Férfi kézilabda EKL: kedvező sorsolást kapott a Tatabánya

Vágólapra másolva!
2020.10.02. 11:51
null
Vladan Matics csapata többek között a Löwennel és a Schaffhausennel került egy csoportba (Fotó: Szabó Miklós)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) péntek délelőtt Bécsben sorsolta ki a férfi Európai Kézilabdaliga (EKL) csoportbeosztását. Az egyetlen versenyben lévő magyar csapat, a főtáblán automatikusan helyet kapott Grundfos Tatabánya a D-csoportba került.

 

Az EHF-kupát felváltó sorozatra összesen 51 férficsapat adta le a nevezését, 12-nek – köztük a Tatabányának – nem kellett selejteznie, míg a többieknek legalább egyszer pályára kellett lépniük a csoportkörért, bár a vírushelyzet miatt volt olyan együttes, amely el sem kezdte az EKL-t.

A Balatonfüred egy meccsen búcsúzott a szlovén RK Trimo Trebnje ellen, a Gyöngyös pedig az északmacedón Butel Szkopje elleni továbbjutás után oda-vissza kikapott a kétszeres EHF-kupa-győztes Füchse Berlintől, így a mieink közül egyedül a Tatabánya maradt a pénteki sorsolásra.

TUDNIVALÓK

A csoportmérkőzéseket keddenként rendezik meg (18.45 vagy 20.45 órától), az 1. forduló október 20-án lesz. További játéknapok: október 27., november 17. és 24., 2021. február 9., 16. és 23., illetve március 2.

A 24 csoportkörös csapatból 16 jut tovább az egyenes kieséses szakaszba (csoportonként az első négy). A tervek szerint a végső győztesről final four dönt május 15-16-án.

A sorsolást az első kalapból várta a Bányász, amely csütörtökön arról számolt be, hogy több játékosánál is kimutatták a koronavírus-fertőzést, így a teljes keretnek 10 napig tartó hatósági karanténba kellett vonulnia, az együttes következő három bajnoki meccsét (Mol-Pick Szeged, Telekom Veszprém, Csurgói KK) pedig el kellett halasztani.

Vladan Matics csapata – a körülményekhez képest – kedvező sorsolást kapott: a Tatabánya a Császár Gábort foglalkoztató Kadetten Schaffhausennel, az Eurofarm Peliszterrel (korábbi nevén Eurofarm Rabotnikkal), a Rhein-Neckar Löwennel, a GOG-gal és a Trimo Trebnjével került egy csoportba.

A Xavier Sabaté által irányított, a magyar válogatott Szita Zoltánt, a veszprémi ikon Mirsad Terzicet és a Veszprémtől kölcsönbe érkező 18 éves Ilic Zorant is foglalkoztató lengyel Wisla Plock az A-csoportba került. Szintén az A jelű hatosban szerepel majd a Fenix Toulouse, amelynek tagja a Tatabányáról szerződtetett 20 éves balátlövő, Borzas Uros.

A korábbi magyar szövetségi kapitány és veszprémi edző Ljubomir Vranjes irányította svéd Kristianstad a B jelű hatosban küzdhet majd meg a továbbjutásért.

FÉRFI EURÓPAI KÉZILABDALIGA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport: Ademar León (spanyol), Orlen Wisla Plock (lengyel), Csehovszkije Medvegyi (orosz), Fenix Toulouse (francia), Fivers (osztrák), RK Metalurg (északmacedón)
B-csoport: USAM Nimes Gard (francia), Dinamo Bucuresti (román), Tatran Presov (szlovák), Füchse Berlin (német), Sporting CP (portugál), IFK Kristianstad (svéd)
C-csoport: SC Magdeburg (német), Alingsas HK (svéd), Besiktas Aygaz (török), Montpellier HB (francia), RK Nexe (horvát), CSZKA Moszkva (orosz)
D-csoport: GRUNDFOS TATABÁNYA KC, Kadetten Schaffhausen (svájci), RK Eurofarm Peliszter (északmacedón), Rhein-Neckar Löwen (német), GOG (dán), RK Trimo Trebnje (szlovén)

„A továbbjutáshoz bravúr kell”

Marosi László, a tatabányaiak klubigazgatója az M4 Sport Sporthíradójában kedvezőnek értékelte a sorsolást, szerinte jó csoportba került az együttes, ugyanakkor úgy véli: a továbbjutáshoz bravúr kell.

„A Rhein-Neckar Löwent nem kell bemutatni senkinek, ők az első számú esélyesei a csoportnak – jegyezte meg a korábbi klasszis játékos, hozzátéve, hogy Császár Gábor svájci együttese rendszeres Bajnokok Ligája-résztvevő volt az utóbbi években és stabil, jó csapat, az északmacedónok szintén BL-esek voltak tavaly és a dánoknak is mindig erős csapataik vannak. – Talán a szlovén csapat még rutintalanabb gárda, és bár nem szeretek ilyet mondani, de ők a leggyengébbek, ők lógnak ki lefelé a csoportból.”

A klubelnök a Tatabánya jelenlegi nehézségeiről is beszélt. Mint mondta, sokat változott a keret a nyáron, és még a csapatépítés folyamatában vannak, amit nehezít, hogy jelenleg négy játékosuk koronavírusos, és súlyos sérülések is tizedelik a gárdát. Bálint Bence keresztszalag-sérülés miatt az egész szezonra kidőlt, Ancsin Gábornak pedig a bokájában letört egy darab a csontból.

„Pillanatnyilag az is kérdéses, hogy mi 20-án megfelelő létszámú játékossal rendelkezzünk, hiszen a jelenlegi protokoll szerint a vírusos kézilabdázóink legalább négy hétig nem fognak rendelkezni sportorvosival – hangsúlyozta Marosi László, utalva a sorozat október 20-án esedékes rajtjára.

(MTI)

A KALAPBEOSZTÁS A SORSOLÁSRA
Első kalap:
Ademar León (spanyol), USAM Nimes Gard (francia), SC Magdeburg (német), GRUNDFOS TATABÁNYA KC
Második kalap:Orlen Wisla Plock (lengyel), Dinamo Bucuresti (román), Kadetten Schaffhausen (svájci), Alingsas HK (svéd)
Harmadik kalap: RK Eurofarm Peliszter (északmacedón), Csehovszkije Medvegyi (orosz), Tatran Presov (szlovák), Besiktas Aygaz (török)
Negyedik kalap:Fenix Toulouse (francia), Montpellier HB (francia), Füchse Berlin (német), Rhein-Neckar Löwen (német)
Ötödik kalap:Fivers (osztrák), RK Nexe (horvát), GOG (dán), Sporting CP (portugál)
Hatodik kalap: RK Metalurg (északmacedón), RK Trimo Trebnje (szlovén), IFK Kristianstad (svéd), CSZKA Moszkva (orosz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik