A Corrales-faktor: mennyit ér a spanyol kapus a Veszprémnek?

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.09.18. 09:50
null
Az elmúlt hetek győzelmeit látva egyre bizonyosabb, hogy a Veszprém megtalálta a hiányzó láncszemet, akit Rodrigo Corralesnek hívnak (Fotó: Szabó Miklós)
Az elmúlt hetek győzelmeit látva egyre bizonyosabb, hogy a Veszprém megtalálta a hiányzó láncszemet, akit Rodrigo Corralesnek hívnak.

 

A Telekom Veszprém férficsapata 28–24-re megnyerte idénybeli első Bajnokok Ligája-mérkőzését Nantes-ban, és ez a siker újra rávilágított arra, milyen fontos játékos az új kapus, Rodrigo Corrales.
Az elmúlt hetek pedig azt is előrevetítik, a gárda meddig juthat vele.

Kiril Lazarov, a Nantes jobbátlövője
„Elveszítettük a fejünket, pedig megvolt az esélyünk, hogy megverjük a Veszprémet, a világ egyik legjobb csapatát. A BL-négyes döntő decemberre halasztásával ebben az idényben kétszer is megnyerheti a Bajnokok Ligáját – láttam, hogyan játszott a SEHA-liga négyes döntőjében... Megérdemelten győzött ellenünk, köszönhetően például kitűnő kapusteljesítményének. Nekünk csak most kezdődik az idény.”

A Veszprém a nyáron erősődött annak ellenére, hogy a csonka idény után meghatározó játékosok (Sterbik Árpád, Mirsad Terzic, Dragan Gajic, Borut Mackovsek) hagyták el, ugyanakkor a koronavírus-járvány megbolygatta a játékospiacot is, az európai riválisok vagy gyengültek, vagy nem erősödtek annyit, mint a magyar együttes, ami alól kivétel talán a Sander Sagosennel kiegészülő, a karantént nagyobb változás nélkül átvészelő német THW Kiel.

Kapusfronton a Veszprém sohasem panaszkodhatott, az ezredforduló óta olyan játékosok fordultak meg e poszton, mint Fazekas Nándor (1998–2004, 2009–2015), Sterbik Árpád (2001–2004, 2018–2020), Dejan Perics (2006–2011), Mirko Alilovic (2011–2018) és Mikler Roland (2014–2019). Corrales átigazolása már csak a folyamatosság jegyében is remek húzásnak tűnik, a januártól kétszeres Európa-bajnok spanyolról már korábban is lehetett tudni, hogy posztján a világ legjobbjai közé tartozik, és nagy visszhangot keltett tavaly decemberben a bejelentés, hogy a magyar klubnak sikerült elhozni a PSG-től és négyéves szerződést kötnie vele.

Az új évedban David Davis edző első számú kapusként számol vele, néha úgy tűnik, mintha nem is lenne szüksége váltótársra, olyan stabilan képes magas szinten teljesíteni. A magyar bajnokságban négyből három meccsen lépett pályára – ebből a Csurgó elleni összecsapáson mindössze három és fél percre ugrott be tehermentesíteni Vladimir Cuparát –, és a Budakalász és a Cegléd ellen hozta is a formáját. Corrales klasszisa a nemzetközi mérkőzéseken mutatkozott meg igazán, hiszen oroszlánrésze volt a SEHA-liga elődöntőjében és döntőjében, illetve az első Bajnokok Ligája-csoportmeccsen aratott győzelemben.

Talán akkor sem túlzás ezt állítani, ha nehéz egyetlen embert megnevezni mint a győzelem zálogát egy olyan világklasszisokból álló csapatban, amelyben mindenki folyamatosan jól játszik, de ettől még tény, hogy Corrales teljesítménye e három találkozón mindenki másét elhomályosította. A Meskov Breszt ellen 15, a Vardar ellen 14 védést mutatott be, nem csoda, ha a zadari torna legértékesebb játékosává választották, a SEHA-liga statisztikusai pedig külön infografikát készítettek róla, hogy szemléltessék a 29 éves spanyol kapus elképesztő teljesítményét. Ebbe a sorba tökéletesen beleillik a Nantes elleni 17 blokkolt lövés a Bajnokok Ligájában.

„A Nantes otthonában mindig nehéz nyerni, én aztán tudom, van benne tapasztalatom, hihetetlen a hangulat, a csapat pedig nagyon jó kézilabdát játszik, ezt bizonyította most is –    mondta Corrales  – A két csapat egyenlő ellenfél volt, végig nagy csatát vívtunk, csak az utolsó öt-nyolc percben harcoltunk ki egy kis előnyt. Intelligensen játszottunk, végig magas szinten védekeztünk, ennek köszönhető a győzelem, ami, ismétlem, itt nagyon jó eredmény. Biztos vagyok benne, hogy a Nantes sok pontot fog otthon tartani.”

Az új csapatának játékstílusához meglepően gyorsan alkalmazkodó Corrales megszerzése azért is volt telitalálat, mert tökéletesen illik a Veszprém gyors játékába, védési hatékonyságát csapattársai a támadásoknál remekül ki tudják használni, nyitott és kellemes személyisége ugyancsak a gárda egyik pillérévé teszi.

Az évek óta a világ legjobb játékosait megszerző, és David Davis érkezésével stabilabbá váló Veszprém mindennél jobban vágyik már a BL-trófeára. A 2013–2014-es idény óta csak egy olyan négyes döntő volt, amelybe nem jutott be, sőt, az előző öt kiírásban háromszor meg sem állt a fináléig. Igaz, a kupát még egyszer sem sikerült megszereznie, de a keret most olyan erős és kiegyensúlyozott, hogy erre még az eddigieknél is nagyobb esély nyílik. És ennek Corrales lehet az egyik kulcsa.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

B-CSOPORT
HBC NANTES (francia)–TELEKOM VESZPRÉM 24–28 (10–11)
Nantes, 5000
néző. V: Schulze, Tönnies (németek)
NANTES: E. Nielsen – Augustinussen 3, Gurbindo 1, Pechmalbec 1, Feliho, Briet 3, Rivera 4 (1). Csere: Dumoulin (kapus), Ovnicek, Minne, K. LAZAROV 5 (2), FIGUERAS 5, Damatrin, Milics, Monar 2. Edző: Alberto Entrerríos
VESZPRÉM: CORRALES – Siskarjov, Maqueda 1, Nenadics 1, A. NILSSON 5, BOROZAN 4, Srtlek 1. Csere: Cupara (kapus), B. Blagotinsek, J. Omar 3, LÉKAI 4, Lauge, GASPER MARGUC 3 (1), Moraes 1, MANASZKOV 5. Edző: David Davis
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–1. 7. p.: 3–4. 13. p.: 5–4. 21. p.: 7–9. 35. p.: 14–13. 39. p.: 15–18. 44. p.: 17–21. 49. p.: 20–22. 53. p.: 20–26
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 2/1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik