Férfi kézi-vb: újabb pozitív esetek a Zöld-foki-szigeteknél, azonnali tájékoztatást kértünk

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.01.16. 16:34
null
Veszélybe került első csoportellenfelünk további szereplése (Fotó: AFP)
A nemzetközi szövetség (IHF) tájékoztatása szerint a Zöld-foki-szigetek újabb két játékosa adott pozitív koronavírustesztet, emiatt veszélybe került a vasárnapi, Németország elleni mérkőzése az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokságon, de a további szereplése is megkérdőjeleződött. Az első csoportellenfelünknél történt fejlemények tükrében azonnal tájékoztatást kértünk az IHF-től.

 

Mint ismert, a Zöld-foki-szigetek válogatottjánál a múlt héten még 15 játékosnak és stábtagnak lett pozitív a gyorstesztje, a PCR-tesztek hétfőn már „csak” hét esetben jelezték a fertőzést.Végül a hírek szerint hat játékos és négy stábtag(a szövetségi kapitányon kívül az egyik edző, egy fizioterapeuta és a szövetség egyik munkatársa) nélkül utaztak el Egyiptomba. Az első éjszakát egy karanténhotelben töltötték, majd azIHF csütörtök este jelezte, a megérkezés utáni vizsgálat további négy játékosnál mutatott pozitív eredményt, őket elkülönítették, az egész afrikai együttesre pedig pénteken újabb tesztelés várt.

Az újabb PCR-teszt a 11 még bevethető afrikai játékosesetében negatív eredményt hozott,miközben a magyar válogatott részérőlNagy László elmondta, azt kérték, hogy a csarnokba megérkezve még antigén-gyorstesztet is csináljak az ellenfélnél. Mivel ez is negatív lett avírussal még nem érintett játékosok és stábtagok esetében, így sor kerülhetett az esti mérkőzésre, amelyet 34–27-re nyert meg a magyar válogatott.

Gulyás István szövetségi kapitány a meccs után arról beszélt, az alapján sakkoztak a játékosokkal, hogy kiket nem féltenek a fertőzéstől, mert ősszel már átestek rajta, és elegendő antitest van a szervezetükben.

Nem volt alaptalan a mieink félelme, az IHF ugyanis szombaton közölte, további két játékos adott pozitív tesztet az afrikai csapatban, őket elkülönítették. Érdekesség, hogy januárban mindketten pozitívak voltak, míg az indulás előtt negatív mintát adtak.

A többiek ugyan negatívak a csapatban, de újabb PCR-teszt vár rájuk. Nem kell karanténban lenniük, de nem érintkezhetnek a többi csapattal és az IHF munkatársaival. A megfertőződött játékosok addig nem léphetnek pályára, amíg 48 órás különbséggel nem adnak két negatív tesztet.

A nemzetközi szövetség szabályzata alapján egy csapat csak akkor léphet pályára, ha legalább 10 kézilabdázót – egy kapust is beleértve –, egy edzőt és egy orvost vagy fizioterapeutát ki tud állítani. Mivel ez a Zöld-foki-szigetek esetében pillanatnyilag nem áll fenn, veszélybe került a csapat vasárnapi, németek elleni mérkőzése (és hosszabb távon az egész vb-részvétele).

Ha vasárnapig sem változik a helyzet, és nem tud kiállítani elegendő, negatív teszttel rendelkező játékost, 10–0-s eredménnyel a németeknek írják jóvá a két pontot. Ha egy válogatott három meccsre nem tud kiállni, kizárják a tornáról.

Az a lehetősége még megvan a Zöld-foki-szigetek számára, hogy a bő keretbe nevezettek közül újabb játékosokat kivisznek Egyiptomba, de kétséges, hogy idejében megérkeznek-e. Az előzmények után várható volt, hogy újabb pozitív esetek lesznek a csapatban, így érthetetlen, miért engedték elindulni. Ráadásul még a mieink is izgulhatnak, nem kapták-e el a fertőzést.

A magyar válogatott levélben kért azonnali tájékoztatást az IHF-től.

„Sürgős választ kértünk a nemzetközi szövetségtől, azt tudakolva, hogy mely játékosokról van szó, hiszen fontos tudnunk, hogy ők mennyi időt és milyen poszton játszottak ellenünk pénteken – mondta el a helyszínen Nagy László, az MKSZ alelnöke. – Ezen kívül bizonyítékot is szeretnénk kapni, hogy ezek a játékosok korábban valóban átestek a fertőzésen, ezért megkértük az IHF-et, hogy végezzenek antitest-tesztet az érintett játékosokon. A magyar delegáció tagjai ma újabb PCR-teszten vesznek részt, miként mindennap. Nagyon bizonytalan a helyzet, nem tudjuk, hová vezet a sok pozitív eset. Játszani szeretnénk, versenyezni, a biztonságunknál azonban semmi nem fontosabb. Nehéz ilyen hírek és információk birtokában a mérkőzésekre fókuszálni, de ezzel minden csapat így van.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik