Hihetetlen hullámvasút: a Kiel hosszabbítás után győzte le a Veszprémet

NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2020.12.28. 20:20
null
A Veszprém hétgólos hátrányból fordított, néggyel is vezetett, végül kikapott (Fotó: AFP)
A 2019–2020-as férfi kézilabda Bajnokok Ligája-idény kölni négyes döntőjének első napján a Telekom Veszprém hosszabbítás után 36–35-re kikapott a THW Kieltől, így kedden a harmadik helyért játszhat a PSG ellen, míg a német együttes készülhet a Barca elleni fináléra.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2019–2020
NÉGYES DÖNTŐ, KÖLN
ELŐDÖNTŐ

THW KIEL (német)–TELEKOM VESZPRÉM 36–35 (18–13, 29–29, 32–34) – hosszabbítás után
Köln, Lanxess Arena, zárt kapuk mögött.Vezette: Andreu Marín, Ignacio García Serradilla (spanyolok)
KIEL: N. Landin – EKBERG 7 (4), Weinhold 3, PEKELER 8, Wiencek 2, SAGOSEN 5, Dahmke 3. Csere: Quenstedt (kapus), Reinkind 1, ZARABEC 3, DUVNJAK 4, Voigt. Edző: Filip Jícha
VESZPRÉM: CORRALES – GASPER MARGUC 7, Maqueda 1, Nenadics 2, A. Nilsson 2, BOROZAN 7, Mahé 4 (3). Csere: Cupara (kapus), B. Blagotinsek, Manaszkov 2, Moraes 1, Tönnesen, LÉKAI 4, JAHJA 5. Edző: David Davis
Az eredmény alakulása. 3. perc
2–0.12. p.:7–6.17. p.:12–10.26. p.:17–10.37. p.:22–16.41. p.:22–20.43. p.:24–21.50. p.:24–28.56. p.:29–28.68. p.:35–34
Kiállítások:
14, ill. 12 perc
Hétméteresek:
4/4, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Filip Jícha:
Nagyon büszke vagyok a csapatomra, amiért képes volt ilyen szinten játszani egy ilyen kaliberű rivális ellen. Hiába vezettünk már hattal, a Veszprém visszajött, sőt a második félidőben ellépett négy góllal. Ekkor padlón voltunk, de a játékosaim továbbra is úgy küzdöttek, mint az oroszlánok. Mindent kiadtunk magunkból.
David Davis: –
Hiába készültünk a Kielre egész héten, nagyon rosszul kezdtük a meccset. Az első félidő miatt nem jutottunk a döntőbe. Nagy kár ezért a vereségért, mert egész évben jól játszottunk, elkerültek minket a hullámvölgyek. Tanulnunk kell ebből a mérkőzésből is. Nem tudok mást, csak gratulálni és sok szerencsét kívánni a Kielnek.

A másik elődöntőben
Barca (spanyol)–Paris Saint-Germain (francia) 37–32 (18–14)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Veszprém sérülés miatt nem számíthatott Rasmus Laugéra és Manuel Strlekre, míg Ligetvári Patriknak a koronavírus-fertőzés után még nem engedték a játékot. A Szeged elleni bajnokin hiányzó Dejan Manaszkov ugyan ott volt a nevezettek között, de beszédes volt, hogy Kentin Mahé játszott balszélsőben. A Kielnél Nikola Bilyk, Magnus Landin és Pavel Horák hiányzott.

Nem kezdett jól a Veszprém és Petar Nenadics: a szerb irányító rossz lövésekkel és passzokkal indította a meccset. A magyar csapat szerencséjére a kieli Niklas Landinhoz hasonlóan Rodrigo Corrales is bemutatott több védést, ennek ellenére a THW került kétgólos előnybe. A Veszprém a hatodik percben talált be először, utána ugyan beindult a gólgyártás, de rendre futnia kellett az eredmény után.

A védekezésével és a visszarendeződésével sem lehetett elégedett a Veszprém, a Kiel könnyedén került helyzetbe, ugyanis elmaradtak a megállító faultok, a bakonyi együttes nem tudta hozni a rá jellemző kemény hatosfalat. Közte háromnál időt kért David Davis, míg Nenadics helyére érkezett Lékai Máté.

A Kiel meglepő módon ekkor megnyitotta a védekezését, amivel tudtak élni Lékaiék, de kettőnél közelebb így sem értek. Továbbra is sok volt az eladott labda (nyolc darab harminc perc alatt), amiből üres kapus gólokat lőtt a Kiel, és a kiemelkedő teljesítmények is hiányoztak veszprémi részről. A 21. percben, ötgólos hátrányban újra időt kellett kérnie Davisnak, de láthatóan nem volt könnyű helyzetben, hogy kihez tudna nyúlni a kispadon. Az ellenfél védekezésben visszaváltott zártabb formációra, ami újra nem ízlett a magyar csapatnak.

A Kiel már17–10-re is vezetett, a Veszprém tíz percig nem tudott betalálni Landinnak, a szünet előtti percek csak arra voltak jók, hogy ötre jöjjön fel a bakonyi együttes (18–13). A THW-ben a félidő végén Sander Sagosen a második két percét kapta meg. Az átlövők közül egyedül Vuko Borozantól láthattunk biztató megmozdulásokat, jobbátlövőből egy lövés sem ment kapura, míg a szélen Gasper Marguc volt aktív.

Marguc is főszereplő volt a fordításban (Fotó: AFP)
Marguc is főszereplő volt a fordításban (Fotó: AFP)

Nagy változásra volt szükség a második játékrészben a fordításhoz – szerencsére bekövetkezett. Ez a jobbátlövőben életjeleket mutató Jahja Omarral kezdődött, a csapata pedig egy 5–1-es sorozattal 22–20-ra jött fel. Filip Jíchának is időt kellett kérnie, miközben a veszprémi védekezés is egyre jobban magára talált, a németeknek már egyre többször passzívnál kellett lőniük.

Az ellenfél tempója egyértelműen visszaesett, Domagoj Duvnjakot reklamálásért is kiküldték, Borozan bombája pedig már az egyenlítést jelentette a 46. percben (24–24). A kevesebb minőségi cserével rendelkező Kiel fáradni kezdett, a Veszprém pedig lendületben maradva egy 7–0-s sorozattal a vezetést is átvette (24–28).

Borozan mellett Margucot és Lékait is dicsérni lehetett, de Corrales is hozzátette a magáét a kapuból. Nem volt még vége a meccsnek, a kapusát lehozva támadt a Kiel, majd egy veszprémi kiállítás alatt két üres kapus gólt lőve előbb egyre jött fel, majd egyenlített. Pedig nem volt benne a játék képében a németek felzárkózása, mégis új erőre kaptak.

Sagosen duplája már kieli előnyt jelentett az 56. percben (29–28). Davis nem várhatta meg a végét, kikérte az utolsó idejét. Nenadics pattintott lövését a kapufára tolta Landin, utána viszont kockáztatott a THW, kapus nélkül támadt, azonban ráfázott, Jahja Omar az üres kapuba lőtt gólt. Az utolsó tíz percben ez volt az egyetlen veszprémi gól, a legvégén egyik csapat sem talált be, ígyjött a kétszer öt perces hosszabbítás (29–29).

A ráadásban rendre a Veszprém került előnybe, míg a 64. percben Patrick Wiencek egyből piros lapot kapott, amiért egy hosszú lépéssel állta Marguc útját. Mahé hetese valahogy elvánszorgott a kapuig, az első öt perc végén még Nenadics is bevágta tíz méterről (32–34).

A folytatásban jött az újabb fordulat: Hendrik Pekeler góljaival egyenlő lett az állás, majd fordított a Kiel. Mahé hetesből ugyan egalizált, de utána a németek emberelőnybe kerülve Ekberg révén betaláltak. Még maradt ideje a Veszprémnek, de már csak egy időn túli szabaddobásig jutott, amiből Nenadics kilőtte az egyik németet (ezért piros lapot kapott).A Kiel 36–35-re megnyerte a sok fordulatot tartogató mérkőzést, és készülhet a pihentebb Barca elleni fináléra.

A Veszprémnek ez volt a kilencedik BL-elődöntője, és az ötödik veresége. A Kiel 15. alkalommal játszott elődöntőt, és a nyolcadik fináléjára készülhet.

LÉKAI MÁTÉ ÉS ANDREAS NILSSON ÉRTÉKELÉSE A MECCS UTÁN

A KEDDI PROGRAM
A 3. HELYÉRT
18.00:
Paris Saint-Germain (francia)–Telekom Veszprém (Tv:Sport1)– élőben az NSO-n!
DÖNTŐ

20.30:Barca (spanyol)–THW Kiel (német) (Tv:Sport1) – élőben az NSO-n!

PERCRŐL PERCRE

HOSSZABBÍTÁS MÁSODIK FÉLIDŐ

70. perc: Passzívnál Ekberg kap labdát, beugrik a jobb szélről, és a rövidbe lövi a labdát. (36–35). Hat másodperc, Weinholdot kiállítják. Lékai estében lő, mellé, kap egy időn túli szabaddobást. Nenadics eltalálja Ekberget, jön egy kis kakaskodás, a szerb kap még egy piros lapot. Ez a vége, a Kiel 36–35-re nyert, és a Barcával találkozik a döntőben.

69. perc: Hetest harcol ki Nenadics. Mahé érkezik, és ezt most magabiztosan értékesíti (35–35). Két perc Blagotinseknek, odakönyökölt Weinholdnak.

68. perc: Borozan megy bele az ellenfelébe, átveheti a vezetést a Kiel. Ekberg befut beállóba, megkapja a labdát, és értékesíti a ziccert. 35–34

67. perc: Weinhold lövését védi Corrales, de a kipattanót lekapja a levegőből Pekeler, és a kapuba bombázza a labdát. 34–34

66. perc: A Kiel kezdi a hosszabbítás második félidejét, ráadásul góllal, Pekeler eredményes (33–34). Nincs gól a másik oldalon, Manaszkov lövését Landin védi.

HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDŐ

65. perc: Passzívnál támad a Kiel, Sagosen lövését védi Corrales. GÓL! Nenadics három másodperccel a vége előtt a szaggatotton kívül emelkedik, és a kapu bal oldalába lövi a labdát. Két góllal, 34–32-ra vezet a Veszprém, egy perc szünet jön.

64. perc: Marguc harcol ki egy hetest, azt pedig megnézik videón, hogy jár-e mellé egy kétperces kiállítás vagy egy piros lap is. Közben Duvnjak összeszólalkozik Marguccsal.Villan a piros lap, Wiencektől mára elköszönünk. Elképesztő, Landin ebbe is belekap, de a labda így is becsorog Mahé hetese után. 32–33

63. perc: Hetest kap a Kiel, Cupara érkezik a kapuba. Ekberg magabiztosan gólra váltja a büntetőt (31–31). Lékai passza után Marguc ugrik be, és gólt is lő (31–32). Ez is bent van, Weinhold eredményes. 32–32

62. perc: Corrales véd, de szabaddobást kapnak a németek. Weinhold szerez gólt, Corralesról pattan a kapuba a labda (30–30). Gólra gól, Lékai lövi ki a bal alsót. 30–31

61. perc: A Veszprém kezdte a hosszabbítás első félidejét. Jahja azonnal beköszön. 29–30

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Elveszik a labdát a Veszprémtől a németek, 30 másodperce maradt a Kielnek. VÉDÉS! Corrales hárítja Sagosen lövését. Corrales eldobta a labdát, de a spanyol bírók nem állítják ki, és így nincs hetes se. Időn túli szabaddobás következik nagyon éles szögből, onnan nem nagyon lehet gólt lőni. Húha, Sagosen eltalálta a kaput, de Corrales védett. 29–29 a vége a rendes játékidőnek, kétszer öt perc hosszabbítás következik.

59. perc: Zarabec lövését védi Corrales, a kipattanó a kapusé. Lékai újra a pályán.

58. perc: Nenadics lövése után Landin a lécre nyomja a labdát. Hét a hat ellen a Kiel továbbra is. Zarabec eladja a labdát, üres a kapu, Jahja egyenlít. 29–29

57. perc: Hatperces a veszprémi gólcsend, nenadics kap szabaddobást. Kikéri a harmadik idejét is Davis, négy passza van még a Veszprémnek.

56. perc: Visszaveszi a vezetést a Kiel, Sagosen lő pokolian nagy gólt. 29–28

55. perc: Nincs veszprémi gól, Jahja bejátszása nem jó.

54. perc: Borozan ment bele az ellenfelébe, egyenlíthet a Kiel. Egyenlítenek is, Sagosen lő nagy gólt. 28–28

53. perc: Lékai eladja a labdát, újabb üres kapus gólt szereznek, Duvnjak eredményes. 27–28

52. perc: Duvnjak szerez labdát, rohannak a németek, Wiencek az üres kapuba dobja a labdát. 26–28

51. perc: Nincs megállás, ez is bent van. Borozan lő újabb gólt Jahja passza után (24–28). Ismét időt kér a Kiel. Hét a hat ellen a németek, több mint nyolc perce em lőttek gólt. Moraest állítják ki két percre. Ez most bent van, Dahmke eredményes. 25–28

50. perc: Borozan lövését védi Landin, de Manaszkov begyűjti a kipattanót, és be is lövi. 24–27

49. perc: Pekeler ziccerben a kapufát találja el, majd reklamál egy sort.

48. perc: Bravúr! Zarabec találja magát ziccerben, de Corrales bemutat egy pazar védést. Ez is bent van, kettővel vezet a Veszprém, Lékai volt eredményes. 24–26

47. perc: Sagosent blokkolja Blagotinsek és Moraes közös erővel. Corrales véd Sagosen lövése után, Lékai pedig összeszedi a kipattanót. Lékai, Jahja, Marguc a labda útja, a szlovén pedig nem hibázik. Fordít a Veszprém:24–25!

46. perc: Duvnjaknál látnak belemenést, a horvát dumál, két percre kiküldik. Emberleőnybe a Veszprém, Borozan pedig egyenlít – egy 116 km/h-s bombával. 24–24

45. perc: Egy gólra zárkózhat a Veszprém. Manaszkov ziccerét védiQuenstedt, de a kipattanó a Veszprémé, Borozan pedig gólt lő. 24–23

44. perc: Duvnjak lövését Blagotinsek blokkolja

43. perc: Moraes estében lő gólt (23–21), de Duvnjak azonnal lő egy bombagólt (24–21). Nyitott védekezés a németeknél, de újabb gólt szerez a Veszprém, Jahja talál be. 24–22

42. perc: Duvnjak kissé jobbról a kapuba pattintja a labdát. 23–20

41. perc: Lékai talpról lő remek gólt a jobb alsó sarokba (22–20). Időt kér a Kiel.

40. perc: Jahja kerül közel a falhoz, majd óriási gólt lő a bal felső sarokba (22–19). Weinhold lövését védi Corrales, tovább közelíthet a Veszprém.

39. perc: Sagosennek nem megy, Blagotinsek szerzi meg a passzát.

38. perc: Sagosen lövése után Corrales véd, a kipattanó a Veszprémé.Filip Jícha is kap reklamálásért egy sárga lapot. Jahja lövi ki a bal alsót. 22–18

37. perc: Blagotinsek úszott meg egy kétperces kiállítást, Zarabec azonban így is gólt lő (22–16). Jahja passza után Nilsson eredményes. 22–17

36. perc: Manaszkov a pályán, a lövése után Landinról pattan a gólvonal mögé a labda. 21–16

35. perc: A másik oldalon nincs gól beállóból, Nilsson lövését Landin bravúrral védi. Bravúr a másik oldalon is, Sagosen kísérlete után Corrales véd.

34. perc: Pekelernek ma nagyon megy, újabb gólt szerez. 21–15

33. perc: Kiegésznek a németek, Borozan labdát veszít, Pekeler pedig gólt lő (20–14). Lékai szerez gólt egy szép támadás végén. 20–15

32. perc: Duvnjak lő óriási gólt.19–14

31. perc: Elkezdődött a második félidő, kettős emberhátrányban támad a Kiel. Ellépik a németek, Marguc pedig gyors gükt szerez. 18–14

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Passzívnál Zarabec lő gólt (18–12). Marguc szerez még egy gólt (18–13), ráadásul utólag Sagosent másodszor is kiállítják két percre. Corrales még véd egyet, de ez az első félidő vége, a szünetben öt góllal vezet a Kiel. 18–13

29. perc: Lépéshibát látnak a spanyol bírók, tévesen, Davis kap egy sárga lapot reklamálásért. Hetes és két perc, Dahmkének kell leülnie. Mahé jön, és gólra váltja a hetest – a labda Landin kezét is érintette, de a gólvonal mögé vánszorgott. 17–12

28. perc: Borozan megindult, majd megszakítja a veszprémi gólcsendet (17–11). Lépéshiba Reinkindnél, de nincs gyors veszprémi gól.

27. perc: Kint volt a labda és Marguc is, jöhet a Kiel. Lékai szerez labdát.

26. perc: Ez is bent van, Zarabec köszön be (17–10). Közte hét, már majdnem 10 perces a veszprémi gólcsend.

25. perc: Már több mint hétperces a veszprémi gólcsend, időt kér a Kiel. Passzívnál Reinkind lövését védi Corrales. Ez sincs bent, Borozan lövését Landin hárítja.

24. perc: Passzívnál Duvnjak lövését blokkolja Borozan, majd Zarabec bombázza a kapu mellé a labdát. Újabb labdavesztés, Jahja átadása után Lékai nem tudja megfogni a labdát.

23. perc: Sagosent állítják ki két percre. Borozan szinte azonnal eladja a labdát emberelőnyben.

22. perc: Nilsson estében lő, Landin véd, fújást nem kap. Rohannak a németek, Pekeler újabb gólt szerez. 16–10

21. perc: Veszprémi labdavesztés, üres a kapu, Ekberg pedig kihasználja (15–10). Öttel vezet a Kiel, másodszor is időt kér a Davis.

20. perc: Kiállítás a másik oldalon, Blagotinseknek kell leülnie két percre. Sagosen lő pokolian nagy gólt. 14–10

19. perc:Zarabec jobb alsó sarokba tartó lövése után Corrales véd. Mahé lövését Mahé védi.

18. perc: Lékai labdavesztése után nem tud gólt szerezni a Kiel, majd Borozan lövéséből sincs gól.

17. perc: Maqueda találja magát üresen, ziccerből pedig gólt szerez (12–10). Gyors gól a másik oldalon is, Wiencek eredményes.13–10

16. perc: Cupara jön a kapuba, Ekberg azonban neki is belövi (11–8). Marguc lő gólt (11–9), de Sagosen azonnal góllal válaszol. 12–9

15. perc: Veszprémi labdaszerzés, a lerohanás végén pedig Marguc lő gólt (10–8). Hetest kap a Kiel.

14. perc: Ekberg a bal alsó sarokba lövi a labdát (9–6). David Davis időt kér. Veszprémi labdavesztés, Pekeler pedig könnyű gólt szerez a lerohanás végén (10–6). Gyors válasz, Lékai remek bejátszása után Nilsson eredményes. 10–7

13. perc: Nenadics lövése elakad passzívnál, majd hetest harcol ki a Kiel.

12. perc: Borozan megindul, majd a kapuba bombázza a labdát (7–6), de a középkezdés után Pekeler újra az üres veszprémi kapuba dobja a labdát. 8–6

11. perc: Reinkind szerez gólt, ráadásul Nilssont utólag kiállítják két percre. 7–5

10. perc: Sagosent nem sikerül blokkolni, kilövi a kapu bal oldalát (6–5). Veszprémi labdavesztés, de nincs gyors német gól.

9. perc: Hetest kap a Kiel, Ekberg gólra váltja (5–4). Nenadics passza után Borozan pattintja a kapuba a labdát. 5–5

8. perc: Nenadics lövését védi Landin, de a kipattanóból Mahé gólt szerez (4–4). Corrales mutat be egy újabb védést, majd Borozannál látnak belemenést.

7. perc: Nenadics is betalál (3–2), majd kioszt egy gólpasszt, a gyorindítás végén Marguc eredményes (3–3). Dahmke eredményes. 4–3

6. perc: Lékai érkezik Nenadics helyére, az első veszprémi gólt azonban Borozan szerzi (2–1). Corrales viszont nem ér vissza a kapuba, Pekeler az üres kapuba dobja a labdát a kezdőkörből. 3–1

5. perc: Újabb kétperces kiállítás, ezt Maqueda kapja. Reinkind találja magát ziccerben, Corrales azonban bravúrral véd. Nenadics belemegy az ellenfélbe, Weinhold pedig közelről az üres kapuba dobja a labdát. 2–0

4. perc: Újabb szabaddobást kap a magyar csapat, majd nenadics ad rossz passzt Maquedának.

3. perc: Landin mutat be egy újabb védést, Maqueda kísérlete után nyomta a kapufára a labdát. Visszakapja a labdát a Veszprém, Mahéval szemben szabálytalankodtak. Pekeler szabálytalankodik, kétperces kiállítást kap érte.

2. perc: Corrales is védéssel kezd, Reinkinden fogott ki. Dahmke szerzi a meccs első gólját. 1–0

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a veszprémiek vezethetik az első támadást. Nenadics lövését Landin védi.

A bírók után érkeznek a játékosok. Előbb a német, majd a magyar csapatból.

A másik elődöntőben a Barca átrohant a PSG-n, így bejutott a döntőbe. Részletek itt!

A Szeged elleni rangadón Vuko Borozan, Dejan Manaszkov és Jahja Omar sem léphetett pályára, ők most egyaránt ott vannak a mérkőzésre nevezett keretben.

Rasmus Lauge és Manuel Strlek sérülés miatt nem léphet pályára a Kiel elleni elődöntőben, míg Ligetvári Patrik a vírusfertőzés után – bár a tesztjei negatívak voltak a koronavírusra – a rossz vértesztje miatt nem kapott játékengedélyt.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a THW Kiel–Telekom Veszprém elődöntő a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Húszezer néző fér el a kölni Lanxess Arenában, hétfő és kedd este azonban éppen ennyi fog hiányozni a csarnokból.

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája idei négyes döntője leginkább a nézők hiánya miatt lesz más, mint az eddigi tíz final four. És persze azért is, mert bár a négy résztvevő, a Telekom Veszprém, a német THW Kiel, a spanyol Barca és a francia Paris Saint-Germain részvételét nem kérdőjelezi meg senki, a koronavírus miatt tavasszal félbeszakadó 2019–2020-as sorozatban nem rendeztek nyolcad- és negyeddöntőt sem, így az A- és B-csoport két első helyezettje jutott a négyes döntőbe.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a csapatok a december 28–29-i final four előtt tíz hónapig nem játszottak BL-meccset a még be nem fejezett kiírásban, viszont nyolc fordulón már túl vannak a 2020–2021-es csoportkörben.

„Remekül játszottunk a folyó idény első felében, a csapat tele van önbizalommal, így kell megérkezni a négyes döntőre –mondta a vasárnapi elutazás előttDavid Davis,a Veszprém edzője. – Ez a kölni torna elég furcsa lehet, de úgy megyünk oda, hogy a fejünkben csak az jár, hogy felemeljük és hazahozzuk a trófeát, semmi más.”

A döntő győztese egyébként félmillió eurót (181 millió forintot) kap az Európai Kézilabda-szövetségtől (EHF), habár a Veszprémet elsősorban most nyilván nem ez motiválja, ugyanis a magyar klubnak és a sorozatnak már gazdag közös története van. És tulajdonképpen sikeres, hiszen az együttes az elmúlt húsz évben nyolcszor jutott a legjobb négy közé, négyszer a döntőbe, és mindenféle érme van már – az aranyon kívül. A Veszprém először 2002-ben harcolta ki a Bajnokok Ligája fináléjában való részvételt, ami legközelebb már a négyes döntő 2010-es bevezetése után sikerült, 2015-ben, 2016-ban és 2019-ben. Az ezredforduló után két évvel még oda-vissza vágós párharcban dőlt el a trófea sorsa, akkor éppenséggel a német Magdeburg javára, míg a final four rendszerben sorrendben a Barcelona, a Kielce és az RK Vardar bizonyult jobbnak – a lengyelek csak hétméteresekkel.

Ez mindennél nagyobb ösztönzést jelent, ami előnye lehet a Veszprémnek most a riválisokkal szemben, hiszen a négyes mezőnyből a Barcelona kilencszer, a Kiel háromszor nyerte már meg a BL-t, a PSG pedig csak egyszer jutott a döntőbe, de egygólos vereséget szenvedett a Sterbik Árpáddal a kapujában felálló északmacedón Vardartól, aki most a győzelem kapujában mindenki másnál többet toporgó Veszprém kapusedzője. A másik, ami a Veszprém malmára hajthatja a vizet, hogy Davisnak ebben a kiszámíthatatlan esztendőben egyszer már sikerült megnyernie egy négyes döntőt, a SEHA-liga zadari tornáját. Megtalálta az egyensúlyt is, miután Rodrigo Corrales érkezésével tökéletesen sikerült pótolni a visszavonuló Sterbiket, ezzel a helyére került a kirakós utolsó darabja is. A csapat a koronavírus-járványt is nagyobb vérveszteség nélkül vészelte át, valahogy mindig sikerült olyan ütőképes csapattal kiállnia, amilyenre éppen szükség volt, ennek eredményeként az idényben csak egyszer szenvedett vereséget.

Az elődöntős ellenfele, a Kiel elleni mérlege is kifejezetten jó. A tavalyi hazai pofon után az idényben előbb 31–31-es döntetlent játszottak a Sparkassen-Are­nában, majd magabiztos, nyolcgólos győzelem született itthon (41–33). A két klub eddig három alkalommal találkozott a final four elődöntőjében, ezeken két veszprémi győzelem született: 2015-ben 31–27, 2016-ban hosszabbítással 31–28 lett a vége, míg 2014-ben a Kiel nyert 29–26-ra.

A utazó keret szempontjából is a Veszprém áll jobban, amely csak a sérült Rasmus Laugét nélkülözve érkezett Németországba. Az ellenfél trénere, Filip Jícha ugyanakkor nem számíthat a térdszalagszakadást szenvedő osztrák balátlövőre, Nikola Bilykre és jelen állás szerint a dán balszélsőre, Magnus Landinra sem, aki vírusos megbetegedéssel küzd, míg a korábban a koronavíruson áteső cseh balátlövő, Pavel Horák nem kapott zöld utat a klub orvosi csapatától. Rajtuk kívül a német balszélső, Rune Dahmke és a horvát irányító, Domagoj Duvnjak sincs még százszázalékos állapotban, ami azt is jelentheti, hogy nem lesz túl acélos a németek bal oldala.

A magyar együttes vasárnap reggel, elutazás előtt még tartott egy utolsó edzést Veszprémben. Kölnben erre már nem volt lehetőség, a játékosok az érkezés után hat órát töltöttek karanténban a hotelszobájukba zárva, és a vasárnap esti teszt döntötte el, David Davis kivel számolhat a hétfői THW Kiel elleni elődöntőben. VINCZE SZABOLCS

A VESZPRÉM KERETE A KIEL ELLENI MECCSRE
Kapus:Vladimir Cupara, Rodrigo Corrales
Jobbszélső:Gasper Marguc, Danyiil Siskarjov
Jobbátlövő:Kent Robin Tönnesen, Jorge Maqueda, Jahja Omar
Irányító:Petar Nenadics, Kentin Mahé, Lékai Máté
Beálló:Rogério Moraes Ferreira, Andreas Nilsson, Blaz Blagotinsek
Balátlövő:Vuko Borozan, Nikolaj Markussen
Balszélső:Dejan Manaszkov

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik