Férfi kézi: Kovacsics Péter kiteljesedett az FTC-ben

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.03.02. 21:18
null
Kovacsics Péter Ferencvárosban mutatott játéka válogatott meghívót ért (Fotó: fradi.hu)
Hétfőn és kedden a válogatottal edz Kovacsics Péter, a Ferencváros balszélsője, aki ebben a szezonban kiteljesedett és beérett új klubjában.

Múlt héten Kovacsics Péter, az FTC-HungaroControl balszélsője megkapta első felnőtt válogatott behívóját, Gulyás István szövetségi kapitány hétfőn és kedden Budaörsön tart edzést a nemzeti válogatott 18 fős keretének. A zöld-fehér klub ráadásul ugyanazon a napon további két évvel hosszabbított a 25 éves játékossal, aki 2018 nyarán érkezett a Ferencvároshoz a B. Braun Gyöngyöstől.

„Nem volt könnyű az első év, mert nem a saját posztomon játszottam, a sok sérült miatt irányítóként kellett helytállnom – mondta a Nemzeti Sportnak Kovacsics Péter.Nem is ment annyira jól a játék, mint a korábbi idényekben, a belső posztokon több mindenre kell figyelni, mint a szélen, ráadásul össze is kellett szoknom az új társakkal.”

Kovacsics ebben a szezonban visszakerült eredeti posztjára, a bal szélre, illetve hátul továbbra is kettes védőként számít rá Horváth Attila edző. A Csurgón nevelkedő, majd Balatonfüreden és Gyöngyösön is kézilabdázó játékos úgy érzi, becsülettel végigjárta az idáig vezető lépcsőfokokat, aminek eredményeként a Ferencvárosnál sok lehetőséget kap, és általában sikerül is élnie vele.

„Mindegyik klubnál, amelyiknél játszottam, folyamatosan fejlődött a játékom és a személyiségem is, hiszen mindenhol be kellett illeszkednem. Fel kellett vennem az NB I ritmusát, sokat gyorsultam, sőt, úgy érzem, ez lett az egyik erősségem. Bármilyen szituációban tudok koncentrálni, nem izgulok, nem görcsölök, idővel egyre érettebbé váltam, ami a Fradinál teljesedett ki. Magabiztosnak érzem magam, élvezem a játékot, és szerintem jól is megy! – folytatta Kovacsics, aki az idény kezdetén azt a célt tűzte ki maga elé, hogy szeretne bekerülni a magyar válogatott bő keretébe, ami most valóra is vált. – Sokat dolgoztam érte, és örülök, hogy gondoltak rám.”

A Ferencváros elsődleges célként a bennmaradást tűzte ki, ezért a csapatnál sosem terveztek előre, mindig a követező meccsre készültek. Ez be is jött, az FTC jelenleg a 4. helyen áll a tabellán. A legnagyobb fegyvertény az volt, hogy oda-vissza legyőzte az ország harmadik legerősebb csapatát, a Grundfos Tatabányát: hazai pályán 32–31-re, idegenben 28–24-re.

„Persze szoktunk néha viccelődni azzal, hogy most már lehetne megfogalmazni nagyobb célokat is, de az igazság az, hogy a Tatabánya elleni idegenbeli siker után sem változott meg a hozzáállásunk – fogalmazott a balszélső. – A pszichológusunk szintén arra hívta fel a figyelmünket, hogy nem kell ezzel foglalkoznunk, mert messze még az idény vége, és ráérünk majd akkor a tabellára nézni.”

A Kovacsics név jól cseng kézilabdában, Péter nővére, Anikó az FTC női csapatának irányítója, és eddig 128 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, a csapattal szerzett egy Európa-bajnoki bronzérmet 2012-ben. Mint Péter mondja, nagyon jó testvérek „Misivel”, akit egyébként ő sosem szólít így, a családnak „Ani” maradt. Segítik egymást, ha csak tehetik, járnak egymás meccseire, és utána át is beszélik, ki hogyan játszott. És van köztük egy fontos hasonlóság.

„Nálunk családi vonás a harcosság, bennem is megvan, a nővérem és a bátyám is ilyen. Mindig megyünk előre, hajtunk, nem adjuk fel és nem félünk semmitől” – tette hozzá Kovacsics Péter, aki ebben az idényben eddig 17 bajnoki meccsen lépett pályára az FTC-ben, és 51 gólt szerzett – ezzel a házi góllövőlista ötödik helyén áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik