Férfi kézi-vb: „Hívjatok Óriásnak!” – a kongói beállót meglepte a hirtelen jött népszerűség

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.01.19. 16:08
null
Gauthier Mvumbi akcióban (Fotó: IHF)
Ha a férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének sztárjait keressük, meglepő módon egy kongói játékost nem hagyhatunk ki a felsorolásból. A beszámolókba a méretével bekerülő Gauthier Mvumbit egy csapásra felkapta az internet, még az Egyesült Államokba is eljutott a híre, miközben általa az újonc afrikai csapatot is nagyobb figyelem övezi.

A Kongói DK is egyike a kibővített létszámú világbajnokság újoncainak, az afrikai csapat a tavalyi kontinenstornán elért hetedik helyével szerzett jogot az indulásra. A csoportkör első fordulójában pénteken hat góllal maradt alul Argentínával szemben. A találkozó mégis nagy figyelmet kapott, miután pályára került a kongói csapat beállója, Gauther Mvumbi, aki tizenegy percet kapott, és ezalatt mind a négy helyzetét gólra váltotta.

Meg kell hagyni, nem szokványos a testfelépítése, minden gólja után meg kellett igazítania a felcsúszott pólót a hasán, miközben azt se vegyük el tőle, hogy jól tette a dolgát a posztján. A nemzetközi szövetség nyilvántartása szerint 192 cm-es magasságához 110 kiló párosul, bár más források 137 kilót említenek, ami a fotókat elnézve közelebb járhat a valósághoz. Mvumbit egyből felkapta az internet, egy nap alatt kétezer cikk született róla világszerte.

„Nagyszerű érzés, hogy ennyien foglalkoznak velem, mert ezáltal a kongói csapatról és az egész országról többet beszélnek, és ez a legfontosabb”mondta szerényen az argentin meccs másnapján a 26 éves játékos, aki a torna „buborékjában” nem is érzékeli igazán, milyen népszerűségre tett szert. A góljaiból összevágott videóhoz csak annyit írt az Instagram-oldalára: „Hívjatok Óriásnak!”

 

 

„Olyan típusú beálló vagyok, aki helyet tud csinálni a társainak, de magam is megtalálom a réseket”tette hozzá a saját stílusával kapcsolatban. Kétségtelen, ha egyszer megkapta a labdát, nem igazán lehet megállítani. A visszafutásoknál már gondja akad, ezért is cserélik le általában védekezésben.

Hogy milyen sokat jelent számára a vb-részvétel, elég ha megemlítjük, a francia negyedosztályban szereplő Dreux AC játékosa. „Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer világbajnokságon játszhatok. Mindent ki kell adnunk magunkból, mert lehet, még egyszer nem kapunk az élettől hasonló lehetőséget. A családtagjaink otthon nagyon büszkék ránk, nekik is meg szeretnénk mutatni, mennyire élvezzük, hogy itt lehetünk. Ezért kezdtünk el kézilabdázni” – fejtegette.

A kongói válogatottnak a második fordulóban még nehezebb falat jutott a vb-címvédő Dánia révén, Mikkel Hansenék a papírformának megfelelően 20 góllal nyertek. A találkozón Mvumbi 14 perc alatt öt kísérletből négy gólt ért el.

„Szerettem volna, ha szorosabb meccset tudunk játszani, de minden tőlünk telhetőt megtettünk. Ők a világbajnokok, büszkének kell lennünk magunkra”nyilatkozta a meccs után.

Mint beszámoltunk róla, közben a szurkolók Shaquille O'Nealhez kezdték hasonlítani, ami a korábbi NBA-sztárhoz is eljutott, és videóban üzent neki: „Azt mondják, te vagy a kézilabdázás Shaqje, mi a helyzet?” – szólt a kérdés.

Mvumbit nagyon meglepte, miután az Egyesült Államokban a kosárlabda sokkal népszerűbb, mint a kézilabda, ezzel együtt természetesen nagyon örült, hogy ilyen sokan írtak neki, még ha hihetetlennek is tűnik számára a gyorsan jött figyelem. Az elnevezés mindenesetre annyira megtetszett neki, hogy a bemutatkozásában már ő is így utal magára.

És hogy elképzelhető-e, hogy egy profi csapat felfigyelt rá a vb alatt? „Nem is tudom, jelenleg egyik napról a másikra élek, majd meglátjuk, mit hoz a jövő.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik