Férfi kézi: Borzas Uros bemutatkozása még várat magára

N. P.N. P.
Vágólapra másolva!
2020.09.28. 19:06
null
Borzas Uros (13) bemutatkozása még várat magára a Toulouse-ban (Fotó: Hagymási Bence/24 Óra, archív)
Vállsérülése miatt egyelőre hivatalos meccsen még nem lépett pályára a Toulouse-ban Borzas Uros, aki a francia nyelvet nem tartja nehezebbnek a magyarnál, az iramot viszont szoknia kell.

 

Még februárban ért el bravúros döntetlent a Füchse Berlin otthonában megrendezett EHF-kupa-csoportmeccsen a Tatabánya, amelyben az akkor 20 éves zentai születésű magyar utánpótlás-válogatott Borzas Uros kilenc gólt szerzett. Az eredeti posztját tekintve balátlövő Borzas Juhász Ádám és Győri Mátyás hiányában irányítóként szerepelt a németországi találkozón, a Fenix Toulouse ott figyelt fel rá. A 198 centis, 97 kilós kézilabdázó nyáron hivatalosan is a dél-franciaországi együttes játékosa lett, a bemutatkozás azonban még várat magára.

Gajic új célokért küzd
„Nyolc góllal, de vesztes csapat tagjaként tértem vissza Franciaországba. Hiányzik az a szintű kézilabda, amit Veszprémben játszottunk, mivel Limoges-ban a bennmaradásért küzdünk. Ha a vírus nem húzza keresztül a számításainkat, akár a top tizenkettőben is végezhetünk. A Párizs kiemelkedik a mezőnyből, ám korábbi klubomnál, a Montpellier-nél is nagy álmokat szövögetnek, utóbbi megszorongathatja a PSG-t. A Nantes-nál, ahogy a Veszprém ellen is láthattuk, új csapatot építenek, habár nem igazán sikerült pótolni a Kielcéhez távozó beállót, Nicolas Tournat-t” – mondta Dragan Gajic.

„Volt egy kisebb vállsérülésem, és a hosszú leállás sem tett jót, így még nem vagyok százszázalékos– mondta a Nemzeti Sportnak Borzas Uros, akit a Toulouse nem nevezett a román Potassa Turda ellen 35–35-ös (!) döntetlennel végződő Európa-liga-selejtezőre, noha a cserék között már ott volt a Chambéryt az idénynyitón 28–24-re legyőző gárdában.– Szerencsére nem siettetnek a visszatéréssel, az utolsó felkészülési meccseken tíz-tizenöt perceket játszottam, fokozatosan építenek fel. A beilleszkedés egyébként könnyen ment, a szerb balszélsőnk, Nemanja Ilics sokat segít a pályán és azon kívül is. A francia nyelv pedig nem nehezebb, mint a magyar.”

A 2016-os bulgáriai B-csoportos ifjúsági Európa-bajnokságon a torna álomcsapatába beválasztott vajdasági balátlövő úgy véli, a francia élvonalban (Lidl Starligue) nagyobb az iram, mint az NB I-ben, ezért (is) sokkal több lerohanásos gól születik – ezt még szoknia kell. Edzője, a játékosként világbajnok, korábban a Chambéryt és a PSG-t is irányító Philippe Garden azonban nagy hangsúlyt fordít a védekezésre, részben emiatt végzett ötödik helyen a legutóbbi idényben a Toulouse, aminek köszönhetően kiléphetett a nemzetközi porondra. A Lidl Starligue-ben egyébként az aktuális helyezéseket vették figyelembe a bajnokság áprilisi beszüntetésekor, így a bajnok párizsiak mellett a Nantes szabadkártyásként bejutott az immár 16 csapatos BL-be, míg a Nimes, Montpellier, Toulouse trió az Európa-ligában indulhatott. Kieső nem volt a franciáknál, feljutó viszont kettő is, a létszám növelésével pedig elég sűrű idény elé néznek Borzasék, főleg ha a Turda elleni El-visszavágót kedden megnyerik.

„Mondhatni, mindenkit meglepett a teljesítményünkfolytatta a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián és a Telekom Veszprémnél is megforduló Borzas Uros.– Jó lenne valami hasonlót véghezvinni idén is, vagy akár előrébb végezni a tabellán, habár a PSG, Montpellier, Nantes hármast nagyon nehéz megközelíteni. Az Európa-ligában pedig szeretnénk a csoportkörbe jutni, amitől már csak egy lépésre vagyunk. Hogy mi a helyzet a magyar felnőttválogatottsággal? Egyelőre még nem keresett onnan senki. A tatabányai edzőmmel, Vladan Maticcsal viszont folyamatosan tartom a kapcsolatot, neki sokat köszönhetek, amiért felkarolt, és a Bányász eredményeit is követem.”

Nagy Kornélék meccse elmaradt
Halasztással indult a francia élvonalbeli férfibajnokság, miután a US Créteil csapatában több pozitív koronavírusos esetet regisztráltak, így a 131-szeres magyar válogatott irányító-átlövőNagy Kornélt(33) foglalkoztató USDK Dunkerque felkészülési mérkőzést vívott helyette. A francia szabályok kimondják, minden meccset le kell játszani, ha a csapatokban legalább tizenkét egészséges mezőnyjátékos, egy kapus és egy edző van.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik