Mikkel Hansen és Cristina Neagu lett 2018 legjobbja az IHF-nél (Fotó: ihf.info/en-us)

 

A nőknél több „magyaros” érdekeltség is volt: a Győri ETO két sztárja mellett a Siófok KC játékosára is lehetett szavazni: Amandine Leynaud-ra, Stine Oftedalra és – a következő idénytől már szintén Győrben szereplő – Estelle Nze Minkóra.

Az IHF-nél végül Cristina Neagu nyert, aki ezzel történelmet írt, ő lett ugyanis az első olyan kézilabdázó, aki négy alkalommal hódította el az elismerést. A férfiaknál Mikkel Hansen zárt az élen, őt harmadik alkalommal érte ez a megtiszteltetés, ezzel beérte az első helyen csapattársát, Nikola Karabaticot, aki szintén háromszor nyert már, s ezzel a legeredményesebb a férfiak között.

Az IHF 1988 óta adja át az év legjobb játékosának járó díjat, azóta csak 1991 és 1993 között nem volt győztes. A nőknél ötször nyert magyar játékos, Kocsis Erzsébet 1995-ben, Radulovics Bojana 2000-ben és 2003-ban, Kulcsár Anita 2004-ben, Görbicz Anita 2005-ben bizonyult a legjobbnak.  

Legutóbb megdöbbentő módon az IHF végül nem hirdetett végső győztest, mert a szervezet megítélése szerint nem érkezett be elégséges szavazat.