A nemzetközi szövetség himnusza szól majd az oroszok meccsei előtt (Fotó: AFP)

 

Az Oroszországra a rengeteg pozitív doppingeset és különböző doppingmanipulációk miatt kirótt, és a múlt év végén életbe lépett szankciók értelmében az orosz sportolók 2022. december 16-ig az ország zászlaja és himnusza nélkül versenyezhetnek az olimpiai játékokon és a világbajnokságokon. A kézilabda-vb az első olyan világverseny, amelyen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tilalmait érvényesítik.

Az egyiptomi tornán szereplő nemzeti együttest az „Orosz Kézilabda Szövetség csapatának” hívják, és a válogatottnak a nemzeti zászló helyett a szövetség zászlaját kell használnia. A játékosok és Velimir Petkovic szövetségi kapitány erre reagálva a csendes tiltakozásnak azt a formáját választotta, hogy a meze alatt mindenki az orosz zászlót és a címert viseli majd a mérkőzések alatt.

„Nem mutathatjuk meg ezeket, de érezni fogjuk. Minden sportoló számára nagy öröm, ha a hazáját képviselheti. Én is viselni fogom, pedig nem vagyok orosz” – mondta a német edző.

Oroszország a szerdán elrajtolt világbajnokság csoportkörében Fehéroroszországgal, Szlovéniával és Dél-Koreával játszik.