Kézilabda: Az edzők sportolók helyett kicsi kézilabdázókat akarnak képezni – Zsiga Gyula

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 12:23
null
Zsiga Gyula szerint a hitelesség a jó kommunikáció megnyilvánuló formája (Fotó: gyulazsiga.com)
Zsiga Gyula, az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatója volt a Sportrádió vendége, ahol többek között a magyar utánpótlás-nevelésről, és a versenyzés, valamint a képzés helyzetéről beszélt.

„Olvastam, illetve hallottam az Európa-bajnokságot követően különféle nyilatkozatokat. Úgy gondolom, hogy voltak benne reális, tényfeltáró gondolatok, azonban jóval bonyolultabb és összetettebb problémával állunk szemben. Nem szerencsés a sok kicsi problémából egy nagyot kreálni, mert a hibák, a hiányosságok összefüggnek egymással” – fogalmazott a Sportrádiónak Zsiga Gyula a női Eb-szerepléssel kapcsolatban.

A szakedző elmondta, hogy ugyan a junior női válogatott korábban világbajnokságot nyert, a tudásuk felnőtt nemzetközi szinten kevésnek bizonyult. Szerinte tévedés azt állítani, hogy a 18-19 éves lányok már kész játékosok, mivel nekik még nem fejeződött be a képzésük.

„Sajnos azt látom, hogy a kisiskoláskortól mondjuk a 14-15 éves korig a versenyzéscentrikus gondolkodás miatt elmarad a képességfejlesztés. A nevelőedzők nem kis hányada a versenyekre készíti fel a gyerekeket. Ahelyett, hogy sportolókat nevelnének, kicsi kézilabdázókat akarnak képezni” – vélekedik Zsiga Gyula.

A Dunaferr-rel 1999-ben Bajnokok Ligáját nyerő szakember szerint a taorendszer ugyan a látványsportágak részére hatalmas lehetőségeket nyitott, egyes sportvezetők vagy sportszervezetek kijátsszák a rendszer pozitív szándékát és nyerészkednek rajta. Véleménye szerint ma olyan gyerekek kerülnek be a sportágba fiatalon, a szülők félrevezetésével, akiknél megkérdőjelezhető, hogy alkalmasak lennének rá.

„Ma már nem kiválasztják a gyerekeket a sportszakemberek, hanem a szülők választanak sportágat számukra. Sajnos nagyon korán” – fogalmaz.

Meggyőződése szerint nagyon nehéz és szinte lehetetlen változtatni mentális téren azokon a fiatalokon, akik más gondolkodás mellett nevelkedtek gyerekkorukban: „A felnőttes értékrendek állandóan visszaköszönnek a nevelőedzői társadalomban és sajnos a nevelőedzőink többsége is hajlamos arra, hogy ebbe a zsákutcába, vagy ebbe a kaotikus állapotba belekényszerítsék magukat. Korábban voltak egyéniségeink a sportágban. Ma már a képzési logikánk is a rendszerekben és csapatokban gondolkodik. Az egyén fejlesztése nagyon fontos, hiszen a fiatalok képességei a gyerekek technikai tudását növelik, hogy a későbbiek folyamán, amikor az izomzatuk is megerősödik, a technika hatékonyabban legyen végrehajtva.”

Zsiga Gyula szerint a hitelesség a jó kommunikáció megnyilvánuló formája.

„Lényeges, hogy a szülő tisztában legyen azzal, a gyereke hol tart, hova tart, mik azok a javításra szoruló problémák, amikről feltétlenül tudnia kell.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik