Háromgólos előnnyel utazik a Szeged a veszprémi visszavágóra

NAGY PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)NAGY PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 18:55
A női kézilabda NB I után a férfiaknál is közeleg a bajnokavatás, a Szeged három góllal legyőzte odahaza a Veszprémet a bajnoki döntő első mérkőzésén (31–28).
Micsoda mérkőzés volt! (Fotó: Dömötör Csaba) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Micsoda mérkőzés volt! (Fotó: Dömötör Csaba) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

FÉRFI KÉZILABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

MOL-PICK SZEGED
TELEKOM VESZPRÉM 31–28 (14–14)
Szeged, 2600 néző. Vezette: Horváth P., Marton
SZEGED: ALILOVIC – B. Radivojevics 4 (4), KASPÁREK 4, BOMBAC 4, Bánhidi 4, BODÓ 6, J. Källman 3. Csere: Mikler (kapus), Gaber, Mackovsek 1, M. Stranovsky, J. Canellas 2 (1), Sostaric, ZSITNYIKOV 3. Edző: Juan Carlos Pastor
VESZPRÉM: Corrales – Gasper Marguc 3, J. Omar 6 (2), B. Blagotinsek, Ligetvári, A. NILSSON 7, Manaszkov 4. Csere: Cupara (kapus), Lékai, NENADICS 7 (2), Mahé, Tönnesen 1, Maqueda, Moraes. Edző. David Davis
Az eredmény alakulása. 1. perc: 0–1. 6. p.: 3–1. 11. p.: 3–4. 16. p.: 5–7. 22. p.: 10–9. 27. p.: 13–12. 33. p.: 15–16. 39. p.: 21–19. 45. p.: 23–22. 49. p.: 26–26. 53. p.: 29–27. 55. p.: 30–27. 58. p.: 31–27
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 6/4
MESTERMÉRLEG
Juan Carlos Pastor: – Büszke lehet az az ország, amelynek két ilyen klasszis csapata van. Európában is ritka az ehhez hasonló színvonalas vetélkedés a bajnoki címért. Kiegyenlített hatvan percet hozott a bajnoki döntő első mérkőzése. A hajrában azért tudtunk ellépni ellenfelünktől, mert kevesebbet hibáztunk. Noha háromgólos előnnyel utazunk Veszprémbe, a visszavágón jobban kell védekeznünk, ha bajnoki címet akarunk szerezni.
David Davis: – Sok játékosunk hiányzott Szegeden, gondjainkat pedig növelte Rogério Moraes kiállítása. Ennél jobb játékra lesz szükségünk Veszprémben, ha bajnokok akarunk lenni. Azért veszítettünk, mert a végén többet rontottunk. Nem sok időnk van arra, hogy felkészüljünk a szombati visszavágóra.

ÖSSZEFOGLALÓ

A java még hátravolt – ezzel a címmel próbáltuk górcső alá venni a koronavírus-járvány miatt berekesztett, majd később eltörölt 2019–2020-as bajnoki idényt tavaly ilyenkor, amely úgy vonul be a történelemkönyvekbe, mintha meg sem történt volna. Éppen ezért a frászt hozta az emberre, amikor 35 perccel a döntő első mérkőzése előtt megszólalt a tűzriasztó az Újszegedi Sportcsarnokban...

Pániknak azonban nyoma sem volt, a vendég veszprémi szurkolók mégis fogták a fejüket, miután a csapatban egyetlen balátlövőt, az inkább védekező Ligetvári Patrikot vélték felfedezni. A 14-es kerettel érkező bakonyiak minden valószínűség szerint kényszerpályán mozogtak, hiszen a szabály előírja: a 15. és 16. benevezett játékosnak minden meccsen nemcsak magyar állampolgárnak, hanem 1998. január 1. után születettnek is kell lennie. A hosszú ideje sérült dán Rasmus Laugén kívül így honfitársa, Nikolaj Markussen és a horvát Manuel Strlek csak nézőként utazott el a csongrádi megyeszékhelyre, a montenegrói Vuko Borozan viszont nem volt ott, miután a hírek szerint határozatlan időre felfüggesztette a munkavégzés alól a klub.

A szegedieknél is hiányzott a horvát Luka Stepancic, a cseh Stanislav Kaspárek viszont remekül megoldotta a jobbátlövőposztot: kezdésként például úgy verte át cunderből az Európa-bajnok spanyol kapust, Rodrigo Corralest, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Kellett is a jó átlövő-teljesítmény hazai részről, mert a masszív veszprémi középső védők között eltűnni látszott a majd' 130 kilós Bánhidi Bence – erről leginkább Blaz Blagotinsek és Ligetvári tehetett.

És ha már Ligetvári: az Építők játékosa pazarul nyitott: szerelt, faultolt, blokkolt, és a keménységtől sem riadt vissza, egy alkalommal még csapattársát, a brazil Rogério Moraest is arrébb tessékelte, aki viszont letarolta a betörő szlovén Matej Gabert. Pechjére, Moraes azonnal piros lapot kapott, ezért számára hamar véget ért a finálé első felvonása. A körítésre, a hangulatra egyébként sem lehetett panasz, ahogy a látványra sem, a szegedi B-közép a nyáron távozó svéd csapatkapitánynak, Jonas Källmannak hatalmas arcképes molinóval köszönte meg az elmúlt hét évet. A túloldalon Petar Nenadics szította a tüzet, hol a játékvezetőkkel, hol az ellenféllel pörölt, David Davis nemegyszer kényszerült arra, hogy visszarángassa a földre a felpaprikázódó szerbet.

A fordulópontot az jelentette, amikor Juan Carlos Pastor áttért a hét hat elleni játékra, Bánhidi és Gaber ugyanis attól a ponttól mindent elkövetett, hogy helyet teremtsen a fordulatszámot lassan felvevő Bodó Richárdnak, aki az első rossz kísérleteket követően sem adta fel, s a végére egészen belelendült. Ami Bánhidinek nem ment, az Andreas Nilssonnak összejött: a Veszprém svéd beállója rendre lerázta az őrzőjét, s mind a hét ziccerét gólra váltotta.

Vélemények

„A csodás hangulatú mérkőzésen mindkét csapat igyekezett a legjobbját nyújtani. Leírhatatlan élmény ilyen lelkes közönség előtt kézilabdázni, köszönet érte a szurkolóinknak! Nyertünk ugyan három góllal, ám nem dőlhetünk hátra, mert a Veszprém könyörtelenül kihasználja a hibáinkat. Elsősorban a védekezésünk minőségén kell emelnünk. Hosszú pályafutásom alatt sok klasszis együttesnek voltam a tagja, mégis azt mondom, hogy a Szegeden töltött hét és fél év felejthetetlen számomra, ebben a városban éreztem magam a legjobban” – mondta Jonas Källman, a Szeged csapatkapitánya.

„A magyar kézilabdázás el Clásicója ezúttal is színvonalas küzdelmet hozott. Sérültjeink miatt rövid volt a kispadunk, ráadásul a védekező-specialista Rogério Moraes korán kivált a játékból. A kitűnően felkészített Szeged végül könyörtelenül kihasználta hibáinkat, és háromgólos előnyre tett szert. Nem adjuk fel a küzdelmet, a szombati visszavágón mindent elkövetünk azért, hogy örömet szerezzünk a szurkolóinknak” – értékelt Ligetvári Patrik, a Veszprém balátlövője.

Moraes kiválása sok gondot okozott az Építőknek a folytatásban, eközben a Szegednél Borut Mackovsek és Joan Canellas is jól szállt be, igaz, jobbára mindketten csak védekeztek. A kapusok közül egyedül a horvát Mirko Alilovic teljesített az átlag felett, neki köszönhetően sem tudott két gólnál nagyobb különbséget kialakítani a Telekom Veszprém. A félidő hajrája azonban a Pické volt, ám a következő idényt a Tisza partján kezdő norvég Kent Robin Tönnesen jóvoltából döntetlennel mehettek pihenőre a csapatok (14–14).

Kisebb meglepetésre Mikler Roland váltotta a gólvonal előtt Alilovicot, ami eleinte jó megoldásnak tűnt, hiszen a válogatottunk csapatkapitánya ott folytatta, ahol kollégája abbahagyta. No, de hol volt eddig Dmitrij Zsitnyikov? – kérdezhették a szegedi drukkerek, az orosz átlövő-irányító búcsúzóul talán szegedi pályafutása legjobb teljesítményével rukkolt ki.

A bakonyiaknál Kentin Mahéra maradt a feladat, hogy átvegye a játék szervezését, de nem igazán jött be a váltás, a csongrádiaknak viszont igen, a kapuban visszatérő Alilovic kulcspillanatban hárította az amúgy jó százalékkal tüzelő egyiptomi Jahja Omar kísérletét. Bogdan Radivojevics ugyan tőle szokatlan módon büntetőt rontott, ám a totyogó Joan Canellas nem hibázott, s Tönnesen kiállításával megpecsételődött a 26-szoros magyar bajnok sorsa, így akár öt is lehetett volna közte, de végül nem lett.

A két csapat 128. mérkőzése a Szeged háromgólos sikerével zárult (31–28), az örökmérleg viszont 85 győzelemmel, 6 döntetlennel és 37 vereséggel továbbra is veszprémi fölényt mutat. A bajnoki címet eddig mindig az a fél szerezte meg, amelyik a döntő első mérkőzését megnyert – ez mindenképpen biztató a Mol-Pick Szegedre nézve.

PERCRŐL PERCRE

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

60. perc Lékai jó passzát Marguc ballal a jobb szélről a hosszú sarokba vágja. 31–28, ezzel vége is.

60. perc Na nézzük... Kaspareket ellökik ketten is, fél perc. Bombac lövését blokkolja Blagotinsek!

Passzív-jel után, két passzal, még négy passza van a Szegednek!

60. perc Hazai időkérés.

59. perc Nenadics eladja, érthetetlenül!

59. perc Hosszas támadás, Mackovsek kap két percet. Emberhátrányban fejezi be a Szeged. De hetes nincs.

58. perc Veszprémi időkérés, az utolsó ma.

57. perc Bánhidi ziccerét védi Cupara, a labda a csarnok tetejéig pattan... így a Szegedé a támadás. Canellas elvállalja szélről, 31–27!

57. perc Passzív a hazai támadás, Blagotinsek védi Bombac bombáját. Bánhidi lövése a kapuba csorog, de belefújtak, két perc Tönnesennek!

56. perc Cupara nagyot véd Kasparek nyolcméteres, a földről jövő dobásánál.

55. perc Bánhidi helyet csinál a falban Bombacnak, 30–27! Lékai meg átlövi a labdát a szaggatottról Kiskunhalas felé. Nagyon nézi az eget aztán, tudja, döntő hiba lehet.

54. perc Veszprémi időkérés.

53. perc
Bodó hatodik gólja, kitalálják, felugrásból.

52. perc Canellas jobbal a kapu közepébe csűri a labdát, Cupara jobb hüvelykujja is belért még. 28–27!

52. perc Margucnak két perc Bombac jobb karjának majdnem kitépéséért, előtte Manaszkov volt eredményes kontrából.

51. perc Bánhidi kiharcol egy hetes Blagotinsek öléből. Maqueda odasúg valamit Radivojevicsnek... aki a lécre húzza a hetest!

50. perc Maqueda a pályán, Bánhidi gólt dob úgy is, hogy Jahja félig letépi róla a mezt, majd Jahja ziccerét földöntúli bravúrral védi Halilovic!

49. perc Nilsson mester ismét betör, egyenlő.

47. perc Jahja passzát elejti majdnem Nilsson, de megfogja, magával viszi a hatosra estében, és jobbal a bal alsóba lő. Bodó ziccere Cuparáé a másik oldalon. 26–25!

46. perc ... és hetes, most Jahja a soros, bedobja. De Kasparek visszatér, felugrásból felavatja Cuparát.

46. perc Bánhidi ellöki csúnyán Lékait, két perc...

45. perc Zsitnyikov meg Nilsson mellett tör be, remek formában!

45. perc Nilsson beugrása tökély, 23–22!

44. perc Bombac csoda bátor, betör négy ember közé, Blagotinsek és Nenadics ledarálja, hetes. Radivojevics most sem variál!

43. perc Bánhidi labdát szerez, kettő lehet a különbség.

42. perc Zsitnyikov odacsap Mahének, hetes. Vagy belülvédekezés? Inkább előbbi. Nenadics jobbal a jobb alsó mellé dobja, Mikler hálát ad az égieknek! AZ ELSŐ KIHAGYOTT HETESE AZ IDÉNYBEN AZ NB I-BEN!

40. perc Nenadics eredményes a földről a fal sorja között. Bombac kiejti (kellett ehhez Blagotinsek védőmunkája is), Manaszkov végigviszi, máris egyenlő.

40. perc Veszprémi időkérés.

39. perc Zsitnyikovból kitör az atyai vér, odahagyja Nilssont, szinte a kapus hasán át lő gólt beugrásból. 21–19!

38. perc Jahja átlövése Mikleré, de Corrales fogja Radivojevics ziccerét. KÉT ZSENI A KÉT KAPUS, NYILVÁN.

37. perc Nenadics beugrásból is bombát szór, Ligetvári mehet a kapura, de kiejti a labdát! Kellett ehhez a hazai ünnepelt is. Bombac azonnal büntet, hétről a léc fölé lő. Jó védekezés, Mikler menti Ligetvári átlövését, kontra, Källman ismét eredményes ziccerből! Csak aztán vész össze Jahjával és Corralesszel. Sterbik Árpád megbeszéli az esetet Corralesszel.

35. perc Jahja szélről eredményes, Zsitnyikov álompasszát Bánhidi bevágja, Källman is egyedül marad a szélen, 18 egyenlő.

34. perc Nagy figura, Manaszkov szélről eredményes, 16–17!

33. perc Cupara a kapuban, hetes, Radivojevics ismét elsőre lő, a bal alsóba.

32. perc Zsitnyikov ihletet kap, csodás betörés, Nenadics meg kiharcol magának egy hetest Sostarics mellett, Jahja most az ítéletvégrehajtó.

31. perc Blagotinsek kiharcol egy hetest, Nenadics meg felavatja Miklert. 14–15!

31. PERC FOLYTATJUK!

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Szép támadás, Tönnesen elől elfogy az ember, 14–14. Bombac még a léc fölé lő távolról.

30. perc Bombac a földről szétlövi a jobb felsőt, a labda alulról súrolta a hangsebességet. Ember nem foghatta... Nyilván Davis is időt kér, fél perc, emberelőnnyel.

29. perc Pastor időt kér.

29. perc Nenadics elsőre eldobja, jobb felső. 13–13!

29. perc Mahé kicselezi Bánhidit, aki odacsap, hetes és két perc.

28. perc Alilovic-bravúr itt, Nenadics ziccerénél; elrontott helyzetek ott és itt.

27. perc Radivojevics a bal felsőbe húzza, 13–12! A 128. gólja az idényben az NB I-ben.

27. perc Bodó lövése kapufa, Bánhidi ziccerét fogja a kapus, de hetes.

26. perc Marguc egyedül marad a jobbon, ki is használja, 12 mind.

26. perc Canellas is megvillan, kiáll két percre Nilsson ellökéséért. Mondjuk inkább Bombac lökött...

Pedig Ligetvári és Blagotinsek ugrott fel blokkolni, maradjunk annyiban, nem aprócska emberek.

24. perc Nenadics passzcsel után maga ugrik be, egyenlő. De nyilván csak Bodó újabb nekirugaszkodásáig... 12–11!

23. perc Bombac a földről meglepi Corralest, meg Blagotinsek is beleért. Nenadics forintos labdáját Manaszkov a lécre ejti bal szélről.

22. perc Két szélső, három irányíró a Veszprémnél, és egy Manaszkov-betöréssel egyenlő. A létszám is immáron.

22. perc Mackovsek majdnem elrontja, de összeszedi, jó így cselnek is a labdavesztés, majd szélről megszerzi a vezetést.

20. perc Radivojevics nem cifrázza, labda a kapu közepében. 9–9!

Szerintünk túlzás, de majd eldöntik a szakértők. Vagy inkább a szándékot nézték? Alighanem.

20. PERC MONDJUK MI, FERREIRA ROGERIO MORAES PIROS LAPOT KAP, MERT ELEVE KÖNYÖKÖL MÁR!

20. perc Gaber kap rejtői pofont Moraestől, hetes, ápolás. Zúg a tömeg. DÖNTŐ VAN, NÉZŐK ELŐTT, VÉGRE! Ligetvári lökte hátulról a szegedit, ettől lett ekkora a tasli. A brazil vétlen volt.

20. perc De Nenadics megszerzi első mai gólját, Alilovic szomorúan leül a földre... majd lefut plusz egy emberrel támad a Szeged.

19. perc Bodó feugrása aranyat ér, szó szerint néha. 8–8!

18. perc Nagy blokk Mackovsektől, majd Nilsson halászik ki egy labdát a sűrűből, beugrik, a jobb alsóba lő. Az egyszerűség mindig zseniális!

17. perc Bodó az égbe ugrik, nagy gólt dob átlövésből, még le sem esett, már ünnepeltek a nézők. Jajha csoda magasra ugrott, de ez is kevés volt. Kasparek blokkol, Källmant futtatja, aki ügyesen ziccerezik. Szokása...

16. perc Fifikás figura, Nenadics a hatosról lőhet, talpról, de fogja Alilovic, balról felugrásból nem ront már Nilsson, aki eddig a meccs embere. 5–7

A handballexpert.com szakportálon megjelent, hogy a Telekom Veszprém mégsem tart igényt Vuko Borozan szolgálataira, aki így információnk szerint kihagyhatja már a Mol-Pick Szeged elleni bajnoki döntőt is. A 27 éves montenegrói balátlövővel márciusban sikerült megállapodnia a folytatásról a klubnak, élt az opcióval, s 2022 nyaráig hosszabbított vele. A veszprémiek nem kívánták kommentálni az értesülést. Az Építőket 2019 júniusa óta erősítő Borozan a Bajnokok Ligája idei kiírásában 55 gólt szerzett, az NB I-ben 34-szer, a Magyar Kupában 2-szer volt eredményes.

15. perc Nenadics talpról bombáz a léc fölé, Bombac futtatja Bánhidit, akinek ziccerét ismét fogja Corrales, akár csak az imént. ELKÉPESZTŐ BRAVÚR, ISMÉT.

14. perc Lékai passza után Marguc dob be biztos kézzel egy ziccert.

13. perc Csak egyszerűen, Nenadics passzát Nillson "beziccerezi", Kasparek meg Bombac passzát a jobb felsőbe vágja, elesett előtte egy védő.

12. perc De csak míg Bodó rá nem ugrik a falra. Lendület.

11. perc Bodó átlövését eléri a kapus, Jahja jobb szélről eredményes szép dobócsel után. 3–4

Aki hat bajnokságot és 7 MK-t nyert anno a Veszprémmel.

11. perc Radivojevics és Kasparek löki Nenadicsot, Marguc lövését védi Alilovic.

10. perc Kasparek kihagyja, Nilsson beállóból egyenlít.

8. perc Corrales kapus meg védi Bombac ziccerét! A szegediek búcsúznak legendás csapatkaputányuktól, Jonas Källmantól. BÚCSÚ, megható. Zúg a kórus is.

7. perc Formában, ballal tízről felugrásból Jahja irgalmatlan nagy gólt lő a jobb sarokba.

6. perc Az igen, Bodó passzát Bánhidi felragasztja a bal felsőbe, de szó szerint. 3–1

5. perc Nenadics reklamál, de csak sárga lap, majd a szerb a bal felső mellé lő a szaggatottról.

4. perc Két perc Manaszkovnak, Kasparek átlövésből azonnal büntet. Kapussal támad a Veszprém hátrányban is.

3. perc Lékai először a kapusba lő, aztán a léc fölé, bevetődve.

2. perc Ligetvári blokkol, de nincs sarokdobás, ellenben Kasparek cunderezése pazar. 1–1!

1. perc Rossz hazai támadás, Nilsson takarít, Jahja meg ügyesen ziccerezik, 0–1!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Közel telt ház. Bánhidi lett az Év játékosa, most kapta meg a trófeát. Köszöntik a két klub közös ikonját, Ilyés Ferencet, aki visszavonul.

DAVISNAK A HURRIKÁN KÖZEPÉN IS ÁLLVA KELL MARADNIA

– A Nantes elleni BL-kiesés után nehéz volt újra motiválni a játékosokat?
– Több mint nehéz, mert vissza kellett térniük a földre – válaszolta David Davis, a Veszprém edzője. – A Bajnokok Ligája négyes döntőjébe jutás volt a fő célunk, ami nem sikerült, de hiába voltunk mindannyian csalódottak, folytatni kellett a munkát, mert még meg kell nyernünk a bajnokságot.

– Van önökben bizonyítási vágy a Nantes elleni elvesztett párbaj miatt?
– Ez talán nem a helyes kifejezés, mert edzőként pontosan tudom, mikor és mit kell tennem, még ha nem is mindig alakul úgy, ahogy szeretném. Két és fél éve itt vagyok Veszprémben, tudom, hogy az edzőnek mindennap bizonyítania kell, ugyanakkor a teljes képet kell néznünk, hogy lássuk, honnan hova jutottunk. Persze, csalódottak vagyunk a BL-kiesés miatt, de hiszem, hogy jó úton haladunk, remek idényünk volt.

– Mit szól a kritikákhoz?
– A szurkolóknak és nekünk ugyanaz a célunk, ezért megértem őket. Meg kell hallgatni, elfogadni és elviselni, ha kritizálnak, mert minden joguk megvan hozzá. De nekem akkor is állva kell maradnom, ha a hurrikán közepén vagyok, ez is a munkám része. Josep Guardiola sem lett rosszabb edző azért, mert évek óta nem sikerül megnyernie a legfontosabbat, a Bajnokok Ligáját a Manchester Cityvel, pedig ő is kap most rendesen.

– Egy Szeged elleni meccs színvonala hasonlítható a BL négyes döntőhöz?
– Mindenképpen, hiszen egyrészt a Szeged is BL-csapat, másrészt ez lesz az idény utolsó csatája. Bármikor játszunk, nem hibázhatunk, és bár az alapszakaszban kétszer is nyerni tudtunk ellene, most teljesen más a tét. A döntő mindkét meccse sokat számít, mert hiába nyerünk vagy veszítünk az elsőn, a visszavágón bármi lehet.

PASTOR SZERETNE VÉGRE MOSOLYOGNI

– A legutóbbi négy mérkőzését elveszítette a Szeged a Veszprém ellen, decemberben ráadásul elég nagy különbséggel. Nyomásként éli meg, hogy hazai pályán most nyerniük kell?
– Nem szabad a múlttal foglalkozni, csakis az előttünk álló feladatokra koncentrálunk – felelte Juan Carlos Pastor, a Szeged edzője. – Szerencsére senkit sem kell motiválni, a játékosaim profik, néhányuknak ez lesz az utolsó Veszprém elleni rangadója. Ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, elégedett leszek. Rengeteget szenvedtünk az idényben, jó lenne végre mosolyogni, örülni. Tényleg sokat jelentene, ha bajnokként mehetnénk szabadságra.

– A Magyar Kupa döntőjében felfokozott volt a hangulat, hasonlóra számíthatunk szerdán is?
– Ezúttal is csúsznunk-másznunk kell, az első perctől az utolsóig küzdeni, minden labdáért harcolni. A hét a hat elleni játék lehet az egyik fegyverünk, de a hangsúly továbbra is a gyorsindításokon és a könnyű gólokon van. Mivel az évadban rengeteg problémánk volt, főleg jobbátlövő poszton, s Luka Stepancic továbbra is sérült, Stanislav Kaspárekre megint nagy feladat hárul.

– Külön készültek Petar Nenadicsra és a veszprémi beállókra?
– Tény, hogy Nenadicsnak jól ment ellenünk, ahogy a beállóknak, Andreas Nilssonnak és Rogério Moraesnek is – ezen mindenképpen változtatnunk kell, különösen emberhátrányban kell odafigyelnünk. Végre volt időnk gyakorolni, edzeni, mert ami leginkább hiányzott az elmúlt kilenc hónapban, az a folytonosság. Az elvégzett munkának elégnek kell lennie, hogy elhódítsuk a bajnoki trófeát.

LIGETVÁRI Patrik, a Veszprém balátlövője: „Néhány mérkőzés kivételével egész évben jól játszottunk a bajnokságban, megnyertük az alapszakaszt, és mivel nem jutottunk be a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, már nem is kérdés: meg kell nyernünk a bajnoki döntőt! Nem szeretnénk keserű szájízzel zárni az idényt. Az első mérkőzés talán fontosabb lesz, azzal lennék elégedett, ha előnyt tudnánk szerezni Szegeden, igaz, akkor sem lenne biztos semmi. Az ellenfél teljes, minden poszton erős, nem csak beállóban Bánhidi Bence révén, figyelni kell a kinti lövőkre és a szélsőkre is.”

BÁNHIDI Bence, a Szeged beállója: „Lehetetlen megjósolni, hogyan alakul a két mérkőzés, hiszen mindkét csapat a legapróbb részletekig ismeri a másikat, így a precíz játék mellett az dönthet, ha valamelyik együttes váratlant tud húzni. Egy biztos, a folyamatos koncentráció és a stabilitás elengedhetetlen lesz a sikerhez. A veszprémiek a Bajnokok Ligája-búcsú miatt nem akarnak ismét hibázni, míg nekünk a legfontosabb, hogy visszahódítsuk a bajnoki címet. Mivel ellenfelünknek sem maradt más feladata, szintén csak erre a két meccsre készült az utóbbi napokban. Kemény összecsapást, kiélezett küzdelmet várok.”

Az előzmények ismeretében talán túlzás lenne azt állítani, hogy csalódott együttesek vívják a finálét, hiszen a Veszprém mégiscsak megnyerte a SEHA-ligát az ősszel, majd a Magyar Kupát tavasszal, ám az nyugodtan kijelenthető, hogy mindkét félnek bőven van veszítenivalója. Kérdés, a tét rányomja-e bélyegét a kétmeccses párbajra – az MK szigetszentmiklósi döntőjében a zárt kapuk ellenére is izzott a csarnok, annyira tapintható volt a feszültség, ezúttal nézők is lehetnek mindkét helyszínen, azaz remélhetőleg sem a hangulatra, sem a színvonalra nem lesz panasz.

A csongrádi együttesnek is megmenthetné az idényét a bajnoki arany, ráadásul a jövő is sokkal rózsásabban néz ki Alexander Blonz, Sebastian Frimmel, Miguel Martins és Kent Robin Tönnesen érkezésével, illetve Bánhidi Bence megtartásával.

A 26-szoros magyar bajnoknál a Bajnokok Ligája-bukás miatt ugyan nem ég a ház, ám nagyon nem mindegy, milyen szájízzel mennek szabadságra David Davisék, nagy pofon lenne, ha a BL négyes döntője után a bajnoki trófea sem lenne meg. Mindenesetre az elmúlt harminc évben egyeduralkodó Veszprémet a kilencvenes évek óta mindössze hatszor taszították le a trónról az NB I-ben: háromszor a Szeged, egyszer-egyszer a Dunaferr, az Elektromos és a Rába ETO.

Másfelől viszont az elmúlt kilenc-tíz hónap megpróbáltatásait nehéz lesz két mérkőzésen feledtetni, főleg a Tisza partján, ahol már tavaly ősszel, amikor Juan Carlos Pastor alakulatánál felütötte a fejét a koronavírus-járvány, lehetett tudni, hogy ezt az idényüket mindenekelőtt túl kell élniük. Persze a veszprémi szurkolóknak sem lehet most könnyű, a francia Nantes elleni Bajnokok Ligája-búcsút követően ugyanis ismét azzal szembesültek, hiába a világsztárokat felvonultató játékosállomány, újabb egy évet kell várniuk a lehetőségre, hogy végre-valahára, a klub történetében először megszerezzék a hőn áhított BL-elsőséget.

Részben igaza van Kentin Mahénak, a Telekom Veszprém francia válogatott irányítójának, aki úgy fogalmazott a Mol-Pick Szeged elleni bajnoki döntőt megelőzően, hogy mindkét csapat a nulláról indul, ezért úgy kell tenniük, mintha eddig semmi sem történt volna.

Az a helyzet állt elő, hogy mindkét csapat idényét megmenthetné a bajnoki arany, amelynek értéke most Szegeden és Veszprémben is felértékelődött.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SZEGED–VESZPRÉM MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik