Férfi kézi: még Máthét is meglepte, mennyien kíváncsiak voltak az első elverumi edzésre

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.07.26. 07:22
null
Máthé Dominik arra koncentrál, hogy minél hamarabb felvegye a ritmust új csapatánál (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Minél hamarabb elsajátítaná a norvég nyelvet a Balatonfüredről távozó Máthé Dominik, akitől első számú jobbátlövőként sokat várnak Elverumban.

Pénteken érkezett, hétfőn már munkába állt új csapatánál Máthé Dominik, aki még januárban kötött 2022 nyaráig szóló szerződést a norvég bajnokkal, az Elverummal. A 21 esztendős jobbátlövő végigjárta a szamárlétrát a Balatonfürednél, amelynek korábbi vezetőedzője, a magyar férfiválogatott volt szövetségi kapitánya, Csoknyai István a 2019-es dán–német közös rendezésű vb-n a világgal is megismertette. Történt, hogy a sérült Ancsin Gábor helyére benevezett Máthé újoncként hat gólt szerzett és három gólpasszt osztott ki a svédek elleni csoportmeccsen, ezért nem csoda, hogy felfigyelt rá a norvég válogatott másodedzője, az Elverum jelenlegi trénere, Börge Lund, aki aztán sokáig puhította, hogy költözzön Skandináviába.

HASONLÓ CIPŐBEN JÁRNAK ABALÓVAL

Ahogy arról beszámoltunk, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia jobbszélső, Luc Abalo kihagyja a felkészülést az Elverumnál, a PSG-től távozó klasszis csak szeptemberben csatlakozik a többiekhez, hogy a norvég bajnoknak kevesebbet kelljen adóznia.

„Korábban én is arra számítottam, hogy Abalo velünk kezdi el az alapozást, habár a klubnál már egy ideje tudják, az itteni adótörvény miatt spórolni kell, így csak ősszel érkezik – mondta Máthé Dominik. – Az angol nyelv emiatt kicsit háttérbe szorul az edzéseken, aminek annyira nem örülök, de ez is arra sarkall, hogy minél hamarabb megtanuljak norvégul. Egyébként hasonló cipőben járunk Abalóval: ha a válogatottba ezután is meghívnak, és a BL miatt sokat leszünk külföldön, akkor 183 napnál kevesebb időt töltök majd az országban, azaz utánam is kevesebbet kell adóznia az Elverumnak.”

„Egyelőre nincs autóm, az itteni vezetéshez szükséges papírjaim sincsenek meg, ezért a csapattársaim hurcolnak – mondta a Nemzeti Sportnak a nyíregyházi születésű Máthé Dominik, aki így még nem sokat látott a természeti szépségeiről, bőséges hal- és vadállományáról híres norvég kisvárosból. – A beilleszkedéssel azonban nem lesz gond, néhányan már át is jöttek hozzám, hogy megkóstolják a magyar ételeket, amelyeket magammal hoztam, és én is járok vendégségbe.”

Hogy mennyire szeretik a kézilabdát Elverumban? A 18-szoros magyar válogatott játékost tárt karokkal várták, ám arra még ő sem számított, hogy az első edzésén kétszáz néző figyeli a mozdulatait – és azért csak ennyi, mert a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő korlátozások okán ennél többet nem engedhetett be a klub. Norvégiában nem kötelező a maszk használata, a kezeket fertőtleníteni viszont sűrűn kell, az emberek pedig tartózkodnak a szokásos üdvözlési formáktól.

„Fokozatosan építjük fel az edzéseket, magaslati edzőtáborba vonulunk, ami úgy hírlik, nagyon kemény lesz, túl kell élni – folytatta Máthé. – Augusztus végén lesz az első tétmeccsünk, szeptember 16-án pedig elindul a Bajnokok Ligája. Mindenesetre nem foglalkozom a részletekkel, csak magammal törődöm, azzal, hogy minél hamarabb felvegyem a ritmust. Sokat dolgoztam Nyíregyházán a karantén alatt, fizikailag nincs semmilyen lemaradásom a többiekhez képest.”

A szakmai stáb első számú jobbátlövőként számít a volt balatonfüredire, ám azt Lund mester is kiemelte, hogy az idény hosszú, sok utazással és meccsel, emiatt mindenkinek fel kell kötnie a gatyáját. Az is kiderült, hogy nemcsak támadásban, védekezésben is fontos szerepet szánnak Máthénak, aki a januári Európa-bajnokságon bizonyította, képes megoldani mindkét feladatot.

Máthé Dominik szülővárosában, Nyíregyházán edzés közben (Fotó: Pusztai Sándor/Kelet Magyarország)
Máthé Dominik szülővárosában, Nyíregyházán edzés közben (Fotó: Pusztai Sándor/Kelet Magyarország)
MÁR RÉGÓTA FIGYELTÉK

Rasmus BOYSEN, az Elverum beállója: „Nagyon jó benyomást keltett Dominik az első napokban, tetszik, hogy mindig mosolyog és pozitívan áll a dolgokhoz, olyan, mintha már régóta a csapat tagja lenne. A beszélgetéseink során leszűrtem, minél hamarabb szeretné elsajátítani a norvég nyelvet és megismerni az itteni kultúrát. Már régóta figyeltük a játékát, tudtuk, hogy nagyon tehetséges, erős, kemény, ugyanakkor technikás kézilabdázó, ezért abban reménykedem, az egyik titkos fegyverünk lesz a következő idényben.”

„Talán az a legszembetűnőbb, hogy nincs feszültség az edzéseken, egy-két hiba után nem ordítják le az ember fejét, és ha nem értesz valamit, akkor újra elmagyarázzák. Az is új, hogy itt mennyi időt fordítanak a sérülések megelőzésére, a gyakorlás első fél óráját a prevenciós feladatok teszik ki. A tesztek során pedig nem áll mellettem senki, aki számolna, megbíznak a játékosokban. Beleillek a játékrendszerbe, amely közel sem biztos, hogy a szélsőkre épül majd, miután mindenki arra számít, hogy Luc Abalóra hegyezzük ki az összes figurát. Éppen ezért valószínűleg sok lehetőségem lesz a külső zónákból lőni” – tette hozzá.

Máthé nem titkolt célja, hogy trófeákat nyerjen az Elverummal, amire minden esélye megvan a norvég bajnokságban, a Bajnokok Ligájában pedig a Vardar, PSG, Kielce, Porto, Szeged, Meskov Breszt, Flensburg hetesből két gárdát kell megelőzniük a továbbjutáshoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik