Férfi kézi: Még nem tartunk ott, hogy a PSG-vel egy szinten legyünk – Pastor

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.08.31. 09:25
null
Juan Carlos Pastor újabb fontos játékosát veszítette el sérülés miatt (Fotó: Dömötör Csaba)
A PSG elleni BL-rajtig lényegesen jobb teljesítményt remél csapatától Juan Carlos Pastor, a Mol-Pick Szeged edzője, aki újabb fontos játékosát veszítette el sérülés miatt.

 

Joan Canellas, a Szeged irányítója
„A műtött térdem rendben van, nincs begyulladva, mégsem érzem magam százszázalékos állapotban, főleg az izomzatomat kell erősítenem. Örülök, hogy a Zagreb ellen pályára léphettem, ám kis időbe még beletelik, amíg teljesen eltűnik a fájdalom, és mentálisan is újra a régi leszek. Közel hat hónap után játszhattam ismét meccset, pályafutásom során ennyi időt még sohasem hagytam ki, ezért kicsit meglepett a jó teljesítményem. Ha a járvány nem szól közbe, jó idénynek nézhetünk elébe, persze ezekből a felkészülési mérkőzésekből nem sok következtetést vonhatunk le.”

A Telekom Veszprémmel azonos Bajnokok Ligája-csoportban szereplő horvát PPD Zagreb ellen vívta ötödik, egyben utolsó felkészülési mérkőzését a Mol-Pick Szeged a hétvégén, amely szerdán Orosházán játssza első tétmeccsét az új idényben, majd ezt követően még három NB I-es találkozót „lezavar”, mielőtt a Mikkel Hansennel felálló francia PSG-t fogadja a szeptember 17-i BL-nyitányon. A tervek szerint hat élvonalbeli és két BL-összecsapás vár a Tisza-partiakra rögtön az első hónapban, így Juan Carlos Pastor együttese a majd' féléves kihagyás után fejest ugrik a sorozatterhelésbe.

„Elégedett vagyok a játékosokkal, jól dolgoztak a nyáron – nyilatkozta Juan Carlos Pastor a Nemzeti Sportnak. Szerinte hiába nyerték meg az összes előkészületi mérkőzésüket, a csúcsforma még messze van. – Az elmúlt hetet arra szántuk, hogy kijavítsuk a hibákat, de még nem tartunk ott, hogy a Párizzsal egy szinten legyünk, ahhoz az eddigieknél lényegesen jobb teljesítményre van szükség.”

Szűcs Ernő Péter, a Szeged elnöke
„Az NB I-es fordulók sűrítése nem igazán érint minket, miután a heti mérkőzésszámot eddig is maximálisan teljesítettük: nem egyszer csináltuk, hogy egy Bajnokok Ligája-találkozóról visszatérve a bécsi vagy a budapesti repülőtérről Szeged helyett a következő magyar bajnokink helyszínére utaztunk, de volt olyan is, hogy néhány nap alatt két élvonalbeli meccset lejátszottunk. A BL miatt folyamatosan tesztelünk mindenkit, előzetesen azt számoltuk, ez körülbelül ötvenmillió forintba kerül nekünk az idényben. Jó lenne, ha minden csapat hasonlóan cselekedne. Azzal, hogy nem engedünk be nézőket a hazai összecsapásainkra, a fertőzés kockázatát szeretnénk a minimálisra csökkenteni, mert azt sem tartom biztonságosnak, ha a szurkolók maszkban jönnek be a csarnokba.”

A tréner legnagyobb problémáját a sérülések jelentik: a térdműtéten áteső spanyol irányító, Joan Canellas ugyan már visszatért, de a bokáját fájlaló horvát jobbátlövő, Luka Stepancic, illetve a legutóbbi kiírásban folyamatosan kisebb-nagyobb problémákkal küszködő izlandi balszélső, Stefán Sigurmannsson továbbra is csak a rehabilitációját végzi, ahogy a két beálló, a szlovén Matej Gaber és Bánhidi Bence sem teljesen egészséges.

„A jobbszélsőnk, Mario Sostaric eltörte a kézközépcsontját, rá most nem számíthatunk, ám a többiek felépülése jól halad – folytatta Pastor, aki az elmúlt másfél hónapban nagy hangsúlyt fektetett a védekezés tökéletesítésére.  – Pozitív hír viszont, hogy Borut Mackovsek beilleszkedése remekül sikerült, több pozícióban is kipróbáltam, már csak a rendszerünket kell megtanulnia. Elsődleges célunk, hogy hátul minél kevesebbet hibázzunk, főleg a találkozók elején.”

A SZEGED SZEPTEMBERI PROGRAMJA 
2. Orosháza (NB I, idegenben)
5. Budakalász (NB I, otthon)
9. Csurgó (NB I, i)
13. Veszprémi KKFT (NB I, o)
17. PSG (francia; BL, o)
20. Cegléd (NB I, i)
23. Kielce (lengyel; BL, i)
30. Eger (NB I, o)

Az egyre súlyosbodó járványhelyzetet megelőzően, már az alapozás kezdetén úgy döntött a vezetőség, hogy zárt kapuk mögött gyakorol – ez a jövőben sem változik, sem a bajnokikra, sem a Bajnokok Ligája-meccsekre nem engedik be a nézőket. Miközben a játékosok mellett a stábtagok is nehezen, ám lassan azért hozzászoknak az üres lelátókhoz az újszegedi sportcsarnokban, idegenben továbbra is közönség előtt léphet pályára a csapat. Pastor szerint most az egészségünk megóvása, megőrzése a legfontosabb, habár azt bevallotta, nagyon hiányoznak neki a szurkolók. A jövővel kapcsolatban is egyre több kérdés foglalkoztatja, például hogy a pandémia közepette miként lehet összeegyeztetni az NB I sűrített programját a hétközi BL-fordulókkal.

„Ugyanannyi mérkőzést kell majd játszani, mint eddig, ennek ellenére még nem látom át, hogyan tudjuk a szigorú szabályok betartása mellett a PCR-teszteket is időben elvégezni és az eredményeket kézhez kapni, hogy a következő mérkőzésen pályára léphessünk – fogalmazott a szegedieket 2013 óta irányító 52 esztendős spanyol szakember, aki az új kiírásban több lehetőséget adna a fiataloknak. – Mindenesetre dolgozunk a megoldáson, még úgy is, ha egyszerre sok mindenkinek szeretnénk megfelelni: a hatóságoknak, az európai és a magyar szövetségnek – és még saját magunknak is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik