Kézilabda: Császárt megműtötték, de a bajnoki ezüst jobban bosszantja

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.06.22. 10:11
null
Császár Gábor azért mérges, mert az utolsó feladatát nem tudta elvégezni – az viszont biztos, hogy legközelebb sem 120 kilósan jelentkezik edzésre (Fotó: Imago Images/Just Pictures)
Négy-hat hónapot kell kihagynia a 37 éves, 247-szeres válogatott klasszisnak, így nem tudja elkezdeni a nyári felkészülést új csapatában, a GC Amicitia Zürichben.

 

Lezárult egy korszak Császár Gábor életében: a 37 éves, 247-szeres válogatott irányító lejátszotta utolsó mérkőzését a svájci Kadetten Schaffhausen színeiben, amelyhez 2015 februárjában a francia Paris Saint-Germaintől szerződött. Pontosabban, csak lejátszotta volna, mivel a térdét a Pfadi Winter­thur elleni bajnoki döntő közben kellett megműteni. A klasszis így a kórházban töltötte a születésnapját, s nem tudott csapata segítségére lenni a fináléban, amelyet összesítésben 3–0-ra veszített el. Császár az elmúlt hat idényben az egyéni elismeréseken kívül tíz különböző címet szerzett a Schaffhausennel, amelytől klublegendaként távozik a szintén a svájci élvonalban szereplő GC Amicitia Zürichhez. A Kadettennél eddig csak ketten tettek szert hasonló népszerűségre: a 95-szörös magyar válogatott Kotormán Attila, illetve a Dunaferrben is megforduló szlovák Peter Kukucka. Az egyesületnél úgy tartják, nem ilyen búcsút érdemelt volna, ám a celldömölki születésű kézilabdázó szerint nem történt tragédia.

„Tudtam, hogy valami nincs rendben a térdemmel, a fájdalom ugyanis egyre kellemetlenebb lett – mondta a Nemzeti Sportnak a 188 centis, 94 kilós Császár Gábor.Hiába szerettem volna tenni a dolgomat a pályán, hamar be kellett látnom, hogy nem fog menni. A döntő első meccsét félbe kellett hagynom, de ez valahogy erre az egész schaffhauseni történetre is igaz: úgy távozom, hogy az utolsó feladatomat nem tudtam elvégezni, ami kifejezetten bosszant. Bár hat hétig mankóznom kell az operációt követően, és a felépülésem is beletelik négy-hat hónapba, mégsem dőlök a kardomba, mert így legalább fújhatok egyet, s újult erővel vághatok neki a zürichi kalandnak. Jó lesz hazamenni Magyarországra, pihenni, feltöltődni, és a segítség is jól fog jönni a gyerekekkel, miután most a feleségem viszi a háztartást.”

A felkészülést ugyan nem tudja elkezdeni új csapatával, ám a zürichiek nem sürgetik a visszatérését, már csak azért sem, mert másodedzői teendőit így is el tudja látni. Császár úgy fogja fel, az élet most elvett tőle fél évet, de ezt később visszaadhatja, s akár a negyedik ikszen túl is játszhat. A Kadetten elnöke, Giorgio Behr szerint az eligazoló magyar irányító nagy űrt hagy maga után, a játékintelligenciáján kívül például sohasem fogja elfelejteni a Bajnokok Ligájában a dán GOG-nak lőtt 16 (!) gólját, ahogy az utolsó másodperces hétméteresét sem, amellyel tavaly legyőzték a gudmei GOG-ot az Európa-ligában.

„Rendkívül makacs vagyok. Az volt a tervem, hogy nemcsak kupagyőztesként, hanem svájci bajnokként hagyom el a Schaffhausent – folytatta Császár Gábor. – Nem szeretem, amikor keresztülhúzzák a számításaimat, ezért kicsit mérges vagyok, hogy ilyen könnyen kikaptunk a fináléban, nagyobb ellenállást vártam a csapattársaimtól. Mindenesetre most már előrenézek: túl vagyunk a búcsún, letettem a mezüket, hamarosan felveszek egy másikat. Zürichben tudják, hogy a sérülésem ellenére sem engedek le, nem fogok százhúsz kilósan edzésre jelentkezni, és habár a szakmai stábban is helyet kapok, az átigazolásokba nem szólok bele. Hogy mit csinálok a nyáron? Kikapcsolom az agyamat, és csak akkor beszélek a kézilabdázásról, ha nagyon muszáj...”

Császárral ellentétben a 19 éves magyar kapus, Kovács Benedek Konsztantin, valamint honfitársa, a jobbátlövő Bartók Donát a jövőben is a schaffhausenieket erősíti – mindketten kupaarannyal és bajnoki ezüstéremmel zárták az idényt. Hozzájuk csatlakozik a nyáron a Mol-Pick Szegeddel bajnokságot nyerő, világ- és Európa-bajnok spanyol Joan Canellas. Császár Gábor pótlását részben a spanyolnak kell megoldania, igaz, a poszton további három játékos – az egyaránt svájci Filip Maros és Jonas Schelker, valamint a német Torben Matzken – szerepel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik