Férfi kézi-vb: Dánia egészen hihetetlen meccsen búcsúztatta Egyiptomot

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.01.27. 19:51
null
Hansen nagyot hibázott az első hosszabbításban, Landin meghatározó védéseket mutatott be, többek között a hetespárbajban (Fotó: AFP)
Elsőként a címvédő Dánia jutott be a legjobb négy közé a férfi kézilabda-világbajnokságon, miután sokáig emlékezetes meccsen, kétszeri hosszabbítás után hetesekkel felülmúlta a házigazda Egyiptomot. 

Nem tudni, pontosan mi motiválta a nemzetközi szövetséget (IHF) a negyeddöntők menetrendjének meghatározásánál, mindenesetre nézői szempontból elég hátrányos, hogy három meccs is azonos időpontban kezdődik. Az egyetlen „kilógó” párosítás a házigazda Egyiptom Dánia elleni összecsapása volt.

Az afrikaiak Szlovénia elleni középdöntős meccse után bejárták az internetet a felvételek, amelyek a zárt kapus rendezés ellenére azt mutatták, hogy a házigazda meccsére csak összeverődtek nézők a lelátón. A dánok világklasszisa, Mikkel Hansen viccesen meg is jegyezte a találkozó előtt, azon sem lepődne meg, ha a negyeddöntőre hirtelen ötezren tűnnének fel a tribünön.

A PSG-ben légióskodó olimpiai, világ- és Európa-bajnok balátlövő gyomorpanaszok miatt kihagyta a dánok előző két mérkőzését, az egyenes kieséses szakaszra azonbanvissza tudott térni a csapatba. Szükség is volt a rutinjára és a góljaira a meccs elején, ugyanis idegesen, több hibával kezdett Nikolaj Jacobsen együttese. Nem úgy az egyiptomiak, akik nagy lendülettel vetették bele magukat a küzdelembe. Hansen hat és fél perc után lőtte a dánok első gólját, ekkor már hárommal mentek a hazaiak.

Az egyiptomiak a legtöbb támadásukat középen erőltették, az irányító Ahmed Hesam és társai átlövésekkel és betörésekkel operáltak, viszont a dánok sok lerohanásos gólt tudtak szerezni. 4–4-nél érték utol az afrikaiakat, majd 9–8-nál átvették a vezetést. Viszont jól mutatja Jacobsen elégedetlenségét, hogy a legutóbbi meccsen a térdét fájlaló Niklas Landin helyére behozta Kevin Möllert a kapuba, ő nagyobb tartást tudott adni hátulról. A sokáig kiegyenlített félidő végén a dánok háromgólos előnyt harcoltak ki (16–13). Hansen mellett a beálló Magnus Saugstrup járt az élen a gólszerzésben.

Egyiptom jól jött ki a folytatásra, és 5–1-es rohammal fordított, pedig a visszaálló Landin több védést is bemutatott. Jacobsen időt kért, és következett a megszokott, kapus nélküli támadójáték. Újra nagy adok-kapok alakult ki, az egyiptomiaknál a veszprémi Jahja Omar és Ali Zein is látványos gólokat lőttek, de a társaik is elhitték, hogy felboríthatják a papírformát.

A házigazda nagy erőbedobásra kényszerítette a címvédőt, amely Henrik Möllgaard vezérletével össze tudta kapni a védekezését, így Mathias Gidsel góljaival 25–23-as előnybe került a hajrához érve. Roberto Parrondo időkérése után azonban majdnem öt percig nem találtak be a dánok, ezért újra iksz lett. Már mindkét csapat üres kapuval támadott, Jahja Omar pedig fontos gólokat lőtt. Az utolsó fél percben a győzelemért mehetett volna Egyiptom, de rossz csere miatt videózás után kiállítással megbüntették, és jöhetett Dánia, ám nem tudott eredményes lenniHansen a meccsen negyedszer is eladta a labdát. Következett a hosszabbítás (28–28)!

A dánok jól éltek az átnyúló emberelőnnyel, de Landin is bemutatott több védést, a címvédő pedig 3–1-re megnyerte az első öt percet. A folytatásban taktikusan játszott Dánia, Gidsel kulcsfontosságú gólokat lőtt, Jahja Omar azonban rendre betalált. Ezzel együtt a dánok kezében volt a meccs, csakhogyHansen akkor dobta el a labdát, amikor még hátravolt pár másodperc a meccsből, ezért videózás után piros lapot kapott, Egyiptom pedig hetest, amelyből egyenlített (34–34), és újabb kétszer ötperces ráadás következett.

Egyiptom visszavette a vezetést a vezérét elveszítő Dánia ellen, a védéseivel Landin tartotta meccsben a csapatát. Az első öt percben csak Jehia el-Dera talált be, utána Dánia kritikus pillanatban hetest rontott, majd belemenést követett el. A végén harmadszor is támadhatott az egyenlítésért, és amikor már úgy tűnt, lepörög az óra, újra Egyiptom követett el egy nagy butaságot. El-Maszri nem hagyta elvégezni a szabaddobást, ezért a változatosság kedvéért ő kapott pirosat, Dánia meg hetest, amelyet Emil Jakobsen értékesített (35–35).

Hétméteresekkel dőlt el a párharc: az orosz rulettben előbb a házigazda, majd a címvédő rontott. Aztán az utolsó párban Zein hibázott, míg Lasse Svan továbblőtte Dániát! A címvédő minden túlzás nélkül a vb-k történetének egyik legdrámaibb meccsén jutott be a legjobb négy közé (39–38), ahol Spanyolország vár rá.

Dánia sokáig emlékezetes meccsen jutott tovább (Fotó: AFP)
Dánia sokáig emlékezetes meccsen jutott tovább (Fotó: AFP)

Érthető az egyiptomiak elkeseredettsége, a második hosszabbítás végén közel voltak a győzelemhez (Fotó: AFP)
Érthető az egyiptomiak elkeseredettsége, a második hosszabbítás végén közel voltak a győzelemhez (Fotó: AFP)

Közben az alsóházi helyosztók végén a 25. helyért rendezett mérkőzésen Tunézia négy góllal legyőzte Ausztriát, így megnyerte az Elnök-kupát.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, EGYIPTOM
NEGYEDDÖNTŐ

Dánia–Egyiptom 39–38 (16–13, 28–28, 34–34, 35–35) – hétméteresekkel
Ld: M. Hansen 10, ill. Jahja Omar 11

KÉSŐBB
Franciaország–MAGYARORSZÁG 35–32 – hosszabbítás után
Svédország–Katar35–23 (14–10)
Spanyolország–Norvégia31–26 (21–15)

ALSÓHÁZI HELYOSZTÓK
A 25. HELYÉRT
Tunézia–Ausztria 37–33(19–16)
A 27. HELYÉRT
Kongói DK–Chile 30–35
(13–18)
A 29. HELYÉRT
Angola–Marokkó 29–30
(14–13, 27–27) – hétméteresekkel


AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ MENETRENDJE
DÖNTŐ (KAIRÓ)
1. 31. 17.30 A két elődöntő győztese
BRONZMÉRKŐZÉS (KAIRÓ)
1. 31. 14.30 A két elődöntő vesztese
ELŐDÖNTŐ (KAIRÓ)
1. 29. 17.30 Franciaország–Svédország
1. 29. 20.30 Spanyolország–Dánia
NEGYEDÖNTŐ
1. 27., 17.30 Kairó
Dánia–Egyiptom
39–38 – hétméteresekkel
1. 27., 20.30 Kairó Svédország–Katar 35–23
1. 27., 20.30Új főváros
Spanyolország–Norvégia31–26
1. 27., 20.30Gíza
Franciaország–Magyarország35–32 – hosszabbítás után

A VB VÉGEREDMÉNYE (5–32.)
5. MAGYARORSZÁG
6. Norvégia
7. Egyiptom
8. Katar
9. Szlovénia
10. Portugália
11. Argentína
12. Németország
13. Lengyelország
14. Orosz csapat
15. Horvátország
16. Svájc
17. Fehéroroszország
18. Brazília
19. Japán
20. Izland
21. Bahrein
22. Algéria
23. Észak-Macedónia
24. Uruguay
25. Tunézia
26. Ausztria
27. Chile
28. Kongói DK
29. Marokkó
30. Angola
31. Dél-Korea
Zöld-foki-szigetek visszalépett

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik