Férfi kézi: Jól hangzik, de a helyén kell kezelni – Mikler

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.05.03. 08:02
null
Mikler Roland (16) szerint a magyar csapat mostani sikereinek egyik oka az, hogy több fiatal is meghatározó játékossá tudott válni (Fotó: Dömötör Csaba)
A magyar férfi kézilabda-válogatott egyik kulcsjátékosa, a kapus Mikler Roland értékelte az Eurokupa-győzelmet, és elmondta, miért sikeres ez a fiatal csapat.

 

A magyar férfi kézilabda-válogatott a horvátok négygólos legyőzésével megnyerte az Eurokupát, az egyetlen elhalasztott mérkőzés, a még időpontra váró spanyol–horvát végeredményétől függetlenül. Bár a sorozatnak nem volt igazi tétje, az ott elért győzelemnek értéke van, hiszen kiváló ellenfelekkel szemben bizonyíthatott Gulyás István fiatal együttese. A mérkőzések során jól tetten érhető volt, mennyit változott a csapat a tavalyi svédországi Európa-bajnokság óta.

„Magának a győzelemnek talán valóban nincs jelentősége, a sorozatnak viszont az adott értelmet, hogy minden csapat tesztelni tudta azokat a játékosait, akik addig kisebb szerepet kaptak   – mondta a Nemzeti Sportnak a válogatott egyik legfontosabb játékosa, a kapus Mikler Roland, akinek a teljesítménye igencsak hozzájárult az Eurokupa-győzelemhez.    –    A spanyolok és a horvátok is gyengébb kerettel jöttek hozzánk, igaz, az előbbi találkozón mi sem a legerősebb csapatunkkal álltunk ki, ráadásul ugyanaz a gárda utazott Horvátországba, az ellenfél viszont nem tartalékolt. Persze nagyon jól hangzik, hogy olyan csapatok előtt végeztünk, mint a spanyol és a horvát, de a helyén kell kezelni ezt a sikert.”     

Mikler szerint határozottan látni lehet a fejlődést a magyar együttesen, amely meccsről meccsre egyre magasabb szintre tudott lépni. Azok a fiatalok, akik tavaly óta átvették a szerepet az idősebbektől, úgy tudtak becsatlakozni a Gulyás István, Chema Rodríguez és Nagy László vezette rendszerbe, hogy tartani tudják a nemzetközi szintet. Sőt, szerinte csapatként talán még jobban is funkcionál ez a gárda, amely érettebb lett, a fiatalok fontos mérkőzéseken is helytállnak, felszabadultan, teher és nyomás nélkül tudnak pályára lépni.

A 2020-as kontinensviadalon kicsit még egysíkú volt a válogatott játéka abból a szempontból, hogy a mezőnyjáték az esetek túlnyomó részében a Mol-Pick Szeged világklasszis beállójára, Bánhidi Bencére épült. Bár ez sokszor így van most is, a 216-szoros válogatott Mikler szerint már több fegyvere van az alakulatnak, amelynek lendületes játéka elsősorban annak köszönhető, hogy akik eddig csak kis szerepet játszottak, előtérbe kerülve képesek voltak meghatározó játékossá előlépni.

  „Talán a legjobb ebben a csapatban, hogy mindenki sikeréhesen lép pályára, meg akarja mutatni, mit tud, és mindent meg is tesz azért, hogy előreléphessen. Csak egy példa: régebben a szlovákok ellen sokszor a kötelező győzelem terhe miatt nehezebben ment a játék, most nem volt ilyen, mindenki magára vállalta a felelősséget” –   fogalmazott a 35 éves kapus.

Az általa is említett sikeréhség egyik legnyilvánvalóbb jele, hogy a lefújásig sosincs vesztes mérkőzés, az együttes mindig túl tud lendülni a hullámvölgyeken, ami mára az egyik erősségéve vált. Az egyiptomi világbajnokságon a franciák elleni negyeddöntőben a jó kezdés és az azt követő gyengébb folytatás után fel tudtak zárkózni és döntetlenre mentették a meccset a rendes játékidőben.

De hasonló forgatókönyv valósult meg az Eurokupában, a spanyolok elleni idegenbeli találkozón, ahol a hullámvölgyek ellenére a gárda nem adta fel, lépésről lépésre jött vissza, és végül az ő akarata érvényesült, aminek jelentőséget adott, hogy idegenben nyertek a komplett kerettel kiálló, Európa-bajnoki címvédő ellen. És ez a mentalitás már a sok csatát megélt, rutinos Miklerre is átragadt, új lendületet adva válogatottbeli pályafutásának.

 „Nagyon jól érzem magam ebben a válogatottban, amelynek egyébként én vagyok legidősebb tagja. Remekül együtt lehet működni a fiatalokkal, az edzői stábbal, amely megtalálja a hangot mindenkivel, ráadásul jönnek a sikerek is, így különösen jó a részt venni benne” –   tette hozzá a játékos, akire 2019-es hivatalba lépése óta 16 alkalommal számított a Gulyás István vezette válogatott.

 

„SZÉLESEBB LETT A MERÍTÉS”
NAGY László, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke: – Az Eurokupában a célunk az elkezdett munka folytatása és ellenőrzése volt, hogy a fejlődést ne csak az edzéseken, hanem a tétmeccseken is lássuk. Pontosan a kiszemeltek tudtára adtuk, mit várunk tőlük, ők pedig partnerek voltak mindenben. Szélesebb lett a merítés, már több játékost lehet kiemelni, a védekezésben ott van Ligetvári Patrik, Topic Petar és Rosta Miklós jól száll be Bánhidi Bence pihentetésére, a szélsőink is egyre hatékonyabbak, Hanusz Egon remekül szervezi a csapatot. Persze van hova fejlődni, de lassan kezdünk igazi csapattá érni, nemcsak hat-hét jó játékosunk van, hanem két komplett sorunk, ami egy edzői stáb számára megnyugtató. Az Eurokupában nem a végső siker volt a legfontosabb, hanem a pályán nyújtott produkció, de a kettő összefügg, és az önbizalomnak is jót tett, hogy elitcsapatokat tudtunk legyőzni.
AZ EUROKUPA ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG651181–151+3010
2. Horvátország541142–128+148
3. Spanyolország5
2
3142–132+104
4. Szlovákia6
6
127–181–540

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik