Kézi: így lett a Győr Európa legjobbja – az EHF az ETO-sikerek nyomában

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2021.03.04. 11:55
null
Bartha Csaba szerint nincs titok a Győr sikerei mögött (Fotó: Tumbász Hédi)
Terjedelmes anyagban foglalkozik az Európai Kézilabda-szövetség a Győri Audi ETO-val, amely 2013 és 2019 között ötször lett aranyérmes a női Bajnokok Ligájában, ráadásul a Rába-parti együttes rendelkezik a legtöbb megnyert mérkőzéssel az elitsorozat történetében (171), s az övé a legjobb győzelmi mutató is (74.3 százalék).

 

Az EHF szerint a Győr nemcsak vágyott a sikerre, hanem el is érte azt, méghozzá úgy, hogy egy remek generációt dinasztiává változtatott.

A cikk megjegyzi, hogy az ETO annak ellenére sem mondott le merész céljairól, amikor az első hét európai kupadöntőjét egyaránt elvesztette (négyet az EHF-kupában, kettőt a BL-ben és egyet a KEK-ben).

TOVÁBBRA IS A GYŐR AZ ELSŐ
A BL egyenes kieséses szakaszának kezdete előtt az EHF elkészítette a szokásos szubjektív erősorrendjét, amelyet – akárcsak az idény kezdete előtt – a Győri ETO vezet. A képzeletbeli dobogón a második a CSZKA Moszkva, a harmadik pedig a Rosztov-Don. Az FTC-Rail Cargo Hungaria az ötödik a szövetség szerint.
Az EHF erősorrendjét ide kattintva megtekintheti!

„Nincs titok a folyamatos jó eredményeink mögött, a munkában hiszünk, ez a klubunk mottója – idézi az eurohandball.com Bartha Csabát, a Győr elnökét. – Én irányítom az egyesületet, ám egyfajta demokrácia van, a döntéseket minden érintettel együtt hozzuk meg.”

A legutóbbi három esztendőben több mint húsz csapattal találkozott az ETO a BL-ben, ám egyik sem tudta legyőzni. A győriek 51 meccse veretlenek a legrangosabb európai sorozatban, a páratlan széria 44 győzelemből és hét döntetlenből áll. A Rába-parti gárda legutóbb 2018 januárjában a CSM Bucuresti-től kapott ki.

Az EHF szerint a mostani idény a győri „aranygeneráció” végét is jelentheti. Két ETO-játékos volt részese mind az öt BL-győzelemnek, s a következő idénytől egyikükre sem számíthat a klub – legalábbis a pályán. A brazil Eduarda Amorim a nagy rivális Rosztov-Donhoz igazol, míg a ETO-val 32 trófeát nyerő Görbicz Anita a nyártól sportigazgató lesz a klubnál.

A koronavírus-járvány miatti szakmai és gazdasági nehézségek ellenére a Győr megmutatta, mitől példaértékű a klubmodellje.

A nyáron hat játékos (Háfra Noémi, Schatzl Nadine, Crina Pintea, Linn Blohm, Jelena Deszpotovics és Rju Eun Hi) érkezik Győrbe, valamint Danyi Gábor vezetőedzőt Ambros Martín váltja, aki 2012 és 2018 között már volt a csapat trénere.

NŐI KÉZI BL, NYOLCADDÖNTŐ
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA március 7., 16.00 március 13., 18.00
BBM Bietigheim (német)–GYŐRI AUDI ETO KC március 7., 14.00 március 13., 16.00
Vipers Kristiansand (norvég)–Odense Handbold (dán) március 6., 18.00 március 14., 16.00
Podravka Koprivnica (horvát)–Rosztov-Don (orosz) március 6., 16.00 március 14., 16.00
SCM Ramnicu Valcea (román)–CSM Bucuresti (román) március 6., 17.00 március 13., 17.00
Krim Ljubljana (szlovén)–CSZKA Moszkva (orosz) március 7., 14.00 március 13., 18.00
Team Esbjerg (dán)–Brest (francia) március 7., 16.00 március 14., 14.00
Borussia Dortmund (német)–Metz Handball (francia) március 6., 18.00 március 13., 18.00
Az első mérkőzésen az elöl álló csapat játszik otthon, a visszavágót fordított pályaválasztással rendezik meg.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik