A szegedi karmester, Dean Bombac játékában mindig benne van a „hármas veszély”, ami a pénteki, mindent eldöntő harmadik mérkőzésen aranyat érhet a címvédőnek (FOTÓ: DÉL-MAGYARORSZÁG/KARNOK CSABA)


NINCS TÖBB HIBÁZÁSI LEHETŐSÉG, kétszer harminc perc (esetleg hetesbárbajjal megtoldva) alatt eldől a bajnoki cím sorsa. A Szegednek volt már egy „mérkőzéslabdája” a fináléban, de hétfőn simán kikapott idegenben, most itt az újabb lehetőség, a helyzet annyival bonyolultabb, hogy már a Veszprém is megszerezheti az aranyérmet, ha nyer a Pick Arénában.

 
Nyolcadik felvonás – Vincze Szabolcs jegyzete

A döntő első meccsén Momir Ilics együttesének lényegében esélye sem volt, 31–25-re kikapott, ezzel lélektani hátrányba került, és a második felvonás előtt torkán a késsel kezdte a találkozót. Ennek ellenére tökéletesen kezelte a helyzetet, és házigazdaként 34–27-re győzött, ezzel egyenlített, megteremtve az esélyét, hogy Szegeden legyen bajnok, de ehhez természetesen Juan Carlos Pastor együttesének is lesz néhány szava.

„Nehéz megmondani, melyik együttesen nagyobb a teher, ebben a tekintetben nincs is különbség – mondta lapunknak a Nemzeti Sport állandó szakértője, a korábbi szövetségi kapitány, Skaliczki László. – Az a lélektani fölény, amivel a Szeged az első meccs után Veszprémbe utazott, elveszett. A Tisza-partiak a döntő első meccsébe nagyon jól álltak bele, majd Veszprémben fordult a kocka, ott Ligetvári Patrikék játszottak nagyobb energiával. Innentől viszont nincs pardon, egyik fél sem engedheti el a mérkőzést, ha nagyobb hátrányba kerül, nem lehet tartalékolni a következő összecsapásra.”

Szakértőnk szerint a második találkozóra a Veszprémnek javult a formája, sikerült szerkezetet váltania, ahogy az alapmozgásokon is variált, és ezzel meglepte ellenfelét. Persze erre most fel tud készülni a Szeged, óriási taktikai csata várható.

„Rengeteg múlik a kulcsembereken, rajtuk a felelősség, ők dönthetik el a találkozót – folytatta Skaliczki László. – Dean Bombac játékában például mindig benne van a »hármas veszély«, azaz bejátszás, betörés, közbelövés. Nagyon fontos, hogy az átlövők mennyit tudnak hozzátenni a játékhoz. Az első mérkőzésen a beállót védte jobban a Veszprém, a másodikon viszont kilépett az átlövőkre, és ami feltűnő volt, hogy a tempót, a sebességet is növelte, még kapott gól után is rohant. A Szegednek létkérdés, hogy kifogja a szelet ellenfele vitorlájából, és a saját ritmusát játssza mert abban nagyon erős, a Veszprém viszont erőből szeret átrohanni ellenfelén.”

Egy ilyen mérkőzésen természetesen nem kérdés, hogy még inkább felértékelődik a kapusok szerepe is, a mesteredző szerint a lerohanások utáni védések, és utána a visszatámadások hatékonysága is döntő lehet. A másik nagy kérdés, hogy a megállító faultokat milyen hatékonysággal alkalmazzák a csapatok, a nagy tétből fakadó „keménységtöbblet” mennyi kiállítást eredményez, és a létszámfölényes, illetve az üres kapus játék hogyan sikerül egyik vagy másik félnek.

„A Formula–1-ben szokták azt mondani, hogy az első kanyarban még nem lehet megnyerni a versenyt, de nagyobb előnyt is lehet szerezni – magyarázta Skaliczki László. – Most is lényeges lesz a kezdés, mert tudjuk, állandóan futni az eredmény után mentálisan nagyon megterhelő, felzabálja az energiát, és egyáltalán nem mindegy, hogy a hajrában kinek marad több muníciója. Azt is el tudom képzelni, hogy hetesekkel dől el a bajnoki cím.”

Skaliczki szerint talán a szélsőjátékkal szerezhetnek meglepetést egymásnak a felek, a Veszprémtől a második mérkőzésen már látott erre utaló jeleket, amikor Nedim Remili nem kimondott irányítóként, hanem második jobbátlövőként kézilabdázott, ezzel sikerült még inkább széthúzni a falat és több lehetőség jutott a szélsőknek. Ugyancsak tetszett neki Ilic Zoran játéka, aki labda nélküli sebességével, egy lépés utáni lövéseivel sok gondot okozott az ellenfélnek. A szegedieknél fontos fegyver lehet Borut Mackovsek, aki a döntő első meccsén remekelt, mindig veszélyesek az átlövései, amelyeket sokszor az ugrás leszálló ágában enged el, így a sánc sem olyan magas.

„A telt ház mindig inspiráló, ez természetesen a Szegednek segít, főleg ha a hazaiak az elején elkapják a fonalat. Azonban ha a Veszprém kezd jobban, akkor bénítólag hathat a félsz a hibázástól, csökkenhet az agresszivitás, és kiszámíthatóvá válhat a játék. Szerintem nem is az első tíz, inkább az első húsz perc határozza meg a finálé menetét”  – zárta gondolatait Skaliczki László.

VÉLEMÉNYEK

BÁNHIDI Bence, a Szeged beállója: – Általában az a csapat nyer, amelyiknek jobban véd a kapusa, jobban zár a védelme, illetve amelyikben többen nyújtanak kiemelkedő teljesítményt. Ha ezek hiányoznak, akkor a kis meglepetések nem sokat érnek. A felkészülésünk középpontjában most is a védekezés áll, ezzel azért volt gond Veszprémben. Csupán hatvan perc választ el minket a bajnoki címtől, extrát kell nyújtania mindenkinek. Remélem, új korszak kezdődik, ami azt jelenti, hogy egymás után harmadszor bajnokok lehetünk, ráadásul átélhetnénk, milyen itthon ünnepelni. Azért dolgozunk, hogy fellocsolhassuk pezsgővel a Pick Arénát, illetve hogy együtt örülhessünk minél több szegedivel!
Bjarki Már ELÍSSON, a Veszprém balszélsője: – Szerintem a második mérkőzésen nem leptük meg a Szegedet, csak jobb volt a védekezésünk, és Cupara is bemutatott néhány nagy védést. Ez volt a legnagyobb különbség az első meccshez képest. Pénteken legalább ilyen szinten kell kézilabdáznunk. Természetesen kemény csata lesz, nagyon jól kell védekeznünk, és a hétfőihez hasonló teljesítményre van szükségünk a kapuban is. Így tudjuk végigvinni a gyors lerohanásokat és könnyű gólokat szerezni. Ha jók vagyunk védekezésben, eredményesebbek leszünk támadásban is.

KÉZILABDA
FÉRFI NB I
DÖNTŐ, 3. MÉRKŐZÉS
20.30:
OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!