Férfi kézilabda: Szalah példája lebeg a Veszprém átlövője előtt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.22. 10:16
null
Jahja Omar szerint egyre jobban beilleszkedik Veszprémben (Fotó: Penovác Károly/Veszprém Megyei Napló)
Honfitársa, Mohamed Szalah példája lebeg a Telekom Veszprémben kézilabdázó Jahja Omar előtt.

„Amióta Szalah Bajnokok Ligája-győztes csapatban szerepelt, szinte minden egyiptomiból Liverpool-szurkoló lett, és most azt remélik, hogy a tavalyi sikernek idén nem marad el a folytatása – kezdte az SzPress Hírszolgálatnak a fiatal sportoló, aki öt évvel fiatalabb futballista honfitársánál, de máris 52 válogatott szerepléssel büszkélkedhet. – Személyesen eddig nem találkozhattam vele, de várom a pillanatot, hogy közelebbről is megismerhessem, és megszoríthassam a kezét. Felnézek rá, számomra ő nemcsak a tudást és a mesterségbeli kiválóságot jelenti, hanem annak a példáját is, ahogy egy élsportoló korábban hihetetlennek tartott magasságokba tud felemelkedni.”

Omar nem titkolja, inkább büszkén említi, hogy tavaly David Davis győzte meg arról, hogy az egyiptomi bajnok Zamalek együttesének búcsút mondva költözzön Magyarországra, ahol magasan áll a mérce, de sokkal többet játszhat, így a fejlődése is gyorsabb lehet.

„Davis a tavalyi világbajnokságon még az egyiptomi válogatott szövetségi kapitánya volt, miközben vezetőedzőként már a Veszprémet kormányozta. A magyarok elleni mérkőzés után ültünk le először kettesben, tulajdonképpen már akkor eldőlt a sorsom, de a szerződésem előkészítése sem tartott túl sokáig. Családtagjaim és a barátaim azért nem marasztaltak, mert ők is tudták, hogy egy kiváló európai csapatban folytathatom a pályafutásomat, amelyik egyszerre háromféle bajnokságban szerepel, ebből is adódóan sok és erős mérkőzésen csiszolódhat a tudásom. Messze a hazámtól új környezetbe kerültem, ahol a kézilabdapályán kívül szinte semmi sem emlékeztetett az egyiptomi életemre. Szeretettel fogadtak, aki csak tudott, segített is. Ha egyedül vagyok, néha ma is elfog a honvágy, de nem tart sokáig, mert egymást követik az edzések, a mérkőzések, nem mondhatnám, hogy unalmasak a napjaim.”

Ma már senki nem beszél arról, hogy Omar David Davis embere, a játékosok megkedvelték, értékelik a szorgalmát és a teljesítményét, a veszprémi szurkolók is a szívükbe fogadták.

„Egy olyan csapatban, ami felér egy világválogatottal, és ahol egytől-egyig kiváló kézilabdázók játszanak, csak egyféle módon lehet bizonyítani és talpon maradni: folyamatosan jó formával – folytatta a 22 éves egyiptomi jobbátlövő. – Az én feladatom a gólszerzés, de egyre többet veszem ki a részem a védekezésből is. Úgy érzem, hogy amióta itt vagyok, fizikailag és mentálisan is sokat javultam, ráéreztem arra szerepre, amit az edzőim kiosztottak nekem. Egyiptomban most már mindenki biztos abban, hogy jó helyre kerültem, és ha szükség lesz rám, mint például nyáron az olimpián, akkor egy jól felkészített és egyre érettebb játékos tér vissza a nemzeti válogatott kötelékébe.”

„Hiszek abban, hogy a Telekom Veszprém eljut a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, és titkon még azt is remélem, hogy most már a csúcsra is sikerül feljutni. Számomra a 2020-as esztendő csodálatosan kezdődött, hiszen megnyertük az Afrika-bajnokságot és kijutottunk az olimpiára, ha a folytatás is ilyen lesz, akkor pályafutásom legsikeresebb évét zárhatom. Még két csoportmérkőzés vár ránk a Bajnokok Ligájában, vasárnap a 2018-as BL-győztes francia Montpellier az ellenfelünk, hat nappal később az ukrán Motor Zaporizzsja. Két győzelem a cél, szeretnék mind a két mérkőzésen sokat játszani és nem kevés gólt dobni” – mondta befejezésül Omar, aki arra is emlékeztetett, hogy jövőre Egyiptom, a szülőhazája ad otthont a világbajnokságnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik