Öt megnyert mérkőzés után kiváló a hangulat a magyar csapatnál (Fotó: Kovács Anikó/MKSZ)


Erről beszélt Nagy László, az MKSZ alelnöke is a vasárnapi sajtófélórán.

„A célunk nem kérdéses, győzni szeretnénk a spanyolok ellen, ez a csapat mentális állapotának is jót tenne. Maximálisan fel fogunk készülni a spanyolokból, győzelemre játszunk, máshogy nem is lehet. Meglátjuk, hogy alakul ma a másik csoportban a sorrend, kik lehetnek a lehetséges ellenfeleink, viszont miután a nyolc közé jutást tűztük ki célként, gyakorlatilag mindegy, kit kapunk a negyeddöntőben. Azt szeretnénk, hogy a csapat fejlődjön, stabil játékot produkáljon és minél messzebb jusson ezen a világbajnokságon. Egyébként, ha egyetlen mérkőzést el lehet veszíteni a vb-n, akkor az a spanyolok elleni, belefér. Ha az azt követő két, három meccset megnyernénk, akkor egyrészt aranyéremmel mennénk haza, és mindenki elfelejthetné ezt az esetleges vereséget – de hangsúlyozom, győzelemre fogunk játszani.

Gulyás István szövetségi kapitány szerint nehéz kérdés, melyik ujjukba harapjanak bele: pihentetni is kellene, illetve azokat is tűzben tartani, akik eddig kevesebbet játszottak. Meg kell találniuk az arany középutat, hogy mind a kettő megvalósuljon. Emellett arról a tényezőről is beszélt, hogy a csoportgyőztesnek nem kell más szállodába költözni, míg a másodiknak utaznia kell, s ez nem mindegy, hiszen ezzel egyrészt elmegy egy fél nap, miközben a negyeddöntős ellenfelünk eleve egy nappal többet pihenhet. 

Nagy László arról is beszélt, hogy a tavalyi Eb óta babonájává vált, hogy ő mondja a lelkesítő beszédet a csapatnak a mérkőzések előtt, s mondandójába egy-egy idézetet is belesző. Nem hiszi, hogy ettől nyer a csapat, de mindenképpen jó tudatosítani a játékosokban, hogy sokra hivatottak és a posztjukon már a világ legjobbjai közé tartoznak. Videónkban pedig azt is elárulja, mit tart a felszabadult játék kulcsának. 

Az eddigi öt győzelem természetesen jó hatással van a csapat jó hangulatáról, s ebből a sajtófélórán kaphattunk is ízelítőtt Lékai Mátétól és Mikler Rolandtól. Utóbbi elmondta, persze, mennek a poénkodások, a zrikák, s ha kell, akkor ott vannak egymásnak támaszként – és ennek így is kell működnie egy csapatnál.

A fiúk elmondták, csak annyira tekintenek előre, hogy biztosan van két meccsük, ma este nézik már a lehetséges negyeddöntős ellenfeleket is, de elsősorban a spanyolokon van a fókusz. Mindkét rutinos játékos úgy véli, jól jönne nekik egy kis pihenő a következő meccsen, de annyit fognak játszani, amennyit a szakmai stáb kér tőlük. 

„Ráírok azért Corralesre, hogy mit fog védeni” – poénkodott Lékai, aki azt is elmondta, hogy már összefutottak korábban a Telekom Veszprém spanyol kapusával, aki akkor annyit kért, hogy a magyar válogatott nyerjen a lengyelek ellen és akkor már nem lesz igazán nagy tétje a két csapat egymás elleni mérkőzésének. 

A videóban Mikler Roland arról is beszél, milyen különbségeket lát a mostani vb és a tavalyi Eb-csapat között. Lékai Máté ugyancsak elárulja a felszabadultság receptjét, valamint az is szóba kerül, hogy a közösségi médián keresztül eljut a csapathoz, hogy itthon mennyien szurkolnak a sikerükért.  

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ KÖZÉPDÖNTŐS MÉRKŐZÉSE

Január 25. (hétfő), 18.00: Spanyolország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n) 

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
   1. MAGYARORSZÁG44132–95+37 8  
   2. Spanyolország431126–106+20 7  
   3. Németország422130–99+31 4  
   4. Lengyelország422115–96+19 4  
   5. Brazília41399–122–23 1  
   6. Uruguay4471–155–84 0