Férfi kézi-vb: a középdöntő legfontosabb meccse jön a magyar válogatottnak

Vágólapra másolva!
2019.01.20. 10:46
null
Nagy Lászlóékra (jobbra) kulcsmeccs vár a tunéziaiak ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A végső helyezésünk szempontjából Tunézia ellen a középdöntő legfontosabb mérkőzése jön a magyar férfi kézilabda-válogatott számára a dán–német közös rendezésű világbajnokságon (kezdés: 18.00, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). Mindkét csapat tudott spórolni a kulcsjátékosaival szombaton, így nyílt összecsapásra van kilátás, amelyen nagy szükségünk lenne a győzelemre. Jó hír, hogy Bodó Richárd és a csapathoz szombat este visszatérő Balogh Zsolt is vállalni tudja a játékot.

 

Az már a középdöntő előtt világos volt, ha el akarjuk érni a csoport legalább negyedik pozícióját, hogy ezáltal megmérkőzhessünk a még biztosan olimpiai selejtezőt érő hetedik helyért, akkor Tunéziát muszáj legyőznünk. Mindkét csapatnak pályára kellett lépnie szombaton is, az afrikaiak sima vereséget szenvedtek Svédországtól, később a mieink csak hárommal maradtak alul a társházigazda dánokkal szemben.

A tizenötödik percig versenyben voltunk a svédekkel, de utána egyértelmű vereséget szenvedtünk – mondta a Tunéziát irányító spanyol Antonio Gerona. – A végére szerintem túl nagy is lett a különbség. Tizenöt labdát vesztettünk, amiből egyből indulni tudott az ellenfelünk. Problémánk volt a védekezésükkel is, s amikor megtaláltuk a megoldást, a kapusuk kifogott rajtunk, főleg a második félidőben. Tanulnunk kell az ilyen mérkőzésekből.”

A szakember ugyanakkor kiemelte, előzetesen a középdöntőbe jutás volt a céljuk, amit már elértek, innentől kezdve minden további siker ajándék a számukra. Ráadásul csak három nem európai együttes szerepel a legjobb tizenkettő között, ez még jobban felértékeli a teljesítményüket.

Reálisan láttuk a helyzetünket, tudtuk, hogy a svédek sokkal magasabb szintet képviselnek, így nem akartuk kinyírni a kulcsjátékosainkat. Ha ma jobb eredményt értünk volna el, de aztán kikapunk a magyaroktól és az egyiptomiaktól, nem lenne esélyünk a jobb végső helyezésre. Ezért inkább utóbbi két mérkőzésre koncentrálunk, így is terveztük meg a svéd meccs taktikáját” – tette hozzá Gerona, utalva arra, hogy több pihenőt adott a fontosabb embereinek.

BALOGH ÉS BODÓ IS JÁTSZHAT

Szombaton késő este visszatért Dániában a magyar válogatotthoz Balogh Zsolt, aki még a Katar elleni mérkőzésen szenvedett bokasérülést, majd Magyarországon folytatódott a kezelése. A vasárnap sorra került herningi vizsgálatokat követően a szakmai és az egészségügyi stáb döntése nyomán eldőlt, hogy a jobbátlövő pályára léphet Tunézia ellen a 18 órakor kezdődő találkozón.

Hasonló a helyzet Bodó Richárddal, akinek a svédek ellen rándult meg a bokája, és nem került pályára Egyiptom ellen, vasárnap már ő is játszhat.

Így tettünk mi is Dánia ellen, és jó volt látni, hogy a fiatalok megállták a helyüket a házigazdával küzdve. Vladan Matics szövetségi kapitány pedig reményét fejezte ki, hogy Tunézia ellen még több variációs lehetőségünk lesz.

Balogh Zsolti már úton van, míga mostani találkozón Juhász Ádám és Szita Zoltán is megmutatta, hogy lehet rájuk számítani” – mondta Matics a szombati meccset követően.

Az orvosi stáb és a gyúrók mindent megtesznek majd azért, hogy a csapat tagjai a lehető legjobb állapotban várják ezt a fontos mérkőzést. Mi videózni foguk egész éjszaka, hogy holnap reggel egy rövid anyagot megmutathassunk a játékosoknak. Nyerni kell Tunézia ellen, nincs mese.”

A beálló Bánhidi Bence a regeneráció fontosságát emelte ki, amiben segíthet a jeges víz is, majd lényeges, hogy mindenki jól aludjon és kipihenje magát.

Okosan hoztuk le ezt a mérkőzést, többet voltak azok a pályán, akik eddig kevesebbet szerepeltek. Jó játékot mutattunk annak ellenére, hogy sok fiatal jutott szóhoz. Remélem, holnap legalább ilyen teljesítményre leszünk képesek, és nyerünk Tunézia ellen” – mondta a Szeged kézilabdázója.

ELLENFÉLNÉZŐ

Összesített magyar mérleg Tunézia ellen: 6 mérkőzés, 4 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 169–151-es gólkülönbség

Legutóbbi mérkőzés: 2012. július 19., Szeged (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Tunézia 29–25 (15–13)
Legjobb magyar dobók:
Nagy L., Zubai Sz., Császár, Iváncsik G. 3-3

Tunézia négyszer szerepelt olimpián, legjobb eredménye a 8. hely volt 2012-ben. Az idén a 13. világbajnokságán játszik, 2005-ben házigazdaként a bronzmérkőzésig jutott. Az Afrika-bajnokságokon Tunézia rendszeresen tarol: 23-szor vett részt, 10 aranyat, 7 ezüstöt és 6 bronzot nyert a tornán. A mostani vb C-csoportjában úgy gyűjtött hat pontot és szerezte meg a harmadik helyet, hogy megverte öttel Ausztriát, néggyel Szaúd-Arábiát és hattal Chilét.

A legutóbbi Afrika-bajnoki fináléban Egyiptomot felülmúló tunéziaiak legjobbja a montpellier-i Mohamed Szuszi irányító-balátlövő, aki tagja volt a tavaly BL-győztes gárdának. Kedveli a játékát Gerona kapitány is – az utolsó leheletéig a pályán hagyja. A gárda további külföldön szereplő játékosai közül a kapus Makrem Miszaui és az irányító Kamel Aluini a Dinamo Bucuresti-ben légióskodik, a két beállós közül pedig Dzsihed Dzsaballah a török Eskisehir, míg Maruan Suiref a francia Tremblay erőssége, a gólerős balátlövő Moszbah Szanai pedig az emírségekbeli al-Naszr játékosa.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ

I. CSOPORT (KÖLN)
18.00:
Brazília–Horvátország
20.30: Izland–Franciaország
II. CSOPORT (HERNING)
18.00:
MAGYARORSZÁG–Tunézia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.30: Norvégia–Egyiptom (Tv: M4 Sport)

ALSÓHÁZI RÁJÁTSZÁS
13.00:
a 23. helyért, Japán–Angola
13.00: a 15. helyért, Macedónia–Chile
15.30: a 21. helyért, Korea–Szaúd-Arábia
15.30: a 13. helyért, Oroszország–Katar
18.00: a 19. helyért, Bahrein–Ausztria
20.30: a 17. helyért, Szerbia–Argentína

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 3 2 1 83–65 +18 5
2. Franciaország 3 2 1 82–77 +5 5
3. Horvátország 2 2 54–46 +8 4
4. Spanyolország 3 1 2 81–81 0 2
5. Brazília 2 2 43–58 –15 0
6. Izland 3 3 71–87 –16 0
A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 3 3 91–70 +21 6
2. Svédország 3 3 95–77 +18 6
3. Norvégia 2 1 1 60–54 +6 2
4. Egyiptom 2 1 1 54–57 –3 1
5. MAGYARORSZÁG 3 1 2 82–88 –6 1
6. Tunézia 3 3 69–105 –36 0

A csoportok első 2-2 helyezettje jut az elődöntőbe, a 3. helyezettek a világbajnokság 5. helyéért, a 4. helyezettek a torna 7. helyéért léphetnek pályára. A világbajnokság győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek az ötkarikás selejtezőn 2020 tavaszán.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém), MÁTHÉ Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányító: LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), LIGETVÁRI Patrik (Ademar León – Spanyolország), SZITA Zoltán (Balatonfüredi KSE)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: CSOKNYAI István és Vladan MATICS
Kapusedző:
SZATHMÁRI János

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik