfi és női kézilabdázó érdekeit tudja képviselni.

AZ „ŐRÜLT” PROGRAM MIATT KARABATIC LEMONDHATJA A VÁLOGATOTT SZEREPLÉST

Nikola Karabatic a dán Tv2 kézilabdával foglalkozó magazinjában arról beszélt, a 2020-as olimpiát követően valószínűleg befejezi a szereplést a francia válogatottban.

„Nagyszerű lenne olimpiai éremmel zárni. Ugyanakkor pont emiatt a jövő év rendkívül nehéz lesz, sok kemény csatával, márpedig az eddigi karrierem során a nemzeti csapatban és a klubomban is mindent beleadtam, nem törődve az egészségemmel. Jövőre leszek harminchat éves, és már gondolnom kell az egészségemre, hogy a pályafutásom végeztével még játszani tudjak a gyerekeimmel. Örömmel fogom venni, ha vége lesz az erőltetett menetnek, és magam mögött hagyhatom a meccsek véget nem érő sorát.

Karabatic arra számít, hogy a válogatott szereplést lemondva még két-három évig játszhat klubszinten.

A következő évben az olimpia mellett lesz Európa-bajnokság is, aztán ott van a Bajnokok Ligája és a nemzeti bajnokság is, nem is beszélve az olimpiai selejtezőről, ahol három nap alatt kell lejátszani három meccset. És ez a három találkozó a legfontosabb a kijutás tekintetében – őrület. Semmi nem változott az elmúlt tíz-tizenöt évben, így kicsit pesszimista vagyok a felvetéseink tekintetében.”

Felismertük, hogy sok országban ugyanazokkal a problémákkal küzdenek a kézilabdázók, ezért fontos volt, hogy legyen egy közös képviseletük – kezdte Michael Sahl Hansen, az EHPU elnöke a Nemzeti Sport Online-nak. – A versenynaptárral vagy a válogatott tornákkal kapcsolatos kérdések mindenkit ugyanúgy érintenek. Dániában már több mint húsz éve létezik a játékosok érdekvédelmi szervezete, így megvolt a tudás, hogyan kell képviselni az érdekeiket.”

Hansen maga is kézilabdázó volt, ezért belülről ismeri a sportág viszonyait és problémáit, nem utolsósorban megvan a szükséges kapcsolatrendszere, amit a pályafutása befejezése után a dán játékos-szakszervezetben, majd az EHPU-ban kamatoztat.

Az egységet mutatja, hogy a szerdán kiadott kampányvideóban sok olyan nemzet játékosa is szerepel, aki nem tagja az uniónak, míg a kisfilmet Európán kívülről is sokan megosztották.

Szeretnénk Magyarországot is bevonni – folytatta Hansen. – Tavaly egyeztettünk Harsányi Gergellyel, de nem egyszerű megtenni az első lépéseket. Dániában például először a válogatott játékosaival és a szövetséggel állapodtunk meg, előbbiek pénzt is adtak arra, hogy foglalkozzunk a fontos ügyekkel. Nagy álmunk, hogy Nagy Lászlót is megnyerjük, neki megvan a tekintélye, hogy az élére álljon a kezdeményezésnek.”

Hozzátette, a topjátékosok már sok éve foglalkoztak a felvetett kérdésekkel, azért most álltak elő a kampánnyal, mert a legutóbbi férfi és női világversenyen rengeteg sérülés történt. Az unió saját összesítése szerint a januári férfi-vb előtt 38 potenciális kerettag játékos sérült meg, míg a torna alatt további 23. A 61 esetből 31 számít súlyos sérülésnek!

Nikola Karabatic és Mikkel Hansen is az ügy mellé állt (Fotó: AFP)
Nikola Karabatic és Mikkel Hansen is az ügy mellé állt (Fotó: AFP)

Ez összefüggésben van azzal, hogy a januári vébén sok csapat játszott öt mérkőzést egy hét alatt, vagy aki eljutott az éremcsatákig, tíz meccset tudott le tizenhét nap alatt, ami nagyon megterhelő. A torna után a topjátékosok először maguk között kezdtek egyeztetni, de nekik nincs túl sok szabadidejük, így segítettünk megszervezni a kampányt, ezért is vagyunk. Egyre több játékossal léptünk kapcsolatba, felmértük, mik az igényeik, és elmondhatom, hogy mindenki nagyon aktív volt. Világosan értésünkre adták, hogy változásokat akarnak és azt, hogy egyáltalán meghallgassák őket.”

AZ EHF ELNÖKE NYITOTT A PÁRBESZÉDRE

Az EHF elnöke, Michael Wiederer nyitott a párbeszédre a játékosokkal, ugyanakkor úgy véli, nagyobb szervezettségre lenne szükség a részükről.

„A játékosoknak azt is el kell dönteniük, kik képviseljék őket. És itt nemcsak egy találkozóról beszélek. Jobban meg kell szervezniük magukat, és aztán természetesen nagyon szívesen egyeztetünk velükmondta Wiederer. – Tudom, hogy nem könnyű aktív játékosokat bevonniuk. De mi támogatjuk a hasonló kezdeményezéseket, mert mindig is úgy tartottuk, hogy széles képviseletre van szükség, senki se érezze, hogy nem állnak ki az érdekeiért. Szóval egy nagyobb csoportra van szükség, amely valóban az összes játékos nevében szólal fel, és nem csak egy részük képviseletében.”

A final four háromnaposra bővítésével kapcsolatban elmondta, jelenleg meg van kötve az EHF keze az érvényes szerződések miatt.

Azért is történelmi a mostani kezdeményezés, mert ez az első alkalom, hogy a topjátékosok közösen lépnek fel egy kérdésben. A mai világban már sokkal egyszerűbb a kapcsolattartás, a technológia fejlődése megkönnyíti a munkát.

A szervezet levelet is írt az EHF és az IHF részére, melyben konkrét javaslatokat fogalmaztak meg. Több pihenőnapot szeretnénk a világversenyeken. Azt javasoljuk, hogy két pihenőnap legyen a negyeddöntő, az elődöntő és a döntő között. Az olimpiai kvalifikációs torna esetében szintén problémásnak tartjuk, hogy három meccset kell lejátszani három nap alatt, legalább egy nap pihenőre lenne szükség a meccsek között. Egyre erősebbek a válogatottak, így azt sem lehet mondani, hogy van olyan meccs, amelyen tartalékolni lehetne. Ráadásul ha ehhez hozzávesszük a Bajnokok Ligája új lebonyolítását, amelyben csak a legjobb csapatok küzdenek meg egymással, látható, hogy egyre nagyobb a terhelés a topjátékosokon. A férfi és női final four esetében a jelenlegi kétnapos szisztémát háromnaposra bővítenénk.”

Az érdekérvényesítés tekintetében kulcskérdés, hogy a játékosok képviselői is ott legyenek a fontos döntések meghozatalakor, márpedig ebben a tekintetben jelenleg eléggé vegyes a kép.

Szeretnénk, ha az IHF szintjén is meglenne a lehetőségünk beleszólni a döntéshozatali folyamatokba. Az EHF-nél egy német kollégámmal együtt ketten képviseljük a játékosokat, ugyanez nincs meg a nemzetközi szövetségnél, márpedig az olimpia vagy a világbajnokság szervezése az IHF feladata. Mindenki azt szeretné, ha a legjobb játékosok ott lennének a nagy tornákon, de ha a mai körülmények szerint folytatódnak a dolgok, könnyen elképzelhető, hogy a topjátékosok közül többen azt mondják, nekik ebből elég, és csak a klubjukra fognak koncentrálni, ahonnan a pénzüket kapják.”

Ahogy minden évben, a kölni final four pénteki napján most is lesz egyeztetés az EHF-fel, amelyre Hansen szerint több játékost is magukkal visznek. Már az EHPU is részt vett abban a döntésben, hogy az idény végi válogatott hetet áprilisra tették át, így azok a játékosok, akik nem érdekeltek a final fourban, hamarabb pihenőre mehetnek. Az unió elnöke optimista, hogy a jövőben további változásokat is sikerül keresztülvinniük.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik