Az amerikai válogatott legtöbb tagjához hasonlóan Merkovszki Pál koronavírustesztje is pozitív lett (Fotó: Tumbász Hédi)

 

A 20 esztendős játékos az M1 aktuális csatornának szerdán azt mondta, „a csapat kicsit összetört”, mert mindenki úgy érezte, jó társaság állt össze, és a vb-szereplés remek lehetőség lett volna az észak-amerikaiaknak.

 
Nem volt könnyű döntés, a végsőkig kivártam – Merkovszki Pál
Az Egyesült Államok sem lesz ott Egyiptomban

„A célunk a tisztes helytállás volt, és meg akartuk mutatni, hogy ez egy komoly válogatott, amelyet nem szabad félvállról vennie az ellenfeleknek” – nyilatkozta Merkovszki, hozzátéve, hogy folyamatosan keresik a magyarázatot arra, honnan és hogyan kaphatták el a koronavírust.

„Lehetséges, hogy abban a csapatban, amellyel edzőmérkőzést játszottunk itt Dániában, volt fertőzött, de ez is csak találgatás” – mondta a kapus, és elárulta, az első teszteléskor a 25 főből 18-nak lett pozitív az eredménye, majd a másnap elvégzett újabb tesztelésen az előző napon negatívak közül többen – köztük ő is – pozitív mintát szolgáltattak.

„Rossz a helyzet, aggódom az egészségi állapotom miatt, de egyelőre nem érzek komolyabb tüneteket, inkább olyan, mintha kicsit meg lennék fázva” – jelentette ki Merkovszki, aki kitart korábbi elhatározása mellett, mert mint mondta, nem tervezett azzal, hogy bármilyen világversenyen pályára lépjen magyar színekben. De az Egyesült Államok válogatottjában, úgy tűnik, legkorábban a 2023-as világbajnokságon mutatkozhat be.

A dél-karolinai Myrtle Beachen született kapus, aki kettős állampolgár, december 6-án került be az észak-amerikai csapatba, amely a nemzetközi szövetség (IHF) novemberi döntése értelmében indulhatott volna a vb-n. Visszalépésük nyomán helyükre a tavalyi Európa-bajnokságon 16. svájciak ugrottak be a gízai E-csoportba a franciák, a norvégok és az osztrákok mellé.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
 Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros): Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria): Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó): Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza): Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros): Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó): Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria): Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.
* A koronavírusos-fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.

A középdöntő mérkőzésnapjai az I. csoportban: január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros): január 27.
Elődöntők (Kairó): január 29.
Döntő (Kairó): január 31.