Férfi kézi-vb: Léptünk előre, jobb tempóban ment a játék – Gulyás István

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2021.01.17. 22:54
Bár a 30 gólos különbség nem lett meg, így is magabiztos, 44–18-as győzelmet aratott a magyar férfi kézilabda-válogatott Uruguay ellen az egyiptomi világbajnokságon. A mérkőzés után az M4 Sportnak értékelt Gulyás István, Máthé Dominik, Székely Márton és Bodó Richárd. 

Gulyás István szövetségi kapitány először arról beszélt, hogy mi hangzott el a szünetben.Gulyás István szövetségi kapitány először arról beszélt, hogy mi hangzott el a szünetben.

„Az öltözőben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy türelmesen kell védekezni, sokszor láttuk azt, hogy elveszítettük a türelmünket. Egy fault, kettő, aztán csak találtak egy kis rést. Továbbá azt is elmondtuk, hogy támadásban sokkal több keresztmozgással játsszunk, mert ha elveszítik a fonalat, könnyű gólokat tudunk lőni és tudunk gyakorolni a jövőre nézve is. Nem kellett felrázni a csapatot, azt kértük, hogy nagyon sokat fussunk, minél nagyobb tempót diktáljunk. Léptünk előre, jobb tempóban ment a játék,annak ellenére, hogy az uruguayiak is tudták, mire számíthatnak, próbáltak az első meccsükhöz képest taktikusabban játszani. Mindegyik félidő első részére lehet építeni.

Kitért arra is, hogy a beállójáték ezen a meccsen sem működött a legolajozottabban.

„Elmondtuk a fiúknak, hogy ne álló helyből, első passzból játsszuk be a beállóknak a labdát, hanem mozgassuk meg a falat keresztmozgásokkal, és amikor a beálló elfoglalja a pozícióját, akkor legyen bejátszás. Bánhidi Bencének is felhívtuk a figyelmét, hogy ne első ütemből lője el a labdát. Furcsa neki, hogy nem lóg százhúsz kiló a nyakában, de reméljük, hogy amikor a németek elleni meccsen fog, már belövi a helyzeteit.”

Arról is beszélt, hogy már a tegnap esti edzésen a németek elleni taktikai felkészülés került az előtérbe. S bár erre a meccsre 30 gólos győzelmet tűztek ki célként, hogy tűzben tartsák a játékosokat, nincs jelentősége, hogy nem jött össze.

„Rossz szavunk nem lehet, mindent megtettek a játékosok. Innentől kezdve teljesen a németekre fókuszálunk.”

Máthé Dominik nyolc góllal vette ki a részét a sikerből (Fotó: AFP)
Máthé Dominik nyolc góllal vette ki a részét a sikerből (Fotó: AFP)

A mérkőzés legjobbjának választott Máthé Dominik szerint az uruguayiak nagyon lassították a tempót az első tíz percben, ezért nehéz volt felpörögni.

„A szünetben megbeszéltük, amit kellett. Nagyon akartuk ezt a győzelmet, jó felkészülés volt a németek ellen, várjuk azt a meccset. Már tegnap is videóztuk őket, kőkemény mérkőzés lesz, a hiányzóik ellenére is erős a keretük. A kapuban nagyon erősek, a védekezésük is rendben van, öt-egyet védekeznek, olykor hatos falat."

Székely Márton elárulta, a mezőnyjátékosok külön nem készültek az uruguayiakból, a kapusok viszont a korábbi meccseikből összevágott anyagokból feltérképezték a lövéseiket. Örül, hogy Borbély Ádámmal együtt jól ment nekik a védés, illetve annak is, hogy az első két meccsen senki sem sérült meg. Bízik benne, hogy a németek ellen olyan paprikás hangulat lesz az üres lelátók dacára, hogy az jó mérkőzést eredményez.

Bodó Richárd kislánya születése után szombaton csatlakozott a csapathoz. Elmondta, nagyon hosszú volt az előző napja, de ma már frissebbnek érezte magát, és úgy véli, elfogadhatóan játszott. Legalább három gólt szeretett volna lőni a feleségének és a két gyermekének, négy lett belőle, ennek külön örül. Kitért arra is, hogy a többséggel ellentétben neki jól működött a játék Bánhidi Bencével, s bízik benne, hogy a németek ellen is hozzá tudják ezt tenni a csapatmunkához.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT (GÍZA)

MAGYARORSZÁG–URUGUAY 44–18 (16–8)

Gíza,zárt kapuk mögött.Vezette:Kolahduzan, Muszavian (irániak)
MAGYARORSZÁG:SZÉKELY M. – Lékai 4, MÁTHÉ D. 8 (1), Sipos A., Bánhidi 3, BODÓ 4, Bóka 4.Csere:BORBÉLY Á. (kapus), Rodríguez P. 3, Hanusz 1, ifj. Rosta M. 4, GYŐRI M. 5 (1), Szita 1, Ancsin 4, Hornyák P. 1, Sunajko S. 2.Szövetségi kapitány:Gulyás István
URUGUAY:F. González – Goyoaga 1, Cancio 1, Botejara 2, Chaparro 1, Velazco 2, Rubbo 1.Csere:Viera (kapus) 1, Listón, Fabra 1 (1), MORANDEIRA 4, De Agrela 3, Rostagno 1, Méndez, Vecino.Szövetségi kapitány:Jorge Botejara
Az eredmény alakulása. 4. perc:2–0.12. p.:7–2.18. p.:11–4.23. p.:12–5.36. p.:20–10.43. p.:29–12.49. p.:32–15.55. p.:39–17
Kiállítások:6, ill. 4 perc
Hétméteresek:3/2, ill. 1/1

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország2253–14+394
2. MAGYARORSZÁG2278–45+334
3. Zöld-foki-szigetek2227–44–170
4. Uruguay2232–87–550
A-CSOPORT (GÍZA)
1. 15.18.00Németország–Uruguay43–14
1. 15.20.30MAGYARORSZÁG–Zöld-foki-szigetek34–27
1. 17.18.00Zöld-foki-szigetek–Németország0–10*
1. 17.20.30MAGYARORSZÁG–Uruguay44–18
1. 19.18.00Uruguay–Zöld-foki-szigetek
1. 19.20.30Németország–MAGYARORSZÁG
* Megállapított eredmény

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT 20 FŐS KERETE A 2021-ES VILÁGBAJNOKSÁGRA*
Kapusok:Borbély Ádám (Veszprémi KKFT), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
Jobbszélsők:Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők:Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Balogh Zsolt (Grundfos Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum – Norvégia)
Irányítók:Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros)
Beállók:Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Grundfos Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
Balátlövők:Bodó Richárd (Mol-Pick Szeged), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
Balszélsők:Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

Szövetségi kapitány:Gulyás István
Edző:Chema Rodríguez
Csapatvezető:Nagy László
Kapusedző:Porobic Haris

*Az egyes mérkőzésekre 16 játékos nevezhető.Kimaradók Uruguay ellen:Balogh Zsolt, Mikler Roland, Nagy Bence, Topic Petar.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország,Magyarország,Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó):Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria):Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

*A koronavírusos-fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.

A középdöntő mérkőzésnapjai az 1. csoportban:január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros):január 27.
Elődöntők (Kairó):január 29.

Döntő (Kairó):január 31.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik