Férfi kézi: meccsek helyett a darts maradt Leimeternek Zágrábban

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.04.21. 14:37
null
Leimeter Csaba a hirtelen váltás ellenére jól beilleszkedett horvát csapatába (Fotó: Getty Images)
A BL-búcsút követően leállították a horvát kézilabda-bajnokságot, ezért egyelőre csak edzésen bizonyíthat a PPD Zagreb válogatott jobbátlövője, Leimeter Csaba, aki a történtek ellenére jól beilleszkedett új csapatába, s társaihoz hasonlóan könnyen átvészelte a koronavírust.

Két és fél hónapja a PPD Zagreb játékosa Leimeter Csaba, aki február elején sebtiben fogadta el a jobbátlövőt kereső horvát rekordbajnok ajánlatát. A zágrábiaknak eddig nem sok babér termett idén, a Bajnokok Ligája történetében először zártak pont nélkül, a csoportkörből azonban ennek ellenére továbbjutottak – mindhiába. A nyolcaddöntőben a bombaformában lévő Flensburg várt volna rájuk, ám az együttest sújtó koronavírusos megbetegedések miatt a kétmérkőzéses párharc egyikén sem tudtak kiállni, így a németek játék nélkül kerültek a legjobb nyolc közé. A kényszerszünet viszont azóta is tart, mert három nappal a BL-kiesés után a horvát szövetség úgy döntött, hogy ideiglenesen beszünteti a kézilabda-bajnokságokat.

EDZŐ- ÉS JÁTÉKOSKERINGŐ

A kétszeres Bajnokok Ligája-győztes PPD Zagreb a Telekom Veszprémhez hasonlóan a regionális SEHA-ligában is indul. Megteheti, hiszen a horvát bajnokságba csak a rájátszásban kell bekapcsolódnia. A zágrábiak ennek ellenére nem a türelmükről ismertek, többször idény közben küldik el úgy az edzőjüket, hogy a helyettesét még meg sem találták. Pedig az elmúlt hét évben olyan szakemberek irányították a csapatot, mint a montenegrói Veszelin Vujovics, a horvát Lino Cervar és honfitársa, Slavko Goluza, illetve a nemrégiben elhunyt egykori veszprémi közönségkedvenc Zlatko Saracevic.

Tavaly nyáron ráadásul nagyon meg is gyengült a keret, miután többek között a klubot 1994 óta szolgáló jobbszélső, Zlatko Horvat és az irányító Ante Gadza is Észak-Macedóniába igazolt. A jelenlegi kiírásban további három játékos hagyta el a PPD-t: a jobbszélső Josip Bozic-Pavletic, a balátlövő Milos Bozsovics és a jobbátlövő Ziga Mlakar, míg a bosnyák beállóról, Senjamin Buricról már köztudott, hogy a nyártól a dán Skjernben folytatja. E tendencia azonban változhat az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki bronzérmes horvát jobbszélső, a jelenleg még az északmacedónt Vardart erősítő Ivan Cupic érkezésével, akit a szlovén Celje kapusa, Filip Ivic és a német Magdeburg beállója, Zeljko Musa követ Zágrábba. Leimeter sokat tanulhat tőlük.

„A lakossághoz mérten megugrott a pozitív esetek száma április elején, ezért május 26-ig berekesztették a horvát ligát, azóta csak edzünk – mondta a Nemzeti Sportnak a 26 éves Leimeter Csaba, aki a Csurgóból távozva két és fél éves szerződést kötött a Zagrebbel. – Sajnos benne van a pakliban, hogy nem lesz folytatás. Én is átestem a víruson, bár eleinte azt hittem, csak megfáztam, mert kicsit folyt az orrom, de később elment a szaglásom, majd azután már ízeket sem éreztem. Szerencsére könnyen átvészeltem az egészet, mint ahogy mindenki a csapatban. Az első negatív tesztemet tüzetes orvosi vizsgálat követte, ahogy megkaptam a zöld lámpát, bekapcsolódhattam a munkába. Rögtön egy kétórás tréning várt rám – sírt is a testem rendesen.”

A válogatottban a Horvátország elleni Eurokupa-meccsen góllal bemutatkozó Leimeternek nem volt könnyű dolga, mert egyrészt a lezárások közepette igazolt a tízszeres jugoszláv, huszonnyolcszoros horvát bajnok PPD Zagrebhez, másrészt egy olyan klubhoz került, amely az elmúlt hét évben tízszer (!) cserélt edzőt. Érkezésekor sem volt rózsás a hangulat, mert a BL-ben egyáltalán nem ment a gárdának. Ivica Obrvan legénysége később sem kapta el a fonalat, a 14 forduló alatt ugyanis egy pontot sem szerzett, 462-vel ráadásul a legtöbb gólt kapta.

„Mindenki csalódott a Bajnokok Ligája-szereplés miatt, aminek az okát még én sem tudom – folytatta a hét BL-mérkőzésen 16 gólt szerző Leimeter Csaba. – Talán egy rutinos játékos jól jött volna a keretbe, olyan, aki képes rendet rakni a pályán. Fiatalok vagyunk, megyünk előre, csináljunk a dolgunkat, de a tapasztalat hiányzik. Egy álmom vált volna valóra, ha a Flensburg ellen játszhatunk Németországban, ám az egészségünk ennél sokkal fontosabb. Nem szeretem a saját teljesítményemet értékelni, de ahhoz képest, hogy három napom volt átgondolni a zágrábiak ajánlatát, jól beilleszkedtem. Persze tisztában vagyok vele, itt az a biztos, hogy semmi sem biztos... Az mindenesetre jó jel, amikor az edző hátba vereget.”

A korábban Budakalászon, Tatabányán és a PLER-ben is megforduló 195 centis, 98 kilós játékos elsősorban munkamoráljával hívná fel ismét Gulyás István szövetségi kapitány figyelmét, de a gólokkal sem szeretne adós maradni, noha tudja, a jobbátlövő posztért elég nagy a tumultus a válogatottban. Leimeter úgy érzi, leginkább sebességben fejlődött az elmúlt hónapokban, különösen a BL iramához kellett hozzászoknia.

A korlátozások miatt egyelőre nem volt lehetősége felfedezni a horvát fővárost párjával, ezért szabadidejében inkább dartskarrierjére összpontosít: „Ennek a volt csurgói csapattársaim örülnek a legjobban, Borsos Tamás és Pallag Péter a dartsszal naponta több ezer forintot vesz ki a zsebemből.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik