Férfi kézi-vb: ez nem lehet szerencse – a dánok történelmet írhatnak

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.01.31. 10:45
null
Mikkel Hansenen megint sok fog múlni (Fotó: AFP)
Svédország ellen felteheti a koronát teljesítményére a dán férfi kézilabda-válogatott, amely négy éve nem szenvedett vereséget világbajnokságon.

 

A férfi kézilabda-világbajnokságok történetében eddig még sosem rendeztek Dánia–Svédország döntőt, skandináv finálét is csak egyszer, két évvel ezelőtt a dánok 31–22-re győzték le a norvégokat.

A torna 1938 óta íródó történetében mindössze három olyan csapat akad, amely meg tudta védeni a címét, az egyik éppen Svédország volt az ötvenes években, a másik két gárda kétszer is képes volt erre a bravúrra, Románia a hatvanas-hetvenes években, Franciaország pedig az elmúlt tizenegy évben. Most Dániának van lehetősége a „szimpla” címvédésre.

Nikolaj Jacobsen együttese regnáló világbajnokként még a csoportból sem jutott tovább a tavalyi Európa-bajnokságon, többek között a magyar válogatottal szembeni döntetlen miatt is, az idei egyiptomi világbajnokságra viszont már nem olyan önelégült és flegma csapat utazott ki, mint egy éve Svédországba.

Ennek egyik legfontosabb oka, hogy hiába volt hatalmas a pofon, Jacobsent nem rúgták ki az Eb-kudarc miatt, a kapitány együtt tudta tartani a tapasztalt játékosokat, fiatalokat hívott be melléjük, és lám, a recept bevált. Dánia eddig minden meccsét megnyerte a vb-n, szerzett gólátlaga a második legjobb a torna történetének döntősei között (35.25), látványosan játszik, és karnyújtásnyira került a címvédéstől. Vagy még közelebb.

A statisztikákat érdemes az elmúlt évtized tükrében vizsgálni, az egyiptomi menetelés nem a csúcsa valaminek. Dánia 2010 óta a negyedik vb-döntőjébe jutott be, az előző öt világbajnokságon nincs csapat, amelyik kevesebb mérkőzést veszített el, mint a dán, amely csak négyszer maradt alul aktuális ellenfelével szemben.

Az is igazolja a dán csapat sportágtörténeti jelentőségét, hogy vasárnap a svédek ellen sorozatban 19. vb-győzelmüket arathatják, ez abszolút rekord lehet, amelyet eddig 18-cal, a franciákkal holtversenyben tartanak. Legutóbb egyébként a magyar válogatottól kapott ki a csapat 2017. január 22-én, a franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében 27–25-re.

„Történelmet írhatunk, amire nem sok csapat volt képes világbajnokságon – mondta Jacobsen a döntő előtt. – Az Egyiptom elleni negyeddöntőben volt egy kis szerencsénk, és a spanyolok ellen is elúszhatott volna minden, ha nem hibázzák el az utolsó lövést.”

Sokszor nüanszokon múlhat egy jó csapat sikere, de a dánok esetében nem beszélhetünk szerencsés véletlenekről. Olyan világsztárok játszanak a csapatukban, mint a kapus Niklas Landin, a balátlövő Mikkel Hansen, a védő Henrik Möllgaard vagy a két szélső, Lasse Svan Hansen és Magnus Landin. Ezt bármilyen kerettel nehéz lenne ellensúlyozni.

A svédek legutóbb 2001-ben jutottak be vb-döntőbe, és most is meglepetés, hogy sikerült nekik. De nem csak ezért áll a dánoknak a zászló.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
BRONZMÉRKŐZÉS (KAIRÓ)
14.30:
Spanyolország–Franciaország (Tv: M4 Sport)
DÖNTŐ (KAIRÓ)
17.30:
Dánia–Svédország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A VB VÉGEREDMÉNYE (5–32.)
5. MAGYARORSZÁG
6. Norvégia
7. Egyiptom
8. Katar
9. Szlovénia
10. Portugália
11. Argentína
12. Németország
13. Lengyelország
14. Orosz csapat
15. Horvátország
16. Svájc
17. Fehéroroszország
18. Brazília
19. Japán
20. Izland
21. Bahrein
22. Algéria
23. Észak-Macedónia
24. Uruguay
25. Tunézia
26. Ausztria
27. Chile
28. Kongói DK
29. Marokkó
30. Angola
31. Dél-Korea
Zöld-foki-szigetek visszalépett

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik