Kézi: „A játékosoknak túl sok súgójuk van” – Szegeden 25 százalékos bércsökkentés lehet

N. P.N. P.
Vágólapra másolva!
2020.04.04. 14:28
Csalódottságát fejezte ki a Mol-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának első embere, Szűcs Ernő Péter, miután a játékosok nem mentek bele a klub által javasolt 30 százalékos bércsökkentésbe.    
Szűcs Ernő Péter szerint a játékosoknak túl sok súgójuk van (Fotó: Karnok Csaba, Délmagyarország)
Szűcs Ernő Péter szerint a játékosoknak túl sok súgójuk van (Fotó: Karnok Csaba, Délmagyarország)
Szűcs Ernő Péter szerint a játékosoknak túl sok súgójuk van (Fotó: Karnok Csaba, Délmagyarország)
Szűcs Ernő Péter szerint a játékosoknak túl sok súgójuk van (Fotó: Karnok Csaba, Délmagyarország)
Szűcs Ernő Péter szerint a játékosoknak túl sok súgójuk van (Fotó: Karnok Csaba, Délmagyarország)

A Mol-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának elnöke, Szűcs Ernő Péter volt a Sport Tv „Kézivezérlés extra” című műsorának vendége, amelyben klubvezetők mesélnek a viszontagságos mindennapjaikról Ágai Kis András és Borsos Attila műsorvezetőknek.

„Nem voltunk még ilyen helyzetben sosem, habár amikor elkezdtünk Szegeden dolgozni, gazdasági válság volt, ami átrajzolta a térképet a sport területén, illetve az azt megelőző status quót, de ilyen súlya a 2008-as válságnak sem volt, tekintettel arra, hogy akkor minden további nélkül lehetett sportolni. Most elvették a sportolóktól a lehetőségét annak, hogy azt végezzék, amiért leszerződtek” – kezdte Szűcs Ernő Péter.

A szegediek első embere szerint nemcsak a társadalomban, de a sportban is mindenkinek össze kellene fognia, ezért némi csalódottságot érez a játékosok hozzáállása kapcsán.

„Vannak pozitív, s vannak negatív példák, ám sokkal nagyobb empátiát várnék el mindenkitől ebben a helyzetben” – folytatta a klubvezető.

Szűcs Ágai Kis András kérdésére elmondta, az első néhány hétben gazdasági kárfelmérés történt a klubnál, ezután ültek tárgyalóasztalhoz a kézilabdázókkal.

„Maradjunk annyiban, hogy a játékosoknak túl sok súgójuk van, és ebből fakadóan nem olyan megállapodás született, amelyet jónak tartok”– utalt a bércsökkentésre.

Az ügyvezető igazgató szerint a felelős gazdálkodásnak köszönhetően a Mol-Pick Szegednek vannak tartalékai, amelyekkel átvészelhetik a jelenlegi szituációt.

„Nem fogok se panaszkodni, se vészmadárkodni, de teljesen más helyzetben van a klubunk, mint ahogy azt tavaly ilyenkor terveztük.”

Szó esett arról is, miszerint a játékosok nagy része inkább szabadságra menne, holott mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a versenysorozatok befejeződjenek.

„Egy menedzser sem hívott fel minket, hogy miben tudnak segíteni. A szezon elején a számláik benyújtásakor sokkal nagyobb aktivitás mutatkozik a részükről. Ez azért is furcsa, mert mindig azt hallani, hogy ők milyen érdekeket képviselnek” – mesélte az elnök.

Szűcsnek az otthoni edzésről is markáns véleménye van: „Ezzel kapcsolatban olyan érzésem van, mintha egy multicégnek az igazgatóját hazaküldenék, hogy monopolyzzon. Mindenki tudja, ez nem az a színvonal.”

Az ügyvédként is dolgozó sportvezető veszélyesnek véli a folytatást, habár hozzáteszi, a döntésnek elsősorban a sportolókról és a szurkolókról kell szólnia.

A Tisza-parti vezetők 30 százalékos bércsökkentést javasoltak rögzített árfolyamon, amire végül egy ellenajánlat érkezett: a játékosok a fizetésük 20 százalékáról szerettek volna lemondani.

„Mi 30 százalékot kértünk, és miután jelentős az árfolyamveszteségünk is, ezért szerettük volna annak egy fix összegben való megállapítását. Ehhez képest a játékosok előbb 20 százalékot mondtak, majd egyezkedés után 25 százaléknál tartunk, mert nem járultak hozzá az árfolyam fixálásához. Úgyhogy ezért mondtam, hogy nagyobb empátiát várnék el tőlük” – fogalmazott a klubelnök, majd példaként a Barcelonát hozta fel, ahol 70 százalékkal csökkentették a béreket, míg Szegeden pár százalékon megy a huzavona.

„Majdnem elnézést kellett kérni, hogy meg akarjuk tartani ezt a klubot – folytatta Szűcs Ernő Péter. – Még nincsenek aláírva, de nyilvánvalóan egységesek lesznek ezek a munkaszerződések. Ez a módosítás csak a játékosokra és a szakmai stábra vonatkozik. Nagyobb szolidaritást gondolnék én, vártam volna, hogy esetleg ők jelentkezzenek. Felelősségteljesebb gondolkodást várnék el a sportolóktól.”

Szűcs a beszélgetés végén hozzátette, a kis csapatokat központilag kellene támogatni, miután ők sokkal inkább pengeélen táncolnak.

„Ne hozzuk a magyar kézilabdát olyan helyzetbe, hogy a kis kluboknak el kelljen küldeniük a játékosaikat!”

Az ügyvezető azt is elmondta, a Mol-Pick Szegedet sem az Európai Kézilabda-szövetség (EHF), sem pedig a hazai (MKSZ) nem kereste eddig, csak a közleményekből és az újságokból értesültek a halasztásokról, időpont-módosításokról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik