Férfi kézi-vb: hatvan percig kell tartani az izlandiak tempóját

Vincze Szabolcs (Kristianstad)Vincze Szabolcs (Kristianstad)
Vágólapra másolva!
2023.01.14. 09:43
null
A „magyar nagy fal” – Sipos Adriánnak meg sem kottyantak a dél-koreai játékosok, reméljük, az izlandiak sem fognak (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A Dél-Korea felett aratott nyolcgólos győzelem kicsit megnyugtatta a magyar férfi kézilabda-válogatottat, de a papíron legkönnyebb ellenfél után máris jön a legnehezebb a svéd, lengyel közös rendezésű világbajnokságon – Chema Rodríguez szövetségi kapitány szerint Izland ellen (kezdés: 20.30, élőben az NSO-n) egyetlen másodpercre sem lehet kiengedni.

 

Egészen másfélre mérkőzésre számíthat a magyar válogatott a világbajnokság második csoportmeccsén, mint az elsőn, Izland ugyanis semmiben sem hasonlítható össze Dél-Koreával. Az előbbi papíron a legerősebb, utóbbi a legkönnyebb csoportellenfelünk, na nem mintha ez bármit levonna a dél-koreaiak felett aratott 35–27-es győzelem értékéből, hiszen a két vb-pont az két vb-pont.

„Dél-Korea ellen jól láthattuk, hogy készen állunk, és mennyire koncentrálunk erre a világbajnokságra – mondta a Nemzeti Sportnak a csapat szállásán Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Az első félidőben nagyon jól és koncentráltan kézilabdáztunk, végrehajtottuk, amire készültünk. A szünet előtti harminc perc úgy alakult, ahogy szerettük volna, sok gólt szeretünk és keveset kaptunk. Bár a második játékrészben volt egy kis hullámvölgy a játékunkban, megőriztük az erőnket és a higgadtságunkat a folytatásban is, ami jó jel egy ilyen gyors és olykor kellemetlen csapat ellen.”

A válogatott remek fizikai állapotban van az első találkozó után is, aminek egyik oka, hogy a kapitány csütörtökön igyekezett forgatni a csapatát. Mind a tizenhat játékosát pályára küldte, és a mezőnyjátékosok közül csak a védőspecialista Sipos Adrián, a beálló Szöllősi Szabolcs és a korán megsérülő Ancsin Gábor nem szerzett gólt, mindenki más betalált.

Ez nagyon is tudatos volt, Chema Rodríguez már a Szlovénia elleni két felkészülési mérkőzésen is igyekezett minél több játékost kipróbálni, éppen azért, hogy a világbajnokságon is tudja rotálni a csapatot. A remek fizikai állapot mellett ennek is köszönhető, hogy Dél-Korea ellen senki sem fáradt el, senkiből sem vett ki sokat a mérkőzés.

Fél szemét már pénteken az izlandiakon tartotta Mikler Roland (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Fél szemét már pénteken az izlandiakon tartotta Mikler Roland (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

 

„Mondjuk, egy győzelem után általában senki sem érzi magát fáradtnak – tette hozzá a kapitány. – Izland ellen kulcsfontosságú lesz, hogy hatvan percig tartani tudjuk a magas tempót, mert az ellenfél egy pillanatra sem vesz vissza. De nyugodt vagyok, mert megvannak a megfelelő játékosaim, akik jó formában is vannak. Sok variációs lehetőségem van, az első meccsen például három beálló is jól játszott támadásban, ugyanígy a két jobbátlövő, igaz, miután Ancsin Gabi megsérült, a vb-újonc Ilic Zorannak többet is kellett pályán lennie, mint eredetileg terveztük, és a szélsők is alaposan kivették a részüket a sikerből.”

A kapitány még a világbajnokság előtt elmondta, hogy a mezőnyből szerinte Izland fejlődött a legtöbbet az elmúlt években, amely a 2020-es Európa-bajnokságon tizenegyedik, az egyiptomi világbajnokságon pedig huszadik volt, viszont a tavalyi kontinensviadalon már a hatodik helyet szerezte meg. Három éve simán, 24–18-ra legyőztük Malmőben az akkor fiatal játékosokkal feltöltött északi csapatot, akik azonban mostanra felnőttek és beértek, ráadásul erős bajnokságokban játszanak.

Már az Izland elleni taktikán dolgoztunk a pénteki edzésen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Már az Izland elleni taktikán dolgoztunk a pénteki edzésen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
VÉLEMÉNY
Rodríguez Pedro, a válogatott jobbszélsője: – Kicsit nyugodtabbak vagyunk, fontos két ponttal és jó érzésekkel kezdeni egy világversenyt. Dél-Korea nem tudott úgy kézilabdázni az első félidőben, ahogy mások ellen szokott, például a vébé előtt Brazília ellen, mert nagyon jól védekeztünk, felkészültünk belőlük, és jól működött, amit elterveztünk. De mivel a szünetben nagy volt a különbség, kicsit megnyugodtunk, pedig az öltözőben még beszéltük is, hogy semmiképpen se történjen így. Inkább az okozott gondot, hogy védekezést váltottak, amit megoldottunk, de az ilyen tíz percek Izland és Portugália ellen nem férnek bele. Frissek vagyunk, tavaly is hatvan percig tudtuk tartani a nagy tempót Izland ellen, fel tudjuk venni a ritmust most is, ezzel nem lesz gond, és remélem, meglesznek a lehetőségeink is.

Régebben mindenki a balátlövő Aron Pálmarssontól várta a csodát, aki közben szépen lassan 32 éves lett, de ma már nem is kell egyedül a vállán vinnie a válogatottját, hiszen ott vannak mellette a társak, akik felnőttek hozzá és húzóemberei a csapatnak. Ilyen például a két magdeburgi légiós, a jobbátlövő Ómar Ingi Magnússon és az irányító Gísli Kristjánsson. Nagyon erősek a széleken, egyre stabilabb és agresszívebb lett a védekezésük, nemcsak a hatos faluk lett keményebb, de remekül használják a nyitott, három-kettő-egyes védekezést is, amiből azonnal gyors kontrajátékra tudnak váltani. Segíti őket két jó kapus, Viktor Gísli Hallgrímsson (Nantes) és a veterán Björgvin Páll Gústavsson (Valur) is, akik ketten 32 százalékkal védtek Portugália ellen. Mégis, az izlandiak legnagyobb fegyvere talán az, hogy hatvan percen keresztül tudnak magas szinten játszani.


(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
(Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)


„Azt azért nem mondanám ki egyértelműen, hogy az ő csapatuk lesz a legnehezebb ellenfelünk a csoportkörben, megnéztük a portugálok elleni meccsüket, a vége előtt öt perccel még nem lehetett tudni, ki nyer. Kemény találkozó volt, de kiderült, hogy ha csak néhány percre is kiesel a ritmusból, az már elég lehet az ellenfélnek egy kis előny kiharcolásához, vagy akár a győzelemhez is  – fogalmazott a kapitány. –  Kicsit olyan, mintha az izlandiak sosem fáradnának el, a hatvanadik percben éppen akkora lendülettel mennek bele az egy egy elleni helyzetekbe, mint az elsőben, ami nekem egyszerűen hihetetlen. Ezeken a srácokon semmi sem látszik.”

És hiába játszották végig a Portugália elleni meccset szinte nyolc emberrel, Chema Rodríguez szerint ez semmit sem jelent, elég, ha csak visszaemlékezünk a tavalyi csoportmeccsünkre, amely hiába volt az utolsó, sorrendben a harmadik, nem látszott, hogy az északiak akár csak kicsit is vesztettek volna a lendületből az elsőhöz képest. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy Izland még nem tartozik a sportág legszűkebb elitjébe, nem verhetetlen, jól ismerjük, bár azért figyelmeztető jel, hogy Portugália ellen igencsak megkapta a „hazai pályát”. A Magyarország–Izland világbajnoki csoportmérkőzés szombaton 20.30-kor kezdődik Kristianstadban.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT (Krakkó)
18.00:
Montenegró–Irán
20.30: Spanyolország–Chile
B-CSOPORT (Katowice)
18.00:
Franciaország–Szaúd-Arábia
20.30: Szlovénia–Lengyelország
C-CSOPORT (Göteborg)
18.00:
Brazília–Uruguay
20.30: Svédország–Zöld-foki-szigetek
D-CSOPORT (Kristianstad)
18.00:
Portugália–Dél-Korea (Tv: M4 Sport)
20.30: Magyarország–Izland (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ CSOPORTMÉRKŐZÉSE
Január 16., hétfő
20.30: Portugália–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT 18 FŐS KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA
Kapusok: Mikler Roland (Szeged), Palasics Kristóf (NEKA), Székely Márton (Tatabánya)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (FTC), Rodríguez Pedro (Tatabánya)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Ilic Zoran (Veszprém), Leimeter Csaba (PPD Zagreb – Horvátország)
Irányítók: Hanusz Egon (Stuttgart – Németország), Lékai Máté (FTC)
Beállók: Bánhidi Bence, Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Dabas)
Balátlövők: Bodó Richárd, Szita Zoltán (mindkettő Szeged), Ligetvári Patrik (Veszprém)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (FTC)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik