Kézilabda EKL: egy góllal kikapott, de simán továbbment a Gyöngyös

Vágólapra másolva!
2020.08.29. 19:39
null
A Gyöngyös a vereség ellenére is biztosan továbbjutott (Fotó: Tumbász Hédi)
Egygólos vereséget szenvedett a Butel Szkopje elleni visszavágón a története második nemzetközi kupamérkőzését játszó Gyöngyös, de így is biztosan jutott a következő körbe az Európai Kézilabdaliga (EKL) selejtezőjében.

Amolyan kísérleti nyúlként tekintettek a Gyöngyösre az Európai Kézilabda-szövetségnél (EHF), miután a hevesiek kevesebb mint 24 óra leforgása alatt két mérkőzést rendeztek az EHF-kupa utódjának számító Európai Kézilabdaligában (EKL). A történetük első nemzetközi kupameccsét pénteken játszó gyöngyösiek tizenhárom gólos előnyből várhatták a Butel Szkopje elleni szombati visszavágót, amelyre az Észak-Macedóniában uralkodó járványhelyzet miatt ugyancsak a Dr. Fejes András Sportcsarnokban került sor.

A továbbjutás ugyan már korábban eldőlt, ám ettől függetlenül Konkoly Csaba együttese teljesen más felfogású, sokkal agresszívebb ellenféllel találta szembe magát a második találkozón: a Szkopje érezhetően nem akart kettős vereséggel távozni Magyarországról, és ezért mindent megtett. Pedig a feszültség (és a vereség) elkerülhető lett volna, mivel a mozgékony Lubomir Duris és az átlövéseket hatékonyan végrehajtó Mitar Markez vezérletével hamar két-három gólos fórt kovácsolt a Gyöngyös, amelynek játékosai sokszor feleslegesen felültek a macedónok provokációjának. A párharcban 17 találatig jutó szkopjei balszélső, Mirko Majics továbbra is csapata legjobbja volt, miközben az első mérkőzés legjobbjának választott Tóth Mihályt helyettesítő Nagy Benedeknek nem sikerült bravúrokat bemutatni a kapuban. A Gyöngyös mégis kétgólos előnyben várhatta a második játékrészt (12–14).

Az egyre fáradtabban mozgó mátraaljai alakulat sokat hibázott, noha a cserepadról beszálló Merkovszki Pálnak köszönhetően így is tíz percen keresztül érintetlen maradt a hálója. Konkoly mester ennek ellenére pályán hagyta a fiatalokat, köztük a szélsőként átlövőben is remekül teljesítő 18 éves Jaros Olivért, illetve a hétmétereseket biztos kézzel értékesítő 19 esztendős irányítót, Gráf Martint. A hajrához közeledve viszont egyre dekoncentráltabban kézilabdázott a Gyöngyös, emiatt átvette a vezetést a Butel, amelynek a kapujában Bojan Blazsevszki is elkapta a fonalat. Az utolsó perceket rutinosan lepörgette a Szkopje, és 25–24-re nyert, de a második selejtezőkörbe a magyar csapat jutott – teljesen megérdemelten.     


A Balatonfüredi KSE a selejtező második fordulójában – amelynek sorsolását szeptember 8-án tartják – kapcsolódik be a küzdelmekbe, a Grundfos Tatabánya KC pedig a 24 csapatos csoportkörben kezdi meg a szereplését az Európa-ligában.

FÉRFI KÉZILABDA
EKL-SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
RK BUTEL SZKOPJE (északmacedón)–HE–DO B. BRAUN GYÖNGYÖS 25–24 (12–14)
Gyöngyös,
800  néző. V:  Frieser, Haramul (csehek)
SZKOPJE: Daszkaloszki – Mojszoszki  1, Szulima 4, Sztojanovszki 1, Bojan I. Szpaszovszki 2, Mladenovszki 1, MAJICS 8. Csere:  BLAZSEVSZKI 1 (kapus), Djordjevszki 1, Vaszilevszki 4 (1), Mitev 1, Omeragikj, Milosevszki, Pecenkovszki 1, Bozinovszki, Bojan II Szpaszovszki. Edző:  Krisztijan Grcsevszki
GYÖNGYÖS: Nagy B. – Urbán      2, Markez 3, Duris 2, Vilovszki, Herceg 1, Varsandán 2 (2). Csere: Gerdán, GRÁF 5 (1), Ubornyák 2, Hegedüs M., Gábori 1, HALÁSZ 4, Jaros 2. Edző: Konkoly Csaba
Az eredmény alakulása. 6. perc: 1–4. 12. p.: 5–7.  18. p.:  8–9. 24. p.: 10–11. 36. p.:  13–15. 42. p.:  14–17. 48. p.: 19–20. 54. p.: 23–21
Kiállítások: 16, ill. 8 perc
Hétméteresek: 
1/1, ill. 4/3
MESTERMÉRLEG
Konkoly Csaba:
– A második mérkőzésen látott Szkopje volt az a csapat, amelyikre készültünk. A vereséget csak magunknak köszönhetjük, időnként felborult a rend, és ezekben az időszakokban kevesebb figyelem jutott a kézilabdára.
Továbbjutott: a Gyöngyös 58–46–os összesítéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik