Hetesekkel védte meg a SEHA-liga-elsőségét a Veszprém

Vágólapra másolva!
2021.09.05. 18:55
null
Megvédte elsőségét a Veszprém (Fotó: SEHA/kolektiff)
Története során negyedszer, hétméteresekkel nyerte meg a regionális SEHA-ligát a címvédő Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata, amely a zárt kapus zadari négyes döntő fináléjában a koronavírusos játékosa miatt kizárt Vardar helyére beugró horvát PPD Zagrebet győzte le.

FÉRFI KÉZILABDA SEHA-LIGA, FINAL FOUR (ZADAR)
DÖNTŐ
TELEKOM VESZPRÉM–PPD ZAGREB (horvát) 27–27 (15–13) – hétméteresekkel 4–2
Zadar, zárt kapuk mögött. Vezette:
Mandak, Rudinsky, (szlovákok)
VESZPRÉM: Cupara – Gasper Marguc 3, J. OMAR 7 (1), Lékai, B. Blagotinsek 1, Ligetvári 1, Strlek. Csere: Corrales (kapus), Sipos A., NENADICS 7, A. Nilsson 1, Maqueda 3, Mahé 2, Manaszkov 2. Edző: Momir Ilics
ZAGREB: Slavic – Cupic 5 (3), Leimeter 3, MUSA 2, Gojun, Mandic 2, VISTOPOROV 6. Csere: Ivic (kapus), Klis 3, Grahovac 1, Klarica 2, Sipic 1, Sirotic 1, Cavar 1 (1). Edző: Ivica Obrvan
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–2. 10. p.: 3–6. 13. p.: 6–6. 18. p.: 8–10. 23. p.: 12–10. 35. p.: 17–16. 42. p.: 21–18. 47. p.: 24–22. 53. p.: 25–23
Kiállítások: 6, ill. 14 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 4/4

ÖSSZEFOGLALÓ

Ha az ukrán Motor Zaporizzsja elleni első félidőt hullámvasútként jellemezte a bakonyiak edzője, Momir Ilics, akkor mit érezhetett a zágrábiakkal szemben mutatott teljesítménnyel kapcsolatban? Jóllehet, a veszprémiek felkészültek a hibázásra, a kapusoknak, Rodrigo Corralesnek és Vladimir Cuparának azonban még szokniuk kell, hogy a rohanós stílus, a korábbitól eltérő védekezés miatt sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek. Az új filozófiának a tavalyi final four legértékesebb játékosának megválasztott Corrales esett áldozatul, aki az elődöntőben egy tizenkettő semmit produkált, ezért a döntőben Cupara kezdett.

A Zagrebet ugyan a Bajnokok Ligája legutóbbi kiírásában bucira verték a csoportkörben, majd a német Flensburg játék nélkül jutott tovább ellene a nyolcaddöntőben, miután a csapatot ledöntötte a lábáról a koronavírus, ám az már az elején látszott a vasárnapi fináléban, hogy ezúttal sokkal komolyabb játékerőt képvisel.

Mindjárt ott volt a háromszoros BL-győztes Ivan Cupic, akiről már gyakorlatilag nem lehet megmondani, milyen poszton játszik, a hétmétereseket pedig olyan lazán, pimaszul (és eredményesen) lövi, mint talán a világon senki más. Persze, nálunk is vannak világklasszisok, mégis egy ideig úgy tűnt, Petar Nenadicson kívül most kevesen vállalják fel a vezérszerepet. Aztán megérkezett a meccsbe Jahja Omar, aki ismételten igazolta, hogy miért volt tőle oda meg vissza a júniusban kirúgott David Davis. Az egyiptomi jobbátlövő széles lövőrepertoárja újfent megmutatkozott, míg cundergólja a torna egyik, hanem a legszebb találata volt. Gasper Marguc a már tőle megszokott hatékonysággal értékesítette a ziccereit, Jorge Maqueda megint erőtől duzzadó teljesítménnyel rukkolt ki. Ez mind kellett ahhoz, hogy az Építők a 20. percre utolérje ellenfelét – onnantól viszont egyre magabiztosan kézilabdázott, s a szünetre kétgólos előnnyel vonulhatott.

A második félidő nagy részében nem utalt semmi arra, hogy a végén izgulni kelljen, Nenadics és Omar ugyanis ott folytatta, ahol abbahagyta, egyedül az elmaradó védések miatt lehetett hiányérzetünk. Cupic menetrendszerű hetesével ugyan feljött mínusz kettőre a Zagreb, de arra kevesen gondoltak, hogy a végén kaparnia kell a Veszprémnek. A magyar csapat védelme egyre többször volt tanácstalan a fürge zágrábiakkal szemben, és Cupara, majd a kapuba visszaálló Corrales sem tudott a segítségére lenni. A horvátok annak rendje és módja szerint vérszemet kaptak, öt perccel a vége előtt pedig ki más, mint Leimeter Csaba egyenlített. Az utolsó támadásnál mégis megvolt a lehetőségük a veszprémieknek, hogy rendes játékidőben eldöntsék a kupa sorsát, de nem tették, így jöhettek a hétméteresek.

A szétlövésben Cupara kétszer is védett, és mivel az MVP-nek is megválasztott Nenadics idegei kötélből voltak, a Telekom Veszprém nyerte a SEHA-liga 2020–2021-es idényét.

BRONZMÉRKŐZÉS
Breszt (fehérorosz)–Zaporizzsja (ukrán) 20–31
(11–11)

Kupagyőztes: Telekom Veszprém (Blaz Blagotinsek, Rodrigo Corrales, Vladimir Cupara, Dörnyei Borisz, Ilic Zoran, Jahja Omar, Lékai Máté, Ligetvári Patrik, Lukács Péter, Kentin Mahé, Dejan Manaszkov, Jorge Maqueda, Gasper Marguc, Petar Nenadics, Andreas Nilsson, Sipos Adrián, Manuel Strlek, edző: Momir Ilics) , 2. PPD Zagreb, 3. Motor Zaporizzsja, 4. Meskov Breszt

AZ EDDIGI GYŐZTESEK
5x: Vardar 1961
4x: TELEKOM VESZPRÉM
1x: PPD Zagreb

Nenadics lett a final four MVP-je (Fotó: SEHA/kolektiff)
Nenadics lett a final four MVP-je (Fotó: SEHA/kolektiff)

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval és részletes jegyzőkönyvvel.

HÉTMÉTERESEK

5. pár: Nenadics belövi, megvan a címvédés, megvan a kupagyőzelem!

4. pár: Mahé belövi, Sipicét kivédi Cupara!

3. pár: Margucé jó, Vistoropé is.

2. pár: Strlek lövése nincs bent. Sirotic belövi.

1. pár:Jahja belőtte, Cavar lövését Cupara védte.

II. FÉLIDŐ

60. perc: 14 másodperc. Jahijánál belemenést fújnak, jogosan. Vége a rendes játékidőnek.

60. perc: Horvát időkérés. 59 másodperc van hátra. Megyünk tovább. Passzívon a bírók keze, Vistorop lövése Sipost találja el, jöhetnek újra.Leimeter lövése fölé, megvan a labda, időkérés.

59. perc: Vistorop talpról ellövi, Cupara rajta van, de csak a vonal mögül tudja kihúzni. 27–27. Margucnál fújnak hibát, kilépett.

58. perc: Sipicet szórják ki két percre. Jahiját húzta vissza. Nenadics lő, bent van! 27–26. Cupara visszajön a veszprémi kapuba.

57. perc: Vistorop... ütemet vált, pattintott lövésébe Corrales nagyon „beleül” átpattan rajta, 26–26.

56. perc: Vistoropot állítja meg szépen Blagotinsek a falban.

55. perc: Musa nyomott oda Nenadicsnak, nincs kiállítás. Mahé elindul, majd jobbról betör, jobbal belövi Slavic mellett, 26–25!

54. perc: Sirotic is feliratkozik a gólszerzők közé, 25–24.Jahja eladja a labdát, de Mahé bravúrosan visszaszerzi, ám Manaszkov elrontja a ziccert, s végül Leimeter egyenlít, 25–25.

53. perc: Mahé szép betörés után jobbról eredményes, 25–23.

52. perc:Jahja harcolt ki hetest, de Marguc lövését Slavic védte. Vistorop törte meg a hatperces gólcsendet, 24–23.

51. perc: Leimeter is eladja. Nenadicsot meg megállítja Cavar.

50. perc: Veszprémi időkérés. Nenadics labdaeladásával folytatódik a meccs. Az eredményjelző meg „befagyott”. Négy perce nincs gól.

49. perc: Ott is a védés Cupic a szélről próbálkozott, de Corrales lehalászta az emelést. Indítása után Manaszkov rontott a szélről. Belemenés Klisnél.

48. perc: A veszprémi kapuban Corrales.

47. perc: Nenadics lövését védte a kapuba visszatérő Slavic.

46. perc: Sirotic harcolt ki hetest Jahján. Cupic belőtte, 24–22.

45. perc: Cupic bukkan fel a balon, nem is ront a rövidre, 23–21.Jahja tíz méterről nagy góllal válaszol, 24–21.

44. perc: Sipic először kap labdát beállóban, be is vágja, de jön a gyors válasz Mahe átadása után Nilssontól, 23–20.

43. perc: Nilsson került a földre a hetes vonala mellett támadásban Mahe passza után, törlés. Aztán Manaszkov lő szép gólt a szélről, 22–19.

42. perc: Nenadicsot most nem állítják meg,távolról lövi a hatodik gólját. 21–18. Klarica lő egy hasonlóan nagy gólt, 21–19.

41. perc: Vistorop pattintott lövése rossz. Nenadicsot pedig megállítják a horvát védők.

40. perc: Cupara nagy mázlival védett Klis lövésénél, a gólvonalon pattogó labdát sikerül végül összegyűjtenie. Marguc a szélről lő nagy kapufát. Ez az első rontott lövése a SEHA-liga idei kiírásában. 28/27 a mutatója.

39. perc: Vistorop megint jól lő, nagy gól, Jahja válaszol gyorsan, 20–18. Sőt, Mandicot kiküldik még két percre.

38. perc:Jahja nagy passzt ad Manaszkovnak, be is pattintja, 19–17.

37. perc: Passzív a dánoknál, Vistorop lő, ez is becsorog Cuparáról, 18–17.

36. perc: Vistorop rossz lövése, de belefújnak a bírók.

35. perc: Klis góljára Nenadics válaszol gyorsan, 18–15.

34. perc: Klarica lövésébe belekap ugyan Cupara, de becsorog, 17–14. Nenadics kiejti a labdát, Mandic pedig ziccerig robog, 17–15.

33. perc: Jahja! Káprázatosan, a levegőbe ugorva gyűjt be egy passzt, majd elpörgeti a kapus mellett, 17–13.

32. perc:Jahja szerzi az első gólt a második félidőben, ráadásul hátrányból. 16–13.

31. perc: A horvátoké az első támadás és az első lövés is, Cuparáé pedig az első védés.

Nálunk Nenadics a legeredményesebb négy góllal, a túloldalon Cupic hárommal. Folytatjuk a meccset, a Zágráb kezdett.

I. FÉLIDŐ

30. perc: Leimeter zúgó kapufájára Maqueda válaszol jobbról egy szép lövéssel, 15–12. Cupic szerzett labdát, ziccerben Mahé hátulról meglökte, időntúli hetes és két perc... Cupara nem tudja védeni Cavar hetesét, 15–13.

29. perc: Hosszan kijátszott figura végén Nilsson ziccerét védi bravúrral Ivic.

28. perc: Klis lövését védi Cupara, utána viszont nem jön össze a gyors indítás.

27. perc: Nenadicsot blokkolják, után védekezésben javít.Sipos kiállítása letelt.

26. perc: Rossz horvát bejátszás után Marguc és Maqueda tör kapura, utóbbi lövi a gólt ziccerből, 14–11, de Grahovac szépít, 14–12.

25. perc: Sipos lerántotta Leimetert, két perc ez is.

24. perc: Cupara elkapta a fonalat, most Klis lövését védi.Kraica támasztja meg és húzza vissza Nenadicsot, ez is két perc, újabb magyar előny. Cupic szerez labdát, belövi a ziccert, de Maqueda a gyors kezdés után válaszol, 13–11.

23. perc: Megint Cupara véd, Marguc pedig a túloldalon bevágja a ziccert a gyors indítás végén, 12–10.

22. perc: Újabb védés Cuparától de a kipattanó a zágrábiaké. Horvát időkérés. Siposra készülnek játszani majd, úgy fest.

21. perc: Klarica lövését lábbal védi Cupara, a kipattanót pedig Nenadics megint bevágja messziről az üres kapuba! 11–10.

20. perc: Vistorop lövését fogja (!) Cupara, majd Jahja harcol ki hetest és két percet.Mandic mehet ki. Marguc belövi, egyenlő! 10–10.

19. perc:Jahja ziccerben, belövi, 9–10.

18. perc: Fél perc zágrábi előny. Jahjánál fújnak belülvédekezést, fogással karöltve. hetes. Cupic belövi, 8–10.

17. perc: Ligetvárit is kiszórják, Klarica birkózta le. A zágrábiak kapus nélkül támadnak, rá is faragnak, Nenadics szerez labdát, majd a saját térfele közepéről bedobja az üres kapuba. 8–8. Kiegészülésük előtt még Vistorop is betalál, 8–9.

16. perc: Nenadics jó bejátszása után Blagotinsek harcol ki hetest és két percet Grahovacnál. Jahja belövi a hetest. 7–8.

15. perc: Veszprémi időkérés.

15. perc: Leimeter felugrik, lő, a kapufa külső élét találja, aztán Nenadics adja el, és a gyors indításból Mandic állítja vissza a kétgólos különbséget. 6–8.

14. perc: Klis gólja után Jahjánál belemenést fújnak... 6–7

13. perc: Egyenlít a Veszprém, Nenadics talpról, jól lő, 6–6.

12. perc: Jó magyar védekezés, Nenadics hátmögötti passzt ad Ligetvárinak, ő meg a szélről nem hibázza el, 5–6.

11. perc: Erre gyors leindításból a Veszprém kap gólt. Musa totyog, de végül belövi, megadják, 3–6. Nenadics góljával válaszol a Veszprém. 4–6.

10. perc: Gojunt másodszor is kiszórják, megtépte Blagotinsek mezét.

10. perc: Blagotinsek beállóból, 3–4. Musa szintén, 3–5.

9. perc: Vagy másfél percig támadhattak a horvátok, Leimeter gólja a vége, 2–4.

8. perc: Strlek pörgetése nem jó,a túloldalon Vistorop lövése a blokkban hal el.

7. perc: Hetest kapnak a horvátok, Vistorop harcolta ki Sipos mellett, Cupic meg bevágta, 2–3.

6. perc: Cupara első védése után rögtön rádobja az üres kapura, de mellé száll a labda.

5. perc: Gojun löki el Ligetvárit hátulról, két perc. Jahja rögtön büntet, 2–2.

4. perc: Klis lövi ki a bal alsót messziről. 1–2.

3. perc: Lékai lövését védi Slavic.

2. perc: Leimeter egyenlít szép átlövésből. Cupara kicsit benne volt. 1–1.

1. perc: A pirosban játszó Veszprém támad először. Marguc a jobb szélről szerzi az első gólt. 1–0.

A főszereplők már a pályán. a veszprémi kapuban Cupara kezd. A másik oldalon Slavic véd. Leimeter Csaba is ott van a zágrábi kezdőben.

Köszöntjük olvasóinkat! A csapatok érkeznek a pályára, elsőként a veszprémiek, aztán a zágrábiak játékosait szólítják egyesével.

ELŐZMÉNYEK

A címvédő Telekom Veszprém sikerrel vette az ukrán Motor Zaporizzsja elleni akadályt a férfi kézilabda SEHA-liga négyes döntőjében, és bejutott a vasárnapi fináléba, ahol a horvát PPD Zagreb lesz az ellenfele. A 36–29-re megnyert meccsről bővebben itt olvashatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik