Kézilabda: Chema szerint az izraeliek gyorsak és jól egy egyeznek

N. P.N. P.
Vágólapra másolva!
2022.04.13. 12:37
Tétmeccsen szövetségi kapitányként szerda este 18 órától, világbajnoki selejtezőmérkőzésen Izraelben mutatkozik be a magyar férfi kézilabda-válogatott élére március 12-én kinevezett Chema Rodríguez, aki 2019 júliusától a csaló­dást keltő 15. hellyel záruló januári Európa-bajnokság végéig Gulyás István segítőjeként tevékenykedett nemzeti csapatunknál.

Szerda este világbajnoki selejtezőmérkőzésen játszik a magyar válogatott (Fotó: Török Attila)
Szerda este világbajnoki selejtezőmérkőzésen játszik a magyar válogatott (Fotó: Török Attila)
Szerda este világbajnoki selejtezőmérkőzésen játszik a magyar válogatott (Fotó: Török Attila)
Szerda este világbajnoki selejtezőmérkőzésen játszik a magyar válogatott (Fotó: Török Attila)
Szerda este világbajnoki selejtezőmérkőzésen játszik a magyar válogatott (Fotó: Török Attila)

 

A 42 éves spanyol szakember a Németország elleni két idegenbeli felkészülési mérkőzésen irányította először a mieinket, akik egy döntetlennel és egy vereséggel, de biztató játékkal tértek haza a túráról.

KÖVETKEZŐ ELLENFÉL: IZRAEL
Olimpia: nem szerepelt
Világbajnokság: nem szerepelt
Európa bajnokság: 14. (2002) – egy részvétel
Magyar mérleg ellene: 5 mérkőzés, 4 győzelem, 1 vereség, 147–101-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2005. október 30., Südstadt, Samsung-kupa, Magyarország–Izrael 37–22 (17–10). Magyarország: Mikler R. – Tombor, Putics 5, Császár 2, Józsa M. 1, Ilyés 8, Iváncsik G. 3. Csere: Tatai (kapus), Szente, Buday 3, Iváncsik T. 5, Frey T. 4, Tarnavölgyi 2, Vadkerti 4, Zubai. Szövetségi kapitány: Skaliczki László

Magyarország a rossz Eb-szereplés ellenére is a második körben kapcsolódik be a világbajnoki selejtezőbe, míg az izraeliek hatalmas bravúrral jutottak el idáig, miután a nemzetközi porondon sokkal tapasztaltabb, nagyobb játékerőt képviselő Litvániát meglepetésre két győzelemmel, 55–49-es összesítéssel búcsúztatták a sorozattól. A mostani oda-visszavágós párharc tétje a világbajnoki részvétel, a nyertes ugyanis kijut a 2023-as svéd–lengyel közös rendezésű vb-re.

Miguel Ángel Velasco személyében újoncot avatunk a kispadon, a spanyol tréner, aki főállásban a hazája élvonalában, a Liga ASOBAL-ban ötödik helyen álló La Rioját irányítja, nemzeti együttesünknél a másodedzői feladatokat fogja ellátni.

„Velasco nagyon várta, hogy találkozzunk, és bízik benne, hogy jó eredményeket érünk el együtt. Szerintem jó lesz így ez a válogatott, remek szakembernek tartom, nem véletlenül lett ő Chema másodedzője. Amikor a La Riojában játszottam, nagyon sokat segített nekem támadásban és védekezésben egyaránt” – mondta korábbi mesteréről a Telekom Veszprém balátlövője, Ligetvári Patrik (a képen jobbra).

Szerdai riválisunk két évtizeddel ezelőtt vett részt először és eddig utoljára világversenyen, a svédországi kontinenstornát 0 ponttal, –15-ös gólkülönbséggel a 14. helyen fejezte be, ám még így is olyan gárdákat sikerült megelőznie összesítésben, mint Lengyelország és Horvátország. Hollandia óta pedig tudjuk, hogy senkit sem szabad lebecsülnünk, pláne, hogy ezúttal vendégként lépünk pályára…

A litvánokkal szemben többen extra teljesítménnyel rukkoltak ki az izraelieknél: Dan Tepper kapus az első találkozón 36 lövésből 15-öt, a másodikon 16-ból 5-öt kivédett (42 százalékos és 31 százalékos hatékonyság), majd a második felvonáson váltótársa, Jahav Szamir sem fogta vissza magát a 10/24-es mutatójával (42%). A jobbátlövőként és jobbszélsőként egyaránt bevethető Jermijahu Szidi összesen 13 gólt tett a közösbe a párharcban, rá biztosan figyelnünk kell.

Chema szerint a hazaiak nemcsak kapusposzton erősek, hanem gyorsak, jól egy egyeznek, az irányítójuk és a beállójuk között pedig rendkívül jó a kapcsolat – ezúttal tehát az utóbbi időben döcögősen működő védekezésünk lehet a kulcs. Ezzel egyetért védelmünk központi figurája, a veszprémi Sipos Adrián (a fenti képen balra) is, aki az elutazás előtt még arról beszélt, nem sokat tud Izraelről, csak annyit, hogy legyőzte Litvániát, amely ott volt az idei Európa-bajnokságon. Hozzátette, két és fél nap alatt készültek fel rá, de ennek elégnek kell lennie, mert ha szeretnének a következő világbajnokságon játszani, akkor nem szabad, hogy a házigazda meglepetést szerezzen.

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE A VB-SELEJTEZŐKRE
Kapusok:
Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter – Észak-Macedónia)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Leimeter Csaba (HC PPD Zagreb – Horvátország)
Irányítók: Fazekas Gergő (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart – Németország)
Beállók: Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas KC VSE), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

KÉZILABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
ELSŐ MÉRKŐZÉS
18.00:
Izrael–Magyarország, Tel-Aviv (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
További párosítások
Szerda

18.00: Finn­ország–Horvátország
18.00: Ausztria–Izland
18.15:Görögország–Montenegró
18.15: Németország–Feröer
20.00: Szlovénia–Szerbia
20.15: Csehország–Észak-Macedónia
Csütörtök
20.00: Portugália–Hollandia
Belgium – Oroszország kizárása miatt – már kijutott a jövő évi lengyel–svéd közös rendezésű világbajnokságra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik