Mikler parádézott, a kéziválogatott óriási lépést tett a csoportelsőség felé

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.11. 17:15
null
Mikler Roland remekelt, a magyar válogatott hat góllal nyert Oroszországban (Fotó: MTI, archív)
A magyar férfi kézilabda-válogatott remek játékkal 25–19-re nyert Oroszország vendégeként Asztrahánban az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában, így nagy lépést tett a csoportelsőség megszerzése felé.

 

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
7. CSOPORT, 3. FORDULÓ
OROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 19–25 (10–15)

Asztrahán, 3700 néző. Vezette: Leszczynski, Piechota (lengyelek)
OROSZORSZÁG: KIREJEV – Siskarjov, Kiszeljov 3, K. Kotov 1, Kalaras, Koszorotov 3, Gyibirov 5 (3). Csere: Gramsz (kapus), SZANTALOV 4, Mihalin 1, Kovaljov 1, Gorbok 1, Gorpisin, A. Kotov, Vinogradov. Szövetségi kapitány: Eduard Koksarov
MAGYARORSZÁG: MIKLER – Hornyák 2, Ancsin, SIPOS 1, BÁNHIDI 5, SZITA 4, Bóka 3. Csere: Székely (kapus), Lékai, BALOGH ZS. 5 (2), Ligetvári 2, Rosta 2, Juhász Á., Vaszics, Szöllősi Balázs, Máthé 1. Szövetségi kapitány: Csoknyai István, Vladan Matics
Az eredmény alakulása. 8. p.: 2–3. 14. p.: 5–4. 19. p.: 6–8. 23. p.: 9–10. 30. p.: 9–15. 41. p.: 11–20. 46. p.: 14–20. 50. p.: 16–21. 55. p.: 17–24
Kiállítások: 2, ill. 8 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Csoknyai István: –
Csak dicsérni tudom csapatunkat, mert kiváló kapusteljesítménnyel, nagyon feszes védekezéssel és fegyelmezett támadójátékkal nyertünk a kiváló oroszok ellen. A védelmünk erőssége volt Bánhidi, Sipos, Ancsin és Ligetvári, de a többiek is sokat segítettek, így hatékonyabb lehetett Mikler játéka is. Kiválóan megoldottuk a beálló körüli védekezést, és ellenfelünk más posztokon sem tudott meglepni bennünket. Nem tartottunk Oroszországtól, de nem tudtuk, milyen lesz az átformált csapata. Ugyanezt mondhatom a saját együttesünkről is, hiszen ebben az új, megfiatalított felállásban még nem játszott, és a héten a közös tréningre is alig maradt időnk. Nagyot léptünk az Európa-bajnoki kvalifikáció felé.

A csoport másik meccsén
Olaszország–Szlovákia 26–23 (12–9)

A csoport állása:1. Magyarország 6 pont (+22), 2. Oroszország 4 (+9), 3. Olaszország 2 (–19), 4. Szlovákia 0 (–12)
A csoportok első két helyezettje, valamint a nyolc selejtezőcsoport négy legjobb csoportharmadikja vehet részt a 2020 januárjában sorra kerülő, norvég-osztrák-svéd közös rendezésű kontinensviadalon.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Szlovákia elleni hazai (30–22) és az Olaszország elleni idegenbeli (30–22) győzelem után a selejtezősorozat előzetesen legnehezebbnek vélt mérkőzése várt a Csoknyai István, Vladan Matics páros irányította magyar válogatottra, amely Asztrahánban lépett pályára Oroszország vendégeként.

Az izgalmak azonban elmaradtak, a többek között Dmitrij Zsitnyikovot és a mérkőzés elején megsérülő Danyiil Siskarjovot is nélkülöző orosz csapat nem jelentett akadályt a Bodó Richárd nélkül felálló, két újoncot (Rosta Miklós, Vaszics Marko) is avató magyar alakulatnak.

Nagyjából a 20. percig fej fej mellett haladt a két csapat, ám az már a mérkőzés elején is látszott, hogy Mikler Roland remek napot fogott ki: a Veszprém kapusa az első tíz percben két hetest is hárított, s az első félidőt kilenc védéssel zárta – miközben a másik oldalon a Viktor Kirejev, Oleg Gramsz kettős összesen két védést tudott felmutatni.

Támadásban rendre sikerült megtalálni Bánhidi Bencét, aki vagy értékesítette a ziccerét, vagy hetest harcolt ki. Mellette szegedi csapattársa, Balogh Zsolt remekelt: az átlövő öt szerzett gólja mellett több ügyes gólpasszt is kiosztott. Így nem csoda, hogy az elöl és hátul is jól teljesítő magyar válogatott egy több mint nyolcpeces orosz gólcsendet kihasználva ötgólos előnyt épített ki az első félidő végére. 10–15

A fordulás után nem tudtak sebességet váltani az oroszok, sőt, a második félidő első tíz percében csupán egy gólt szereztek, így a mieink a 41. percben kilenc góllal, 20–11-re vezettek.

Ezt követően kisebb hullámvölgy és egy csaknem tízperces magyar gólcsend következett, ám az oroszok ezt sem tudták igazán kihasználni: támadásban rendkívül tanácstalanok voltak, Mikler pedig végig 50 százalék körüli hatékonysággal védett.

Az 50. percre kilencről ötgólos különbségre zárkózott vissza a hazai együttes, ám a hajrá ismét a mieinknek sikerült jobban, így a magyar válogatott hat góllal, 25–19-re nyert Oroszországban, és nagyon nagy lépést tett a csoportelsőség megszerzése felé!

Folytatás vasárnap, Érden ismét az orosz válogatott lesz a magyar együttes ellenfele.

A MIEINK TOVÁBBI PROGRAMJA
Április 14., 16.00, Érd: Magyarország–Oroszország (Tv: M4 Sport)
Június 12., 18.00, Eperjes: Szlovákia–Magyarország
Június 16., 18.00, Kecskemét: Magyarország–Olaszország

PERCRŐL PERCRE

60. perc: Máthé is megvillan, passzívnál bombáz az orosz kapuba (19–25). Egy orosz lövés még a kapu fölé száll, így a magyar válogatott hat góllal, 25–19-re nyert Oroszországban, és nagyon nagy lépést tett a csoportelsőség felé.

59. perc: Koszorotov lendületből ugrik be a hatoson belülre, majd a léc alá vágja a labdát. 19–24

58. perc: Juhász labdája pontatlan. Szöllősi és Máthé is játéklehetőséget kap, így mindenkinek lehetőséget ad ma a kapitány páros. Időt kérnek az oroszok.

57. perc: Ez most beakad, Kiszeljov lövése után a bal oldali kapufáról befelé pattant a labda. 18–24

56. perc: Újabb remek sánc, megint megállt a tudomány az oroszoknál támadásban.

55. perc: Kiszeljov lövése után ismét Mikler véd. Óriási gól, Szita pókhálózza ki a bal felső sarkot. 17–24

54. perc: Hihetetlen, Vaszics próbálkozik a jobb szélről, de Kirejev lábbal véd. Ez már bent van, Szita átlövése talál utat a kapuba. 17–23

53. perc: Kirejev nagyon elkpata a fonalat, ezúttal Bóka ziccerét védi. Sipos ügyes blokkja után Mikler kaparintja meg a labdát.

52. perc: Hetest harcol ki Gorpisin, a kapuba érkezik Székely Márton. Gyibirov azonban ezúttal sem hibázik. 17–22

51. perc: Büntetnek az oroszok Szantalov talál be ziccerből (16–21). Gyorsan válaszolunk, Bánhidi lő gólt rendezetlen védelem ellen. 16–22

50. perc: Szantalov ugrik fel, majd lő egy szép gólt (15–21). Kirejev mutat be újabb védést, ezúttal Baloghon fog ki. Sőt, hiába szerzünk labdát, az orosz kapus Ligetvári ziccerét is hárítja lábbal.

49. perc: Csaknem tíz perce nem szereztünk gólt, jön is az első magyar időkérés. Hatott az időkérés, Bánhidi köszön be egy szép támadás végén (14–21). Újabb újoncavatás a mieinknél, Vaszics Marko is bemutatkozik a magyar válogatottban.

48. perc: Elöl nem megy, de Mikler továbbra sem áll le: ezúttal védi Kiszeljov lövését.

47. perc: Kirejev elkapta a fonalat, ezúttal Hornyák lövését védi.

46. perc: Ancsin középre tartó lövése utána kapu fölé nyomja a labdát Kirejev. Kiszeljov átlövése után a bal alsó sarokban köt ki a labda. 14–20

45. perc: Újabb kiállítás, ezúttal Bánhidinek kell két percre leülnie. Hiába az emberelőny, megint elszórják a labdát az oroszok.

44. perc: Ancsin lövése után Kirejev mutat be egy védést, most egy kicsit megálltunk.

43. perc: Ligetvári bejátszása nem jó Bánhidinek, Mihalin pedig beállóból büntet a másik oldalon. 13–20

42. perc: Kirill Kotov marad a földön, Sipost ki is állítják. Megtalálják Kovaljovot a jobb szélen, ezúttal pedig Mikler lába alatt a kapuba pattintja a labdát. 12–20

41. perc: Ezúttal a kapunk mellett megy el egy orosz lövés, ezt pedig meg is büntetjük. Bóka a jobb szélről átejti Gramszt (11–20). Remek gól volt, Kirejevet vissza is küldik az orosz kapuba.

40. perc: Mikleren ma nem lehet kifogni, újabb védést mutat be. A rendezetlen védelem ellen Lékai megtalálja Bánhidit, Gramsz ezúttal véd.

39. perc: Teljesen tanácstalanok az oroszok támadásban, el is veszik tőlük a labdát a bírók. Ismét lerohanjuk őket, Hornyákértékesíti is a ziccert (11–19). Nyolc gól van a két csapat között, ismét időt kérnek a hazaiak.

38. perc: Mikler mutat be egy újabb védést, a lerohanás végén Sipos eredményes. 11–18

37. perc: Kirill Kotovügyes csel után beugrik a hatoson belülre, s ezúttal Mikler sem menti meg a mieinket a góltól (11–16). Szitának megjött a lövőkedve, emberrel a nyakán is a jobb alsó sarokba küldi a labdát. 11–17

36. perc: MIKLER! Emberhátrányban ziccerig jutnak a hazaiak, de a magyar kapus összecsapja a lábát, és védi a lapos lövést. Szita került helyzetbe, de ezúttal a kapu fölé pattintja a labdát.

35. perc: Szita is megszerzi az első gólját, a kapus mozgásával ellentétesen kilövi az alsó sarkot (10–16). Újabb eladott labda az oroszoknál, de a bírók elveszik a labdát Bánhiditől. A másik oldalon Sipost küldik ki két percre.

34. perc: Mikler is bemutat egy védést: gyenge átlövés után nyomja a kapu mellé a labdát.

33. perc: Balogh húzza le a bal szélre, Bóka azonban ezúttal Gramsz kezébe bombázza a labdát. A kipattanó labda legalább a miénk. Balogh passzívnál kidobja oldalt a labdát.

32. perc: Újabb pontatlan passz, ezt a támadást is elrontják az oroszok.

31. perc: Elkezdődött a második félidő, a magyar válogatott támadhat. Lékai test mellől a kapu mellé durrant.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Újabb gyenge orosz támadás, Mikler begyűjti a labdát, indítja Rostát, aki ziccerből megszerzi második gólját is (9–15). Kiharcolnak egy hetest az oroszok, Gyibirov nem hibázik, így a szünteben a magyar válogatott öt góllal, 15–10-re vezet Oroszország ellen Asztrahánban!

29. perc: Hornyáknak húzza le a jobb szélre Balogh, s a szélsőnk magabiztosan a kapuba lövi a labdát. 9–14

28. perc: Kiszeljov kiszorított helyzetből lő, Mikler véd, de a kipattanó oldalt megy ki. Mikleren ma nem nagyon lehet kifogni, újabb Kiszeljov-lövést hárít.

27. perc: Sőt, egy labdaszerzés után Bóka kerül ziccerbe, amelyet nem is hibáz el, a jobb alsó sarokba vágja a labdát (9–13). Ezúttal Ligetvári mutat be jó sáncot.

26. perc: Először közte három, Rostát találjuk meg a falban, s ő megszerzi az első gólját a magyar válogatott színeiben. 9–12

25. perc: Szabálytalankodnak támadásban a hazaiak, viszont a lefordulás után Ligetvári lövése nem jön be. Időt kérnek az oroszok. Ancsin mutat be egy remek blokkot. Vinogradov csúnyán a kapu mellé pattintja a labdát.

24. perc: Gyibirov, mint zavaró védekezik öt csapattársa előtt, Ligetvári azonban egy elementáris erővel eleresztett átlövéssel gólt szerez. 9–11

23. perc: Hetest kapnak az oroszok, Gyibirov érkezik, s Mikler kis híján ezt is megfogja. De csak kis híján… 9–10

22. perc: Újoncot avatunk, Rosta Miklós a pályán. Gramsz mutat be egy védést, válaszként Mikler egy bravúrral rukkol elő. A gyors támadás végén Bóka eredményes. 8–10

21. perc: Szantalov ugrasztja meg a magyar falat, majd egy pattintás után ziccerből szépít. 8–9

20. perc: … a felperdülő labdát Koszorotov gyűjti be, majd értékesíti a ziccert (7–8). Balogh szolgálja ki remekül Bánhidit, aki estében a jobb alsó sarokba vágja a labdát. 7–9

19. perc: Ligetvári is beköszön, szemben a kapuval felugrik, és a hálóba bombázza a labdát (6–8). Kapust cserélnek az oroszok Kirejevet Gramsz váltja. Sipos kap sárgát, majd bemutat egy remek blokkot…

18. perc: Újabb Mikler-védés, egyelőre nem lehet panasz a magyar csapat kapusára.

17. perc: Hibáznak támadásban az oroszok, Balogh pedig büntet: egy az egyben kifelé megveri a védőjét, majd a jobb felsőbe bombázza a labdát. 6–7

16. perc: Gorbok a szaggatottról ugrik fel, majd a blokk mellett a bal alsó sarokba küldi a labdát (6–5). Bánhidi harcol ki hetest, Baloghezt is belövi. 6–6

15. perc: Balogh előtt megnyílik a fal, s nyolc méterről ki is lövi a bal alsó sarkot. 5–5

14. perc: Újabb pontatlanság támadásban, Gyibirovgóllal fejezi be a lerohanást. 5–4

13. perc: Lékai bejátszása nem jó, de hiába futnak az oroszok, Kiszeljov ziccerét óriási bravúrral védi Mikler! Ez már az ötödik védése a magyar kapusnak.

12. perc: Lékai harcol ki büntetőt, Mihalin sárga lapot kap. Balogh érkezik, és magabiztosan értékesíti is a hetest (3–4). Kiszeljov ráugrik a falra, majd a kapuba pattintja a labdát. 4–4

11. perc: Gorbok Miklerbe vágja a labdát, de hetest kapnak az oroszok, ráadásul Ancsint ki is állítják. Megvan ez is: Mikler Siskarjov hetesét is hárítja!

10. perc: Megint Bánhidit kerestük, de ezúttal az oroszok lefülelték a bejátszást. Szitának vérzik az orra, Ligetvári váltja.

9. perc: Koszorotov Ancsin mellett ugrik be a hatoson belülre, majd a kapu bal oldalába pattintja a labdát. 3–3

8. perc: Hetes nincs, de kétperces kiállítás igen, Kalaras nyúlt bele Lékai arcába. Szép játék végén Bánhidi kap labdát, majd értékesíti is a ziccert. 2–3

7. perc: Koszorotov lő a kapu mellé. Balogh passza volt pontatlan. Balogh birkózta le Siskarjovot, előbbi sárga lapot, utóbbi büntetőt kap. Kovaljov érkezik, Mikler lábbal védi a hetest!

6. perc: Bánhidit találjuk meg a falban, beállónk a kapuba pattintja a labdát. 2–2

5. perc: Bánhidi kap sárga lapot. Gyibirov szerez gólt a szélről. 2–1

4. perc: Baloghbombagóljával egyenlítünk (1–1). Támadnak az oroszok, de sok faulttal meg tudjuk állítani őket.

3. perc: Mikler mutat be egy újabb védést, Lékai azonban eladja a labdát. A lerohanás végén Szantalov szerzi meg a vezetést az oroszoknak. 1–0

2. perc: Támadásban eladtuk a labda, jöhetnek a hazaiak.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az oroszok vezethetik az első támadást. Koszorotov lövése után Mikler mutat be egy védést.

A hazaiak piros, a mieink fehér szerelésben lépnek pályára.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik az Oroszország–Magyarország mérkőzés a férfi kézilabda Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójából. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

„Azok a tapasztaltabb játékosok, akik ott voltak a világbajnokságon, segítették a csapatot, most nincsenek, helyettük fiatalok vannak. Van két újoncunk is: Rosta Miklós és Vaszics Marko. De Szita Zoltán és Máthé Dominik is csak epizódszerepet kapott a vébén. Tehát sok fiatal játékossal vagyunk, mondhatnám azt is, hogy az egész keret egy fiatal csapat” – mondta Csoknyai István szövetségi kapitány az NSO Tv-nek. A teljes interjú itt!

„Nálunk nincsenek supermanek, munkás csapatunk van. A sérülések miatt kissé változtatnom kellett az elképzelt keretünkön, amely amúgy is csak tizennyolc tagú volt. A mai információs világban minden ellenfelünkről bőven kapunk anyagot, mindegyik nyitott könyv előttem, csak tudni kell olvasni. A Vardar Szkopje sportigazgatói feladatai után nem okoz gondot az átállás a kapitányi feladatokra, több kulcsjátékosom pedig Szkopjében kézilabdázik. Segítőm, a volt veszprémi Dejan Perics szintén munkatársam a Vardarnál” – mondta a Nemzeti Sportnak Eduard Koksarov, az oroszok kapitánya.

Bodó Richárd hasfalizom-sérülése miatt ezúttal nem állhat a magyar válogatott rendelkezésére. Részletek itt!

A Mol-Pick Szeged orosz balátlövője, Dmitrij Zsitnyikov kisebb sérüléssel bajlódik, így csütörtökön biztosan nem lép pályára a magyar válogatott elleni mérkőzésen Helyére Kirill Kotov került be a keretbe. Részletek itt!

A két csapat legutóbb 2016. január 18-án találkozott egymással egy Eb-csoportmérkőzésen. Akkor Gdanskban az oroszok 27–26-ra nyertek.

A csoport másik 3. fordulós mérkőzésén az előselejtezőből továbbjutó Olaszország meglepetésre 26–23-ra legyőzte az előzetesen esélyesebbnek tartott Szlovákiát, ezzel megszerezve első pontjait a sorozatban. Az eredményben szerepet játszhatott, hogy a szlovákoktól többen hiányoztak,miután egy vita miatt a Tatran Presov nem engedte el a játékosait.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Mikler Roland (Veszprém), Székely Márton (Tatabánya)
Jobbszélsők:Hornyák Péter (Balatonfüred), Vaszics Marko (Csurgó)
Jobbátlövők:Ancsin Gábor (Ferencváros), Balogh Zsolt (Szeged), Máthé Dominik (Balatonfüred)
Irányítók:Szöllősi Balázs (Balatonfüred), Lékai Máté (Veszprém), Juhász Ádám (Tatabánya)
Beállók:Rosta Miklós (Tatabánya), Bánhidi Bence (Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
Balátlövők:Szita Zoltán (Balatonfüred), Ligetvári Patrik (Ademar León, spanyol)
Balszélső:Bóka Bendegúz (Balatonfüred)
Szövetségi kapitányok:Csoknyai István, Vladan Matics

AZ OROSZ VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Viktor Kirejev (Zaporizzsja, ukrán), Oleg Gramsz (Dunkerque, francia), Gyenyisz Zabolotyin (Krasznodar)
Jobbszélsők: Danyiil Siskarjov (Vardar Szkopje, északmacedón), Dmitrij Kovaljov (Szpartak), Alekszej Fokin (Kausztyik Volgográd)
Jobbátlövők: Dmitrij Kiszeljov (Vardar Szkopje, északmacedón), Alekszandr Kotov (Csehov)
Irányító: Kirill Kotov (Csehov)
Beállók: Gleb Kalaras (Vardar Szkopje, északmacedón), Szergej Gorpisin (Erlangen, német), Makszim Mihalin (Krasznodar)
Balátlövők: Szergej Gorbok (Vardar Szkopje, északmacedón), Szergej Koszorotov (Csehov), Dmitrij Szantalov (Csehov), Mihail Vinogradov (Szpartak)
Balszélsők: Tyimur Gyibirov (Vardar Szkopje, északmacedón), Igor Szoroka (Zaporizzsja, ukrán)
Szövetségi kapitány: Eduard Koksarov

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik