Nagy Bence májusban hosszabbított szerződését a Ferencvárossal (Fotó: Török Attila)

 

Két egymást követő idényben lett a Ferencváros legeredményesebb játékosa a 26. életévét júliusban betöltő Nagy Bence, aki a 2020-as Európa-bajnokságon robbant be a válogatottba. A 195 centis, 100 kilós balátlövő kényszermegoldásként irányítót játszott Svédországban, noha ez a teljesítményén egyáltalán nem látszott: a hét Eb-meccsen 103 percet töltött a pályán, 33 lövésből 16-szor volt eredményes, kiosztott négy gólpasszt, vagyis a mieink egyik motorja volt támadásban. Az NB I-ben 18 bajnoki kellett neki, hogy átlépje a százgólos álomhatárt, így mondhatni, a legrosszabbkor jött neki (is) a koronavírus-járvány. A karantént egy szigeten töltő kézilabdázó joggal reménykedett a sikeres folytatásban, ám a pandémia ismét átírta a terveit…

„Szakmailag nehéz értékelni az elmúlt egy esztendőt, hiszen sokáig nem tudtam a csapat rendelkezésére állni, majd amikor felgyógyultam a fertőzésből, a többiek betegedtek meg – mondta a Nemzeti Sportnak Nagy Bence, aki a legutóbbi kiírásban 28 mérkőzésen 140 gólig jutott a hatodik helyen végző FTC-ben. – A tavaszi szezonban egy ideig az ifikkel edzettem, játszottam, amiért voltaképpen nagyon hálás vagyok. Mit is mondhatnék? Remélem soha többé nem kell ilyet átélnünk.”

A PLER-ben nevelkedő Nagy 2019-ben azzal a céllal igazolt a Tatabányából az FTC-hez, hogy húzóember legyen, s a szövetségi kapitány figyelmét is felhívja magára.

16 extra nap a válogatottnak
Változatlan lebonyolítás mellett 14 csapattal, de a tokiói olimpia miatt a megszokotthoz képest később kezdődik az NB I 2021–2022-es idénye. Az első forduló mérkőzéseit legkésőbb szeptember 12-ig kell lejátszani az együtteseknek. Újdonság, hogy a férfiválogatott a januári Európa-bajnokság előtt összesen 16 extra napon készülhet együtt a nemzetközi versenynaptárban szereplő időpontokon kívül, miként az is, hogy mostantól nem kell külön díjat fizetni a kluboknak a több mint öt külföldi játékengedélyéért.

Gulyás István malmői titkos fegyvere a januári egyiptomi világbajnokságon viszont már csak 54 perc játékidőt kapott, és 6/10-es mutatóval zárt. A Covid19 utóhatásai ellenére is voltak kiugró meccsei a magyar élvonalban, az Egernek például 12, a Ceglédnek 10 gólt lőtt, ám ahhoz, hogy a jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon részt vevő nemzeti együttesünk tagja legyen, keményen kell dolgoznia az elkövetkező hat hónapban.

„Sokat várok az új erőnléti edzőnktől, aki a válogatottnál dolgozó norvég Tord Ellingsentől leste el a szakma fortélyait –      folytatta a civilben B-licences edzőnek tanuló Nagy Bence, aki élvezi a szerepkörét a fővárosi zöld-fehéreknél, éppen ezért további két évvel, 2023 nyaráig meghosszabbította a lejáró szerződését.   – Gyorsabb és eredményesebb kézilabdát kell játszanunk, ezt a fiatalok is tudják, akik szépen bontogatják szárnyaikat nálunk. A sűrű program mindenesetre előnyünkre vált, megtapasztaltuk, milyen a sorozatterhelés, megtanultuk a fáradtságot kezelni. Ugyanakkor az is igaz, a sok mérkőzés miatt a passzaim és a lövéseim pontossága, hatékonysága nem olyan volt, mint amit elvártam magamtól. Ezen mindenképpen javítanom kell.”

Lidl az FTC friss élelmiszerpartnere