Férfi kézi-vb: az IHF elnöke esküszik, minden eddiginél körültekintőbb a szervezés

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.12.03. 16:25
null
Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség elnöke (Fotó: AFP)
Minden eddiginél aprólékosabb, körültekintőbb a januári egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság szervezése – jelentette ki Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség (IHF) elnöke csütörtökön, online nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyről a Magyar Távirati Iroda számolt be.

Az MTI híre emlékeztet, a koronavírus-járvány miatt kényszerülnek a rendezők arra, hogy gyakorlatilag minden részletre odafigyeljenek, és már a csapatok beutazása előtti egy hónapban is ajánlásokat, előírásokat fogalmaztak meg a résztvevőknek. A sportágban soha nem látott alapossággal készülnek fel a házigazdák a vb egészségügyi oldalára – emelte ki Musztafa.

Az IHF részéről elhangzott, hogy csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel lehet beutazni az országba. A 32 csapatnak – köztük a magyar válogatottnak – ajánlják, hogy a vb előtti egy hónapban már edzőtáborban készüljenek. Az Egyiptomba érkezéskor a küldöttségeket azonnal szállodába viszik, és ott is tesztelik az akkreditált személyeket. A negatív eredmény megérkezésig mindenki karanténban marad. A vb ideje alatt háromnaponta lesznek ellenőrzések – írja a távirati iroda.

Aki tüneteket mutat, például lázas, azonnal elkülönítik a szállodákban kialakított helyiségekben. Innen csak 72 óra különbséggel vett két negatív teszttel lehet kijönni. Azokat, akik érintkeztek a tüneteket mutatóval, szintén tesztelik.

A hírügynökség kiemeli, minden csapat mellett, valamint minden szállodában és csarnokban lesz hivatalos orvos, akit értesíteni kell az esetleges megbetegedésekről. Külön előírások vonatkoznak a válogatottakat kísérő buszvezetőkre és az étkezésért felelős személyzetre. Az étkezések során nincs felszolgálás, csak önkiszolgálás. Minden hivatalos helyen, a szállodákban és arénákban felállítanak testhőmérséklet-mérő állomásokat is.

Az MTI hozzátette: a nézők beengedéséről még nem született döntés, az IHF folyamatosan tárgyal az egyiptomi hatóságokkal. Musztafa reméli, hogy az arénák befogadóképességének harminc százalékáig beengedhetnek szurkolókat a biztonságos távolságtartás és maszkviselés mellett.

A játékosok az edzések és a mérkőzések során az öltözőben csak a szükséges minimális időt tölthetik el, átöltözniük és fürdeniük a szállodában kell. Az internetes sajtótájékoztatón a szervezők bemutatták a csarnokokat és a szállodákat is.

A vb-t – amelynek mezőnye első alkalommal lesz 32 csapatos – január 13. és 31. között rendezik négy egyiptomi városban. A magyar válogatott a gízai A-csoportban január 15-én a Zöld-foki-szigetek, 17-én Uruguay, 19-én pedig Németország együttesével találkozik – tekintett előre a Magyar Távirati Iroda.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik