Még utoljára egy csapatként kell küzdenie a világbajnokságon a magyar válogatottnak, amelynek mindent bele kell adnia Egyiptom ellen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Az elmúlt napokban egyértelműen kiderült, amit egyébként eddig is pontosan tudtunk: férfi kézilabdában nem vagyunk azon a szinten, amelyen a skandináv csapatok. Kérdés, erre akarunk-e figyelni, vagy inkább arra, hogy a hivatalos célt elérve kijutottunk az olimpiai selejtezőtornára, ami a magyar kézilabda egészének is fontos eredmény. Ez csak azért érdekes, mert a világbajnokság előtt számos helyen lehetett olvasni, hogy a magyar csapat a nyolcba sem jut be, de mivel bejutott, most az a gond, hogy nem tudja felvenni a versenyt a világ legjobbjaival.

 
Fejlövés – Ballai Attila publicisztikája

Az utolsó meccsen Egyiptom ellen játszunk a hetedik helyért, ami ugyancsak nem lesz könnyű, mert az ellenfél az elmúlt világversenyeken szép eredményeket ért el, ezen a vébén kilenc góllal győzte le a 2020-ban még Eb-ezüstérmes Horvátországot a csoportkörben, és legutóbb a németektől is csak hosszabbításban kapott ki egy góllal.

„Szeretnénk jó érzésekkel befejezni a világbajnokságot   – mondta lapunknak Chema Rodríguez szövetségi kapitány, és az összecsapás egyik érdekessége, hogy Egyiptom kispadján Roberto Parrondo ül, akivel csapattársak voltak a Valladolid és a Ciudad Real csapatában, sőt, utóbbiban kétszer is együtt nyerték meg a Bajnokok Ligáját. –   Barátok vagyunk Robertóval, sok-sok éven át játszottunk együtt, de nem nevezném ezt a mi csatánknak, legfeljebb akkor lenne az, ha mondjuk a világbajnoki döntőben játszanánk. Persze mindketten győzni akarunk, de ez eddig egyetlen meccsen sem volt másképp. Mindenki győzelemmel szeretné befejezni a tornát, mi is, ők is, hogy kicsit elégedettebben menjünk haza, ezért mindent bele kell adnunk most is.”

A kapitány szerint az ötödik–nyolcadik helyekért eleve nehéz játszani, hiszen ezek a csapatok az elődöntőbe szerettek volna jutni, és csalódottak, mert nem sikerült. A játékosok egyrészt ezért fáradtak fizikailag és mentálisan, másrészt azért, mert hetek óta kétnaponta játsszák a meccseiket, és két olyan csata áll ilyenkor előttük, amelyeken már nem küzdhetnek eredeti céljaikért.

 
Ancsin: Le kell győzni Egyiptomot, hogy pozitívan zárjuk a vébét
Ligetvári: Megy ez nekem, csak meg kell kapnom a lehetőséget
Rosta Miklós Szegedről Bukarestbe igazolhat – sajtóhír

„Több energiát kell mozgósítani, hogy jó eredményt tudjunk elérni ezeken a meccseken, mert akármennyire fáradt vagy, azért más, ha mondjuk éremért játszol –   magyarázta Chema Rodríguez, aki szerint Egyiptom ellen sem lesz könnyebb. – Más stílusban kézilabdáznak az afrikaiak, mint a skandináv csapatok, de van, amiben jobbak náluk, és van, amiben gyengébbek. Kicsit talán kevesebbet futnak, de annyival azért nem, viszont sok variációt ismernek támadásban. A skandináv csapatok ellen sokszor taktikai szempontból nem lenne annyira nehéz, azonban a fizikai fölényükkel, a gyorsaságukkal, a lendületükkel, az egy egy és a kettő kettő elleni játékkal megoldanak mindent, Egyiptomnak ugyanakkor öt-hat variációja is van egy-egy szituáció lezárására.”

A kapitány szerint az egyiptomiak fő ereje hozzánk hasonlóan a csapatmunka, nincsenek akkora sztárjaik, mint Svédországnak, Dániának vagy Norvégiának, akikre kiemelten kell figyelni – Egyiptomnál mindenkire figyelni kell, nem csupán az első sorra.

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL: EGYIPTOM
Olimpia: 4. hely (2020) – 7 részvétel
Világbajnokság: 4. hely (2001) – 15 részvétel
Afrika-bajnokság: 8x győztes (1991, 1992, 2000, 2004, 2008, 2016, 2020, 2022) – 21 részvétel
Magyar mérleg ellene: 17 mérkőzés: 15 győzelem, 2 döntetlen, 493–398-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2019. január 16., Koppenhága, világbajnokság, csoportmérkőzés, Magyarország–Egyiptom 30–30 (13–11).
Legjobb magyar dobók: Lékai 6, Bodó, Nagy L. 5-5, Bánhidi, Sipos 3-3
A magyar férfi kézilabda-válogatott még sosem kapott ki Egyiptomtól, amely azonban rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban, a legutóbbi, négy évvel ezelőtti világbajnoki összecsapásunknak már döntetlen lett a vége, másfél éve pedig a tokiói olimpián a későbbi bajnok franciáktól kapott ki az elődöntőben, és végül negyedik lett. Csapatként kiemelkedően erős, egyre több játékosa kézilabdázik Európában, például Jehja ed-Dera, a Telekom Veszprém irányítója, aki eddig a csapat házi gólpassz- és gólkirálya ezen a vb-n.
Jehja ed-Dera (Fotó: AFP)
EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
DÖNTŐ
1. 29. 21.00
Stockholm Dánia–Franciaország  
A HARMADIK HELYÉRT
1. 29. 18.00
Stockholm Spanyolország–Svédország  
AZ ÖTÖDIK HELYÉRT
1. 29. 13.00
Stockholm Németország–Norvégia
 
A HETEDIK HELYÉRT
1. 29. 15.30
Stockholm Egyiptom–MAGYARORSZÁG
 
ELŐDÖNTŐ
1. 27.  21.00 Stockholm
Franciaország–Svédország 31–26
1. 27.  18.00
Gdansk
Spanyolország–Dánia 23–26
AZ 5–8. HELYÉRT
1. 27.  15.30 Stockholm Németország–Egyiptom 35–34 – h. u.
1. 27.  18.00 Stockholm Norvégia–MAGYARORSZÁG 33–25
NEGYEDDÖNTŐ
1. 25. 20.30
Gdansk
Franciaország–Németország 35–28
1. 25. 18.00
Gdansk Norvégia–Spanyolország 34–35 – 2 h.u.
1. 25. 20.30 Stockholm Svédország–Egyiptom 26–22
1. 25. 18.00
Stockholm Dánia–MAGYARORSZÁG 40–23