Férfi kézi: Mint a Ferrari – Szita Zoltán sokat köszönhet Sabaténak

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.07.23. 10:08
null
Szita Zoltán 45 tétmérkőzésen 101 gólt szerzett a Plockban, a nemzetközi szövetség idén a legjobb fiatal játékosának járó díjra is jelölte (Fotó: Imago)
Szita Zoltán sokat köszönhet az őt gyerekkora óta ismerő Xavi Sabaténak, aki a lengyel Wisla Plockban is egyengeti az útját – a balátlövő nagy álma, hogy újra saját közönsége előtt játszhasson szülővárosában, Veszprémben.

 

Remek döntést hozott 2019 nyarán Szita Zoltán, aki a szlovén Celje helyett végül a lengyel Wisla Plock ajánlatát fogadta el. Az akkor balatonfüredi balátlövőt egy éven át győzködte a Plock vezetőedzője, az egykori veszprémi tréner, a magyar válogatott volt szövetségi kapitánya, Xavi Sabaté, aki Szitát már tinédzserkora óta ismeri. A 22 éves kézilabdázó nem is maradt adós a jó teljesítménnyel a Wislában: eddig 45 tétmérkőzésen 101 gólt szerzett, a Bajnokok Ligájában egyszer megválasztották a forduló legjobbjának is, és a Nemzetközi Kézilabda-szövetségnél (IHF) jelölték a legjobb fiatal játékosnak járó díjra. A koronavírus miatt azonban nem lehet teljes az öröme, miután a lengyel bajnokságban, valamint a Bajnokok Ligájában is nekik kedvezőtlen határozat született.

XAVI SABATÉ, A PLOCK EDZŐJE

„Az igazolások közül a legjobban Mirsad Terzicet ismerem, akivel öt évet dolgoztam Veszprémben: tudja, milyen rendszerben játszunk, védekezünk, ezért kettes és hármas védőként is bevethető, ám a legnagyobb erénye mégis a tapasztalata, amellyel hozzásegítheti ifjú játékosainkat a fejlődéshez. Rajta kívül David Fernández, Jérémy Toto, Abel Serdio, Krzysztof Komarzewski és Predrag Vejin érkezett hozzánk a nyáron. Az elmúlt idényben négy fiatal is az első kerettel készült, akiket nemcsak a lengyel bajnokságban, hanem a Bajnokok Ligájában is bevetettünk. Továbbra is a fiatalításon dolgozunk!”

„Az év legjobb része következett volna, amit egy tollvonással eltöröltek, noha ezért dolgoztunk az egész idényben   – mondta Szita Zoltán a Nemzeti Sportnak, miután a Kielce úgy lett aranyérmes a bajnokságban, hogy egy meccsel többet játszott és három ponttal többet gyűjtött a Plocknál (a lengyeleknél három pontot adnak a győzelemért), míg a Bajnokok Ligájában úgy búcsúztak, hogy a Veszprém elleni nyolcaddöntőt már le sem játszották.   – A karantén alatt sok időt töltöttem a szomszédommal, Konsztantyin Igropulóval, aki hozzám hasonlóan egyedül él Plockban. Együtt futottunk, erősítettünk, a garázsunkat berendeztük konditeremnek. Kis túlzással azt mondhatom, az elmúlt négy hónapban többet gyúrtam, mint egész életemben. Érdekes volt ez az időszak, sok mindent megtudtam magamról. Most már odafigyelek az étkezésemre: kipróbáltam a vegetáriánus táplálkozást, de nem jött be annyira, ezért inkább visszatértem a húshoz.”

Szita a 2019-es vigói junior-világbajnokságot követően szembesült azzal, hogy új klubjában nem epizódszerepet szán neki Sabaté, amihez persze az is kellett, hogy a poszttársa megsérüljön. A januári Eb-9. magyar válogatottnak ugyan stabil tagja volt, ám önkritikusan megjegyezte: nem lehet teljesen elégedett az elmúlt idényével. Azzal viszont igen, hogy az Eb után a BL-ben is sok rutint szerzett.

„Az önbizalmammal eddig sem volt gond, habár érezhetően bátrabb lett a játékom – folytatta a 19-szeres válogatott.  –    Továbbá megtanultam kezelni a nyomást: a Csehovszkije Medvegyi és a Schaffhausen ellen is győzni kellett, és be is húztuk azokat a meccseket a Bajnokok Ligájában. Jó úton haladok, örülök az olyan visszaigazolásnak, mint amit az IHF-től kaptam. Ebben nagy szerepe van Xavinak, akit gyerekkorom óta ismerek, sokat köszönhetek neki. Külön foglalkozik velem: a meccseket és a hibákat folyamatosan elemezzük. A lengyel nyelvvel is jól boldogulok, bár interjút azért még nem adnék, de a postással, boltossal már eltársalgok. Nagy szurkolótáborunk van, szeretnék hamarosan a drukkerekkel is beszélgetni.”

ROGLA HELYETT SZOMBATHELY

Mégsem utazik Szlovéniába a Mol-Pick Szeged férficsapata, amely így július 29. és augusztus 7. között Szombathelyen edzőtáborozik. A szegedieknek csütörtökön orvosi vizsgálatokkal kezdődik a felkészülés, amely során a Dabassal augusztus 12-én, az Orosházával pedig három nappal később küzdenek meg zárt kapuk mögött, és még egy előkészületi mérkőzés van tervben. A Telekom Veszprém elleni rangadó időpontja is ismert: a bakonyiakat december 16-án 18 órakor az újszegedi sportcsarnokban fogadja Juan Carlos Pastor együttese.

A Plock legnagyobb ellenfelétől, a Kielcétől július 1-jével távozott a névadó szponzor, ezért Talant Dujsebajev csapata kénytelen volt adománygyűjtésbe fogni, hogy ne kelljen szélnek eresztenie az idegenlégiósokat. Szita szerint ennek ellenére sem szabad lebecsülni az örök riválist, amellyel a tervek szerint az augusztus végére halasztott Lengyel Kupa döntőjében is megmérkőzhetnek. A Wisla ráadásul már nem az első számú európai kupasorozatban, hanem a francia és német gárdákkal teletűzdelt Európa-ligában indul az ősszel, viszont egyből a csoportkörbe jutott.

„Egy évig még szerződés köt a Plockhoz, amelyet mindenképpen kitöltök, a többi a jövő zenéje  – tette hozzá a BL csonka idényében 39 gólt szerző veszprémi nevelésű átlövő.  – Hogy milyen érzés lenne egyszer visszatérni Veszprémbe? Mintha a Formula–1-ben megkérdeznének valakit, hogy akar-e a Ferrarihoz igazolni. Egy álmom válna valóra, ha veszprémiként a saját közönségem előtt léphetnék pályára. A múlt azonban senkit sem érdekel, azért dolgozom, hogy minél jobb játékos váljék belőlem: szeretnék megragadni a válogatottban, és a hazámat képviselni a jövő évi egyiptomi világbajnokságon.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik