Férfi kézi-vb: Vezéreket szeretnék látni a pályán – Gulyás István

Vágólapra másolva!
2021.01.13. 17:06
null
Gulyás István vezéreket szeretne látni a pályán (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
Gulyás István szövetségi kapitány vezéreket szeretne látni a férfi kézilabda-világbajnokságon, amelyre szerinte a tavalyi Eb-n látottnál erősebb magyar válogatott utazott el.

– A szlovákok elleni felkészülési mérkőzésen lemérhettük volna, hol tartunk, ám a koronavírus miatt ez is elmaradt. Ugye, a szakmai stábban nincs emiatt pánikhangulat?
– Nincs, de nagyon kellett volna az a két meccs – mondta a Nemzeti Sportnak a szerdai elutazás előtt Gulyás István szövetségi kapitány, akinek a tavalyi Európa-bajnokság után ez az egyiptomi világbajnokság lesz a második világversenye a férfiválogatott élén. – Helyette keményen dolgoztunk az edzéseken, éppen ezért volt időszak, amikor éreztünk a srácokon kis fáradtságot, fásultságot. A legrosszabb, hogy nem tudtuk élesben kijavítani a hibákat, megerősíteni azokat a játékelemeket, amelyek jól működnek. Olyan érzésem van, mintha továbbra is sötétben tapogatóznánk. Erőnlétileg utolértük magunkat, ám a játék borzasztóan hiányzik.

PÉNTEKEN KEZDÜNK – ELVILEG

A magyar válogatott szerda kora délután magángéppel repült a világbajnokság helyszínére, Egyiptomba. A Budapest–Kairó távolságot a tervek szerint három és fél óra alatt teszik meg a mieink, akikre az érkezést követően azonnal PCR-teszt vár, s csak az eredmények függvényében foglalhatják el szálláshelyüket. A Gulyás-csapatnak két nap múlva kezdődik a torna, ám pénteki ellenfelünknél, a Zöld-foki-szigetenél hétfőn hét koronavírusos fertőzöttet találtak. A nemzetközi szövetséghez egyelőre nem érkezett tájékoztatás azzal kapcsolatban, hogy elmaradna a mérkőzés, ezért jelenleg még úgy készülhetünk, hogy lesz meccs.

– Ligetvári Patrik kiesésével ráadásul meg kellett változtatni a csapat taktikáját. Sikerült átvariálni a védelmünket?
– Leginkább a belső hármasunkat érinti érzékenyen Patrik hiánya, ezért a középső védőinket felkészítettük, hogy másképpen váltsanak, cseréljenek. Ligetvári ráadásul a támadásokhoz is fel tudott érni, az Eb-n több gólt szerzett távolról, a kiválásával le kellett mondani erről a fegyverünkről. Ha két beállóval védekezünk hármas poszton, akkor az ellentámadásra az egyiküket gyorsan le kell hozni. A Bajnokok Ligája-győztes német Kieléhez hasonló játékot próbálgattunk, amelyben a két beálló, Hendrik Pekeler és Patrick Wiencek remekül megoldja ezt a feladatot.

NEMCSAK IDŐSEBBEK, TAPASZTALTABBAK IS

– A keret nagy részéhez hasonlóan átesett a koronavíruson. Az immunitás miatt lekerülhet egyfajta teher a válogatott tagjairól?
– A játékosokon elvégeztek egy szerológiai tesztet, a vérből vett eredmények azt mutatják, többek szervezetében már nincs meg az ellenanyag, így mi továbbra is betartunk mindent óvintézkedést, szabályt. Szerencsére a srácok nagyon fegyelmezetten teszik a dolgukat. A világbajnokságot azonban beárnyékolja a bizonytalanság: több válogatott sem tudott idejében útra kelni, mert pozitív eseteket találtak náluk. Az elmúlt egy év nem az építkezés, sokkal inkább a túlélés jegyében telt. Mindenesetre becsülettel felkészültünk a vébére, nagyon várjuk már, hogy elkezdődjön a torna.

– Miben változott a társaság az Európa-bajnokság óta?
– Előreléptünk, fejlődtünk, nemcsak idősebbek lettünk egy évvel, hanem tapasztaltabbak is. Szerkezetileg is változott a válogatott összetétele, erősödtünk a svédországi Eb óta.

– A húszból tizenhat játékos nevezhető minden mérkőzésre. Nehéz lesz eldönteni, ki ül fel a lelátóra?
– Nagyon, mivel a felkészüléskor nem tudtuk meccsszituációban lemérni, hol tartunk, ki milyen formában van. Nem tudom, megtörtént-e valaha, hogy tesztmérkőzés nélkül utazzunk el egy világversenyre. Bodó Richárdék babát várnak, ezért Ricsi szombaton repül utánunk, ő biztosan nem lép pályára a Zöld-foki-szigetek ellen.

A VÁLOGATOTTSÁG MINDENKINEK BÜSZKESÉG

– Ha már a Zöld-foki-szigeteket említette: pénteki csoportellenfelünknél hét fertőzöttet találtak. Hogy lehet így felkészülni a nyitó mérkőzésre?
– Úgy tervezünk, hogy játszunk. A legfontosabb a jó rajt, ami megadhatja a kezdő lökést. Győzni akarunk, nem kísérletezni, utóbbira nincs is lehetőség, mert mindegyik ellenfelünk más stílust képvisel a csoportunkban. A játékosok arról beszélnek, hogy a legjobb nyolc közé szeretnének jutni – ehhez azonban nemcsak az első körből kell továbbjutni, hanem a középdöntőben is a hatos első két helyének valamelyikén végezni. Fontos, hogy fejlődjünk, meccsről meccsre építsük fel magunkat, ugyanis még én sem látom tisztán, mire vagyunk képesek. Az tudom, hogy az Európa-bajnoksághoz képest szeretnénk egy lépcsőfokkal feljebb lépni.

– A németeknél már egy kezdőcsapatra való játékos mondta le a vb-szereplést, nálunk viszont senki. Ennyire elkötelezettek a címeres mez iránt?
– Igen, egy hajóban evezünk, a válogatottság mindenkinek ugyanazt a büszkeséget jelenti. Ami pedig a németeket illeti: az utolsó pillanatban megint változott a keretük a szkopjei Christian Dissinger kiválásával, így őket újra fel kell térképezni Egyiptomban, hiába játszottak az osztrákokkal a múlt héten. Nem lebecsülve a Zöld-foki-szigetek és Uruguay válogatottját, ellenük a saját játékunkat kell játszanunk.

– Ancsin Gábor, Bodó Richárd, Hanusz Egon és Lékai Máté sem volt ott az Európa-bajnokságon, ahogy a honosított Topic Petar és Rodríguez Pedro sem. Nekik kell bizonyítaniuk a szakmai stábnak?
– Nemcsak nekik, a fiataljainknak sem szabad háttérbe húzódniuk, vezéreket szeretnék látni a pályán! A rutinosabbaktól azt várom, hogy segítsék kevésbé tapasztalt csapattársaikat, ám nekik is meg kell találniuk a szerepüket. A felelősség mindenkié, senki sem bújhat ki alóla – erre felkészítettük őket. Jó lett volna mérkőzés közben látni, ki az, aki visszahúzódóbb, ám erre nem volt lehetőség. Ha lehet így fogalmazni: fejest ugrunk az ismeretlenbe. Pedróval és Petarral taktikailag és emberileg is sokat nyertünk, Rodríguezzel akár az öt egyes védekezést is kipróbálhatjuk. Egonnal, Mátéval megnyílt a lehetőségünk, hogy támadásban többet egy egyezzünk, eddig ugyanis jobbára a beálló körüli játékunkra összpontosítottunk. Az alapot továbbra is a jó kapusteljesítménnyel megtámogatott stabil védekezés adhatja meg. Nagy a konkurencia az irányítóknál, ám ezen a poszton nem volt okunk változtatni, Győri Mátyás és Nagy Bence is sokat letett már az asztalra, ráadásul utóbbi balátlövőként is bevethető.

HOSSZÚ BUSZOZÁS, ZSÚFOLT KONDITEREM

– Korábban minden részletet kidolgoztak, megterveztek még a pihenőnapokra is, Egyiptomban viszont gyakorlatilag óráról órára változik a helyzet...
– Elkészítettünk egy programot, majd múlt héten jött a hír, hogy áthelyeznek minket egy másik hotelbe. Három hónapig arra készültünk, hogy a sportcsarnokig húsz percet kell majd buszozni, erre kiderült, hogy negyvenet – ismerve az egyiptomi közlekedést, ez nem mindegy, még ha rendőri felvezetést is kapunk. Egyelőre azt sem tudom, a reggeli erőnléti edzéseket miként tudjuk végrehajtani, mert a szállodai konditermen nyolc válogatott osztozik...

A MAGYAR KERET 
Kapusok:   
Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:  Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők:   Ancsin Gábor, Balogh Zsolt (mindkettő Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók:  Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (FTC)
Beállók:  Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők:   Bodó Richárd (Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Szunajko Stefan (Tatabánya)

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.
* A koronavírusos-fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek(Tv:M4 Sport).
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay(Tv:M4 Sport).
Január 19., 20.30: Magyarország–Németország(Tv:M4 Sport).

A középdöntő mérkőzésnapjai az I. csoportban: január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros): január 27.
Elődöntők (Kairó): január 29.
Döntő (Kairó): január 31.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik